zaterdag 27 april 2019

Over Sijsjes en Drijfsijsjes


Vanmorgen om 10 uur aan de wandel. 28 Kilometer en de eerste officiële training voor de voetreis naar Rome.
Oei het is koningsdag, riep ik in de auto op weg naar de kust en ik heb niets oranje aan. Wat we misschien wel kunnen doen is naar de Nederlandse bar in Caleta. We lopen er langs.

Na een uur lopen stapten we de bar in waar uiteraard al verschillende oranje uitgedoste Nederlanders naar de tv zaten te kijken. We zochten een tafeltje op en kwamen langs tafel met daarop een pan met hete olie waarin oliebollen lagen te bakken.



Wat wil een mens nog meer?
Nou basterdsuiker. Dat kocht ik op de terugweg want bij de bar is ook een supermarktje met typisch Nederlandse dingen. Ik mis niets van Nederlandse etenswaren omdat we toch de helft van het jaar in Nederland verblijven maar basterd suiker mis ik omdat kristalsuiker een ander bak resultaat geeft. 
Dus ook hier ben ik blij mee en kan ik drie kruidkoeken bakken.

Ik probeerde mijn nieuwe pet met oorbeschermers uit en dat was nog geen onverdeeld succes. Bij elk zuchtje wind waaide de klep op als een zomerjurk waarbij mijn sensitieve oren in het meedogenloze zonlicht kwamen. Oei, daar moet nog wat aan gebeuren want de pet zelf zat erg comfortabel.


Als we gaan trainen beginnen we altijd met minimaal 25 km. Geen probleem voor onze toch wel getrainde lijven maar bij het naderen van de auto viel er iets van verzuring te merken. 
En inmiddels thuis, gedoucht en na het doen van een hazenslaapje hebben de benen echt spierpijn.
Meer trainen dus.

Ik kreeg twee reacties op het blog van gisteren over de Koolmees. Een wist dat het een Pimpelmees was en een ander vond toch dat het een Koolmees moest zijn. Na een sessie op Youtube over de verschillen tussen Kool- en Pimpelmees houd ik het net als de Amsterdammers op een Sijs. Drijfsijsjes zien we niet op de berg bij gebrek aan zwemwater.

Met groeten Ton



6 opmerkingen:

Lot zei

Lang geleden dat ik het woord sijsjes en drijfsijsjes hoorde, heel leuk. Ken dat natuurlijk als Amsterdamse die nu in Zeeland woont.
We hebben brede sloot voor de deur met vele drijfsijsjes zoals waterhoentjes, dodaars, eenden in diverse soorten en maten reigers, maar dat zijn staansijsjes

Ton zei

Hoi Lot, Oei, als dat oude woordgebruik maar niets te maken heeft met mijn ‘klimmen der jaren’. Ik wil geen gedoe over namen hebben dus leek mij Sijsjes en drijfsijsjes voldoende gedifferentieerd. Maar nu voeg jij ineens een derde soort sijzen toe........ En hoe zit het dan met roofsijzen want die zitten er hier ook veel. Met groeten Ton

Wieneke zei

Ik hield het op een koolmees, maar een sijs is natuurlijk ook oké. Wij hadden ooit een vriend, die niks van natuur wist. Hij zei als het gesprek over vogeltjes ging: 'Je hebt mussen en je hebt niet-mussen'.

Ton zei

Hoi Wieneke, Dat is ook een handzame indeling. Geeft weinig reden tot discussie. Met groeten Ton

Marjorie zei

Hoi Ton, nog even terugkomend op je blog over de meesjes: zwart petje, dan is het een koolmees. Lichtgrijs/blauw petje, dan is het een pimpelmees. Zo simpel is het. Alle andere gevallen; sijsjes ;-). Op de foto is het was lastig te zien wat het is.

Ton zei

Hoi Marjorie, Dan is het geen sijs maar toch echt een Koolmees want het koppie is zwart. Met groeten Ton