maandag 8 oktober 2018

Is het een jongen of een meisje?

Kijk, soms twijfel ik aan mezelf.

Vanmorgen zag ik ineens een hele toef witgele bladeren in de Dasylirion.
Ik schat dat ze ongeveer 15 centimeter boven de groene bladeren uitsteken. Dat kan toch niet in een nacht zijn gebeurd? Waarom heb ik dat gisteren niet gezien. Nee hoor, zei Rick, ik heb er gisteren ook niets van gezien en ook zus had die gele punt niet had opgemerkt. 
Dus toch een nachtelijk wonder.


Nou ja, ik bedacht dat het alleen maar een bloeiwijze zou kunnen zijn. En ja, als ik wat witgele bladeren opzij duw zie ik een stengel.
Snel op internet gezocht. Ook deze plant is dioecius. Dus mannelijke en vrouwelijke voortplantings organen op verschillende planten van dezelfde soort. Jammer, er zullen in ieder geval geen zaden ontstaan omdat er bij mijn weten geen andere planten in de buurt staan.
Ik ben wel heel benieuwd hoe de bloem zich zal ontwikkelen. Zal het een mannelijke of vrouwelijke zijn?

Vandaag heb ik mezelf aangemeld bij de tuinclub in Cómpeta. Een paar weken geleden was ik al eens als introducee bij een bijeenkomst geweest. 
Jolly good, zei de voorzitter. Morgen is er een planten/stekjes verkoop dag, leuk als je ook wat planten kan meenemen.
Hellup. Ik, planten meenemen om te verkopen? Dat de opbrengst niet voor mezelf is maar voor de club vind ik niet eens zo erg.
Nee, maar afstand doen van mijn dierbare stekken.



Nou ja, wie weet zie ik morgen wel exemplaren die ik zelf nog niet in bezit heb. 
In ieder geval zijn dit de planten die ik meeneem. Eigenlijk zat er ook nog een eikje bij maar die heb ik toch maar weer terug in de kraamkamer gezet.

Hoezo gehecht?

Met groeten Ton




4 opmerkingen:

Marc Dufraing zei

wie geeft wat ie heeft is waard dat ie leeft ...

Ton zei

Hoi Marc, Mooi gezegde. Bespeur ik dat er alsnog een eikje bij moet? Met groeten Ton

Anoniem zei

Owwww, lastig he? Je hebt ruimte genoeg om ze allemaal te houden, maar je weet niet wat je nog gaat kopen morgen en het staat zo vrekkig om niks mee te nemen voor de verkoop en dan met een volle auto weer te vertrekken :)
Ik zie het je gewoon doen :)

Laat je snel weten hoe het ging?

Groetjes Carla

Ton zei

Hoi Carla, Ja, ruimte zat dus ik kan ze allemaal houden. Maar ik heb uiteindelijk 6 planten aan de tuinclub gegeven en er natuurlijk weer 5 planten teruggekocht. Zal komende dagen wel doto’s op het blog zetten. Met groeten Ton