vrijdag 23 februari 2024

Bedenkingen

Bij blogvriendin Emie las ik dat het in Gubbio had gestormd.
Nou hier hield blijkbaar hetzelfde lagedruksysteem huis. Dat begon eigenlijk gistermiddag al maar zo tegen een uur of acht ‘s avonds ging het flink te keer. 
Het lijkt meestal erger dan het werkelijk is en dat heeft te maken met de niet al te beste kwaliteit van kozijnen, sponningen en hang-en sluitwerk. De wind giert er doorheen.
Nou ja, gelukkig niet al te vaak.


Vanmorgen vroeg werden we wakker van een flinke dreun en gerinkel nadat de pot van het tafeltje was geblazen.

De plant staat inmiddels in de tuin en de scherven liggen in de container waar ik de pot oorspronkelijk ook uit vandaan haalde. De wind is trouwens flink in kracht afgenomen, maar het is nog steeds niet echt mijn weer.


De Pseudorhipsalis ramulosa die ik vorig jaar kreeg van de hortus bloeit. 
Het zijn niet de bloemen waar de plant het van moet hebben hoor, het is de bladkleur, vertelde de cactusman erbij. En dat klopt wel een beetje. Andere soorten bladcactussen hebben spectaculaire bloemen. Dit soort houdt het bij kleine witte bloempjes maar wel veel en fijn.
Ik zag geen insecten op de bloemen dus heb ik geprobeerd om ze zelf te bestuiven door er met een zacht kwastje over heen te vegen.


Waar ik in januari in Den Helder al narcissen in bloei zag komen, is hier pas net de eerste geopend en ik ben bang dat er niet heel veel bloemen bijkomen. Het wordt elk jaar minder. 
Ik kreeg een tip om de bollen in Spanje elk jaar uit te graven en een paar weken in de koeling te bewaren om ze een kunstmatige winter te laten ondergaan waardoor ze beter in bloei komen. 
Of ik dat ga doen?
Als het klimaat hier niet geschikt is denk ik dat ik de narcissen ga opgeven.


Maar als zoon van een bollenkweker ga ik ze wel missen.

Verwachte regen staat altijd in de laatste dagen van de 14 daagse verwachting. Ook nu. Onze eerste wandeldag op weg naar Santiago, vijf maart, geeft 41,2 mm. Daar zou ik normaal gesproken heel blij mee zijn. 

Nu heb ik er wel wat bedenkingen over.


Met groeten Ton

2 opmerkingen:

Emie zei

Hier is de storm ook weer afgenomen maar het is nog koud en ongezellig buiten. Wat was jij vroeg met het opruimen van de scherven!

miekequilt zei

Hier niet veel last van de storm gehad. En in een nieuw huis zijn natuurlijk nergens kieren of gerammel. Dat is heerlijk. Jammer van de narcissen, maar als ze echt niet willen, dan houdt het op, denk ik.