zaterdag 5 maart 2011

Verbonden zijn.

Het universum is een stuwende kracht. Ongeveer als een sleeplift in een skigebied die steeds maar draait en  waar je slechts hoeft aan te haken om mee genomen te worden. Een kracht waarvan ik me beslist niet iedere dag bewust ben maar die soms even helder te zien is.
Toegang tot deze kracht is, goedheid, gemeenschap en schoonheid van de kunst.
Goedheid is dat we elkaar als mens helpen, voor niets, om niets.
Gemeenschap is de groep van mensen waar we onderdeel van zijn: leesclub, buurt, kerk, familie.
Schoonheid in kunsten; gedichten, muziek, beeldhouwwerken.

Vandaag was de bijeenkomst van pelgrimsgangers die naar Santiago de Compostela zijn gelopen / gefietst.
Een onderdeel van de dag is dat pelgrims die het afgelopen jaar op pad zijn gegaan hun ervaringen kunnen vertellen.
Tijdens het op weg zijn doe je veel ervaringen op die passen in het rijtje: goedheid, gemeenschap en kunst. Zij veranderen je van wandelaar in pelgrim.

Gerard had bij vertrek van zijn vrouw een engeltje gekregen. Als hij op een dag een Nederlander ontmoet vertelt hij  van zijn beschermengel. Maar enkele dagen later beseft hij dat het beeldje weg is. Negen weken later op een terrasje hoort hij zijn naam roepen en ziet dat het de Nederlander is aan wie hij over de engel had verteld. Blijkt deze man enkele dagen na hun ontmoeting, in een herberg te hebben overnacht waar een engeltje was gevonden. Hij herkende dit als van Gerard en nam het voor hem mee. Voor niets anders dan om een ander 'terug te brengen wat deze is verloren'.

Jan besloot zijn ervaringen met een prachtig Russisch lied wat hij onderweg regelmatig had gezongen om mensen te bedanken voor gastvrijheid of om zichzelf te sterken als het moeilijk begon te worden.

Dit zijn voorbeelden van goedheid en kunst die ons allen raakten omdat we in deze gemeenschap dezelfde ervaringen delen..
In een fractie van een seconde ben je met deze mensen verbonden.

Met groeten Ton

Geen opmerkingen: