woensdag 7 maart 2018

Oren in wording

Tijd voor een klus.

Het werd tijd. De grote Yucca, waar alleen nog een dikke stomp van over is, moest er nu toch maar uit. Meteen een goede reden om het perkje eens onder handen te nemen.
De grond loopt er nogal scheef dus wilde ik er een randje stenen langs leggen, de aarde kan dan meteen aangevuld worden met de modder van de aardverschuiving en de grote Olifantsoor stekken kunnen er dan een lekkere plek krijgen.


Voor.De plaats waar de al behoorlijk hard geworden aarde vandaan kwam.


Na.

Rick is al helemaal tevreden. Ik als de olifanten weer oren krijgen.


Het bos in wording.


Vorige week raapte ik tijdens de taartwandeling een handje zaden van verschillende Johannesbroodbomen van het pad. Ze lagen in de modder en waren al wat geweekt vanwege de overvloedige regen.


Thuis legde ik ze in een nat vaatdoekje om ze te laten kiemen. Eigenlijk is dit een vorm van de DENOmethode. Pas als er een kiempje te zien is, leg ik ze in de aarde. Dit spaart tijd, werk en potjes aarde uit want lang niet alle zaden kiemen. 
In het midden van de foto is een zaadje te zien dat niet goed ontkiemt. Je ziet dat er zaadlobben naar buiten komen terwijl er van een kiempje geen sprake is. Dit gaat nooit een boom worden en gooi ik dan ook op de compost hoop. Niets, nou uh, bijna niets gaat verloren.

Rechtstboven is al duidelijk te zien dat het kiempje zich in de aarde boort. Dit zaadje legde ik gisterochtend in de aarde.Tja, wat te doen met die Strelitzia zaden?

Op internet gezocht en daar staat dat de zaden een dag of twee geweekt moeten worden in water tussen de 25 en 30 graden.  Dat kan ik het donker gebeuren. Maar hoe houd ik dat water op die temperatuur? 


In een bakkie is het zo koud en ik heb geen slow kooker.

Dus water van 30 graden in een thermoskan.Filterzakje met de zaadjes erin.


Dop erop en klaar is Kees. 
Drie keer per dag ververs ik het water dat op de juiste temperatuur is. Blijft mooi tussen de 25 en 30 graden.
Ik denk dat ik dit blijf doen totdat de eerste zaden ontkiemen.


Zo direct halen we onze gast op en daar dient de auto wel weer schoon voor te zijn.

Met groeten Ton


1 opmerking:

Marthy Berends zei

Jij bent altijd zo lekker bezig. Ik herken dat wel, over een paar weken zijn wij ook zo in de weer.