donderdag 24 mei 2018

Het houdt wat

Met de nieuwe app die ik gebruik voor het maken van mijn blog gaat nog wel eens wat fout. Zo werd onderstaand blog gepubliceerd in een nog niet voltooide versie. Dus hier de ‘echte’.


Het is een drukte van belang. Frrrrrrroet, froet een Zwartkopje schiet vlak langs ons een boom in. Piep, pieeeeep, piep, piep. Frrrrrrt een ander Zwartkopje vliegt een struik uit. En frrrrrt het vogeltje uit de boom vliegt de struik in.
Duidelijk een nestje.




Gisterochtend zaten we op het boventerras te genieten van yoghurt met verse vruchten (even tussendoor: wat zijn die Canarische banaantjes toch smaakvol) en keken neer op de tuin. 
Wat veel vogeltjes he, zei Rick, toen we nogal wat gefluit en gefladder hoorden. Wel een heel verschil met een paar jaar geleden.

Nog maar een jaar of acht staan er bomen in de tuin en die zijn pas een jaar of zes geleden echt beginnen te groeien. Met als gevolg dat er nu wordt gebroed en de territoria worden bewaakt. Zagen we eerst maar een nestje inmiddels weten we eer stuk of vijf. Niet alleen in de tuin maar ook op de hellingen.

Het nestje zit in deze struik rechtsboven.

Gistermiddag hoorden ik ganzen gakken. Nu is mijn gehoor wat afnemend en ik was ook nog aan het tutten in de tuin dus liep ik naar Rick om te vragen of hij ook wat had gehoord.
Ja, ik dacht ook aan ganzen. 
Nu is het zo dat Rick dan gewoon blijft zitten maar ik ga op onderzoek uit, loop een rondje door de tuin, kijk over de randen het dal in en als ik niets vind loop ik ook nog de trap op naar het boventerras. Nou, geen Gans te zien wel zie ik een paar grote roofvogels maar die staan te hoog om te horen.

Even later hoor ik toch weer gegak maar het klinkt ook een beetje te krassend. Weer spied ik de hemel af maar dan zie ik twee vogels op de elektriciteitsdraden zitten. 
De vorm maakt duidelijk wat ik hoor: gekras van kraaien ook al klinkt het geluid wat meer basachtig. Zijn dit wel Kraaien? Ze zijn te groot. Vogelgids erbij en het zouden Raven kunnen zijn.




Moest wel veel inzoomen.


Vorig jaar keek ik af en toe op de site van deVogelbescherming, Beleef de Lente. Dit jaar ben ik een echt fervente toeschouwer en volg de Ooievaar en de Haviken. Leuk om te zien hoe het er in vogelland aan toegaat. Nou uh, niet altijd leuk.
Zo is er niet alleen strijd om nestplaatsen maar ook om partners en eieren.
En de afgelopen dagen gingen er ook nog eens drie kuikens van de Havikken dood en twee van de ooievaars. Nee het is beslist niet alleen maar leuk.

Ook in eigentuin is het volgens mij niet goed afgelopen met Zwartkop nestje één. 
We zagen dat op de eerste dag dat we in Spanje waren, nu twee weken geleden. Er werd gebroed op vier eitjes.


Een dag of drie geleden zagen we dat de eitjes uitgekomen waren en lagen er vier van die kleine roze kale pulletjes in het nest.


En vanmorgen? Helemaal leeg. Nestje in tact alsof men met haast is vertrokken. Maar ik heb nooit gehoord dat vogels pullen kunnen verplaatsen.
Het moet dus zijn dat het nest is leeggeroofd. Maar door wat? Door katten of roofvogels is het toch vaak dat het nest is beschadigd.
Er zitten ook slangen hier. 
Zouden die nesten kunnen leeghalen zonder sporen achter te laten?


Met groeten Ton



2 opmerkingen:

Jan Wilde een Tuin zei

Kraaiachtigen , Vlaamse Gaaien en Spechten halen ook nesten leeg.
Slangen weet ik niet hebben we hier niet.
Gr Jan(Wilde een Tuin)

Ton zei

Hoi Jan, Hier zien we regelmatig slangen maar nauwelijks kraaiachtigen.