maandag 21 februari 2011

Spinning

Al jaren ga ik naar de sportschool en al die jaren roep ik "ik ga nooit naar spinning met dat dekselse lawaai". Vandaag dus voor de eerste keer naar spinning. Een uur lang lawaai en fietsen tot je erbij neervalt.
Ook al is de muziekkeuze niet direct mijn favoriete: rap, house, blues  en wat al niet meer maar het werkt wel. Zeker als je constant bezig bent met het laag houden van de schouders, je navel naar de rug trekken, hakken laag - tenen hoog, benen laten vallen  en meer van die dingen, heb je van de muziek eigenlijk totaal geen last.

De trainer had mij -ik word graag uitgenodigd- al een paar keer gevraagd maar steeds kon ik de boot afhouden met "ik heb last van mijn knie". Natuurlijk zei hij dan dat spinning juist de knie versterkt. Maar vorige week had hij een sterke troef bij zich namelijk een ervarings deskundige. Deze wat oudere man vertelde dat zijn knie problemen behoorlijk verbeterd waren sinds hij spint. Vandaar.

Ik had wel veel begeleiding nodig want de trainer kwam  een keer of vijf om aanwijzingen te geven. Je zadel staat te hoog, klopt maar ik kan mijn knie niet zover buigen. Zadel lager, geen probleem.
Gewicht gelijk over de knielen verdelen, ja maar ik heb een dwarslaesie gehad. O, heb je nog meer klachten? Ja ik heb hemofilie en ben homofiel maar ben op zondag geboren dus het zijn waarschijnlijk goede dingen en ik word er 100 mee. Probeer dan toch maar je gewicht zoveel mogelijk te verdelen want als ik je niet corrigeer word je steeds schever. Dit was minder eenvoudig maar ik kon wel verbetering voelen.

Nu ga ik er vanuit dat als je een coach / trainer hebt je dan ook zo open mogelijk luistert naar zijn/haar aanwijzingen. Toch roep ik ook dan nog 3 keer: ja,maar......Het blijft een leerproces om kortzichtige ideeën en oordelen over boord te zetten.
Dus heb ik een uur lang opgelet, de aanwijzingen opgevolgd en....het werkt.

Het is ongeveer vier jaar geleden dat ik een uur heb gefietst en ik heb geen last. Dus dat wordt spinnen de volgende weken.
Volgende stap is dat ik een race fiets koop en ga fietsen met Edwin Huge. ( ha ha )

Met groeten Ton

Geen opmerkingen: