dinsdag 15 februari 2011

Wekelijkse nadenker.

Emoties zijn oordelen. Als ik niet geloof dat ik beledigd ben, kan ik niet boos zijn.
R. Salomon

We hebben vaak het idee dat  die kinderen het allemaal nog niet zo goed begrijpen maar toen ik een paar maanden geleden de tekst van R. Salomon tegen kwam ( zie wekelijkse nadenker ) was ik weer even 6 jaar. Ik ging elke dag samen met een vriendinnetje op de autoped naar school en steeds kwamen wij dezelfde man tegen. Omdat die man in onze ogen heel oud was zeiden we nooit iets tegen hem. Nu had ik op een avond mijn vader horen spreken over Jan Draak en omdat ik in een klein dorp woonde waar  iedereen elkaar kende wist ik direct wie er bedoeld werd: de man die we elke dag tegenkwamen. De volgende dag fietste hij ons weer tegemoet en ik wilde graag mijn nieuw opgedane kennis spuien en riep dan ook heel hard tegen mijn vriendje: daar heb je Jan Draak. Uiteraard werd hij heel boos omdat het zijn  scheldnaam was.
Ik weet nog heel goed dat ik het riep om hem te plagen, om hem te kwetsen, maar wat mij overviel was de kracht die mijn woorden over hem hadden. Ik kon deze man manipuleren ( niet dat ik dit woord toen kende ) maar het was mij wel heel duidelijk dat als ik zijn scheldnaam gebruikte hem weer boos kon krijgen.
Toen ik die middag uit school thuis kwam en dit aan mijn moeder vertelde kreeg ik uiteraard een lesje en de waarschuwing dat bij  een eventuele herhaling er straf zou volgen. Ik heb de scheldnaam Jan Draak nooit meer gebruikt maar het principe heb ik nog wel jaren toegepast op de mensen om  mij heen net zolang tot ik doorkreeg dat het niet alleen de ander maar ook mijzelf schaadde.
Pas sinds enkele jaren geleden kan ik dit ook op mezelf toepassen. Als mij vroeger op straat werd nageroepen: vuile homo of vieze flikker was ik boos en dat verpeste mijn hele dag. Nu kan ik denken "behalve het vuile en vieze heb je gelijk" en gaat mijn dag gewoon verder.
Maar het lekkerste is wel dat ik vrij ben.

Met groeten Ton

Geen opmerkingen: