woensdag 21 maart 2018

Face it

Vandaag ook gestemd tegen de sleepwet? 
Dat is goed want we hebben al een sleepnet. Eén waar we vrijwillig en en masse inzitten.

Ik ben nogal open waar het mijn gevoelsleven betreft. Geen moeite mee. Ik herinner me dat ik als klein jochie keek naar een aflevering van een tv serie waar iemand werd afgeperst. De afgeperste persoon was zo bang dat zijn geheim aan het licht kwam dat hij de afperser probeerde te vermoorden en werd opgepakt door de politie.
Ik begreep dat niet als kind. Dat je angst zo groot was dat je iemand wilde vermoorden om zo je geheim veilig te stellen en daarmee nog een geheim op je schouders  laadde.
Ik zei tegen mijn ouders dat als ik ooit iets gedaan zou hebben waar ik mee afgeperst zou worden ik direct naar de politie zou gaan. Nu was dat natuurlijk wel een ietwat kinderlijke gedachte maar ik huldig nog steeds het idee dat alles wat in de openbaarheid is, vrijheid geeft.

Wel ga ik er van uit dat een ieder die mij kent deze persoonlijke kennis niet misbruikt ook al gaat het daar wel eens mis. Ik ben dan ‘not amused’ en het kan gebeuren dat ik de vriendschap opzeg.

Anyway. Al een paar jaar zit ik op FB. Via mijn blog laat ik veel van mijzelf zien. Ik like sites, ben lid van FB pagina's over tuinieren en het spotten van vogels. Onschuldig toch? Niks te verbergen.
Maar FB maakt ernstig misbruik van mijn openheid. Verkoopt die zelfs aan de hoogste bieder. Dat zou nog tot daar aan toe zijn als het een bedrijf was dat zich zou inzetten ‘tot nut van het algemene’. Maar nee dus. We worden ernstig gemanipuleerd en tegen elkaar uitgespeeld op een wijze die we niet doorhebben. En tegen een ieder die zegt dat ze daar niet gevoelig voor zijn, zeg ik al jaren dat ze/we/ik niet eens weten hoe en wanneer we gemanipuleerd worden.

Een paar jaar geleden zat ik in het vliegtuig naast een jonge knul die toegepaste psychologie studeerde. 
Dan ben je zeker geïnteresseerd in mensen, vroeg ik hem.
Nee, was het eerlijk botte antwoord. Ik bestudeer o.a. hoe mensen via media beïnvloed kunnen worden. 

Dit gaat beslist veel verder dan het in de supermarkt laten kopen van een merkproduct. En dat blijkt inmiddels ook wel nu we weten over trollen en Cambridge Analytica. Ach en dan is een grote business als FB met drie miljard vrienden wel een geweldig middel.

Vandaag ook gestemd tegen de sleepwet? Wonderlijk om dan wel lid te blijven van het grootste sleepnet van de wereld.

Dit is mijn laatse blog die ik de wereld instuur via FB. 
Ik zocht gisteravond info op om mijn account te verwijderen. Duurt ongeveer drie maanden dus ik blijf waarschijnlijk nog wel even te zien.

Net als het ooit de bedoeling van de TV was om mensen kennis te laten maken van verre werelden, is het oorspronkelijke idee van FB van ‘verbinden van mensen’ zijn doel volledig voorbij geschoten. 
En dat vind ik oprecht jammer want het is een middel dat heel goed had kunnen werken.

Met groeten Ton
12 opmerkingen:

Marthy Berends zei

Zit er al een paar weken over te denken om met Facebook te stoppen. Denk nog even verder.

Ton zei

O Marthy. Mijn ego gaat hier wel onder lijden denk ik want zonder FB krijg ik behoorlijk minder bezoekers op mijn blog. Wat ik beslist ga missen zijn de leuke berichten van mensen waar ik in al de jaren op FB van ben gaan houden.

Margriet zei

Gelukkig volg ik je via Bloglovin....

Emie zei

Ook ik denk al een tijd over te stoppen met FB, ben er nog niet uit. Vooral vanwege het contact met buitenlandse vrienden. Maar ik volg je natuurlijk toch. Dapper besluit Ton.

-paul zei

Goede beslissing Ton, maar kom niet in de verleiding om tussentijds in die drie maanden toch nog eens uit nieuwsgierigheid in te loggen op je FB-account, want dan zit je er weer drie maanden aan vast. Een slimmerd die meneer Suikerberg.

Jan Duifhuizen zei

Dit houdt veel mensen bezig, en dat is terecht. Ik zit er zelf ook aan te denken, want ik word soms doodmoe van al die ongevraagde rommel die op je afkomt. Ik heb even geteld en ik zag dat ik al zo'n 2.000 "members" geblokkeerd heb. Da's wel tijd om te stoppen dus :-)!

Ton zei

Hoi Margriet, Leuk om te horen en bloggen doe ik met plezier.

Ton zei

Hoi Emie, FB is natuurlijk een mooi medium. Jammer dat het voor een deel wordt misbruikt. En wellicht wonderlijk maar ik sliep vannacht gewoon onrustig van het idee om met ééndruk op een knop de helft van al mijn contacten te verliezen.

Ton zei

Hoi Paul, Dank voor de tip. Al moet ik wel zeggen dat dat nou juist weer wel duidelijk bij de instructies stond aangegeven. En ik voel nu al de verleiding.......

Ton zei

Hoi Jan, Ik heb ook al een berg geblokkeerd maar dat kan je dan gelukkig ook zelf beslissen.

Jan Steenweg zei

Ben ik blij dat ik geen Fakebook heb, ik zet je bij mijn te volgen Blogs krijg je nog meer bezoekers.
Gr Jan(Wilde een Tuin)

Ton zei

Hoi Jan, Ik kreeg het Fakebooklogo vanmiddag uit Australie toegestuurd. Vond het een leuke. Dank dat je mijn blog op je blogrol zet want ja, mijn ego wordt wel gestreeld door bezoekers. Kijk trouwens regelmatig op jouw blog. Met groet Ton