zaterdag 3 maart 2018

Niet nog een keer

Gisteravond ging de wind liggen en bleef het droog.

In 2010 verbleven we de maanden februari, maart en april in De Klompen. De eerste zes weken deed het niet anders dan regenen, regenen en regenen. Het werd daarmee de natste winter in 40 jaar. 
Overal waren aardverschuivingen, ondergelopen huizen, verwoeste wegen en overstromende waterreservoirs. Ook onze toegangsweg raakte volledig onbegaanbaar door een aardverschuiving.
Dagenlang zaten we hoofdzakelijk binnen te lezen, tv te kijken en achter de computer. Ik denk dat ik zo ongeveer elk blog van Nederlanders in Spanje heb gelezen.

Gisteren kregen we het idee terug in de tijd te zijn. Zelfde huis en dezelfde hoeveelheid regen.

Voor vanmorgen waren de voorspellingen droog weer dus gingen we op pad voor de lekkerste taart. Het eerste dat we zagen toen we de poort uitgingen was een kleine aardverschuiving. Het is het perceel van Engelsen maar die krijgen geen vergunning voor een woning en komen er derhalve nooit meer. 
Er wordt dus ook geen onderhoud gepleegd en geen boom of struik geplant en dat maakt dat er bij veel regen eerder stukken afschuiven dan bij voldoende beplanting.
Een voordeel: ik kan wel wat aarde gebruiken.In het natuurpark lagen zo her en der een aantal ontwortelde bomen.


En het sinds 2010 steeds minder water voerende riviertje Patalamara kon je al van ver horen stromen. Het water wit van kleur en niet meer over te steken door van steen naar steen te springen.


Dus gingen de schoenen uit.


Voor de wilde zwijnen is die natte aarde een verademing.


Halverwege de wandeling leken we wel beginnende mamatuswolken te zien.En niets leukers dan geultjes te graven


om grote plassen te laten leeglopen. 
Watermanagement zit blijkbaar in mijn bloed.


En ook hier verschillende ingestorte stukjes aarde. 

Het deed ons een beetje denken aan Galicie en ook wel aan Japan. Overal hoorden we water stromen, druppelen, gorgelen en kletteren. Ook rook het heerlijk naar naaldbomen en hoorden we het vrolijke gekwetter van de vogels. We waren er helemaal blij van.

Vanmiddag regende het weer maar niet zo hard als gisteren. Ook lijkt het natte weer nog een paar dagen aan te houden. Wel hopen we dat het het volgende week donderdag zonnig is want dan hebben we een gast. 
Een gast die in 2010 een hele week lang regen heeft gehad.


Met groeten Ton
1 opmerking:

Clarien Cornelisse zei

Oh jullie kunnen al pootje baden!! En wat een mooi kado die aarde! :))