vrijdag 18 mei 2018

Struinen, struinen. Niet kopen

Zo gorgelt, klatert en  spoelt de regen van de berg af en zo ben je bezig met het aanleggen van watersystemen.

Nu is dat aanleggen niet zo heel ingewikkeld hier. Op veel plekken kan je allerlei soorten slangen, koppelingen, en tijdschakelaars kopen. Maar ja, heb ik daar nou zin in? Niks kopen. Hergebruiken doe ik.
En ook dat is niet zo moeilijk want Malle Pietje is vaste klant bij de vuilcontainers. En in die containers ligt een overvloed aan slangen koppelingen en uitloop stukjes. Soms wat verkalkt maar met wat liefde en aandacht........

Omdat het nu toch de droge tijd is heb de slangen die ik gebruikte in het regenwater opvang en verdeel systeem losgehaald om te gebruiken in het pompswatersysteem. Klinkt ingewikkeld.

De afgelopen jaren heb ik wel een meter of driehonderd aan verschillende diktes aan slangen verzameld. Sommigen stukken hebben veel gaatjes en zijn hard geworden door het zonlicht. Anderen zien er  nauwelijks gebruikt uit.


Drie stukken slang haalde ik van de helling af en controleerde die op gaatjes.


Vaak zitten er nog uitloopslangetjes aan of spuitmondjes. De spuitmondjes op de foto zitten helemaal dicht gekoekt met kalk en zand en dat laat ik zo want die zitten waarschijnlijk toch op plekken waar ik ze niet nodig zal gaan hebben.


Op meerder plaatsen waren de spuitmondjes afgebroken en zit er een gat in de slang. Daar heb ik niks aan dus die maak ik dicht.
Ik snijd een wig van een dikke tyleenslang, houd een uiteinde in  een vlam tot die gaat smeulen en vervolgens druk ik die in het gaatje. Even vasthouden tot het plastic is gestold en daarna het uitstekende stukje afknippen. Dit deed ik een keer of zes en had daarna een perfekte slang.

Daarna kwam het lastigste deel: de slang op de berghelling leggen en bij de verschillende minuscule boompjes een gaatje in de slang maken, een uiloopslangetje monteren, het uitloop slangetje aan een kort pijpje bevestigen en het pijpje naast het boompje in de grond steken.
PFFFFF.
En..... als je wat doet is het al heel warm hier.

Met groeten Ton


3 opmerkingen:

Margriet zei

Zo word je wel inventief ! Petje af hoor..... Wat zal dat een voldoening geven als het allemaal werkt zoals je het voor ogen hebt.

Ton zei

Hoi Margriet, Helemaal tevreden ben ik dan ook al werkt het niet altijd zoals ik had bedacht. Ik heb sowieso plezier aan, zeker ook omdat het weinig kost en tijd heb ik zat.

Anoniem zei

Nuttige bezigheid! Water heeft iedereen nodig en dus ook alle planten - zeker in het warme zuiden. Over die tijd is ook mijn gezegde: "ik heb meer tijd dan geld dus doe ik (bijna) alles zelf" grt vanuit het warme NL en weldra weer in het (hopelijk ook warme) zuiden