zaterdag 21 oktober 2023

Interne dialoog

Uiteindelijk begon het om 20.30 te regenen. Hard. Iets te hard naar mijn zin. En te waaien maar dat is altijd te hard naar mijn zin.
Het grootste deel van de 26 millimeter viel in twee uur tijd en daarna druppelde het nog een uurtje na. Dat druppelen gaf een heel knus gevoel terwijl we in bed lagen.

Zo zag het terras er de volgende morgen uit.


Vegen heeft dan geen zin. De slang moet er aan de pas komen om de boel schoon te spuiten.

De rest van de vrijdag stond in het teken van zingen. 
Eindelijk. Na meer dan drie jaar nadat ik het me had voorgenomen ga ik naar een zanglerares. We hadden een zangjuf in Cómpeta gevonden maar toen kwam Covid en daarna is zij uit beeld verdwenen. 
Ik ga nu naar een Nederlandse lerares in Torre del Mar. 
Later in de middag hadden we een repetitie met het Remeberancekoor en aansluitend een bijeenkomst met de eigenaresse van de muziekschool in Cómpeta.

En dat allemaal terwijl ik eigenlijk het liefst in de natte en zachte aarde zou willen wroeten.

Goed, dat deed ik vandaag.

Ik wil dan weten hoe diep het regenwater de grond heeft natgemaakt. 
Dat is een wat teleurstellend dun laagje. Op drie plaatsen controleerde ik dat en het was maar een centimeter of  vijf.

Op de plaats waar ik het water van de weg naar toe leidde was het minstens 15 centimeter nat. Dieper groef ik niet maar met dit resultaat ben ik blij.





Goed te zien hoe dik de humuslaag inmiddels is geworden en hoe kruimelig de laag aarde er onder. Daar ben ik heel tevreden over.

Ook zette ik planten in de nieuwe potten en daar gaat altijd een interne dialoog aan vooraf: wat moet er in?
In een mooie pot wil ik een mooie plant. Maar wil dat dan ook zeggen dat een niet zo’n mooie plant dan altijd in een lelijke pot moet staan?
Ongeveer net als dat alleen mensen met mooie benen in een korte broek of een kort rokje zouden mogen lopen.
Dat is niet eerlijk.



Dus staat er een Plumbago, met de belofte om uit te groeien tot een mooie grote plant, in de ene pot.

En een in de andere een Calathea die ik vorig jaar uit een container viste en de stimulans van een knappe bloempot goed kan gebruiken.




Er heeft wel een weeromslag plaats gevonden: het is weliswaar nog steeds zonnig maar de lucht bevat nu een koudje. Een beetje als de eerste mooie dagen in maart in Nederland. Het is dan ook heerlijk om buiten te zijn zonder dat het te warm is in de zon en het ruikt allemaal zo heerlijk fris nu het stof uit de lucht is gespoeld.

In huis was het gisteravond slechts 20 graden. Dat wil zeggen dat ik vandaag de kachel heb schoongemaakt maar met het zonnetje van vandaag hoeft de haard toch jammer genoeg nog niet aan vanavond.


Met groeten Ton 

7 opmerkingen:

Mevrouw Niekje zei

Oh wat lijkt me dat fijn om mooi te kunnen zingen. Ik ben totaal toondoof en zing daarom alleen in de auto, als ik alleen zit, met liedjes mee. Haha.. mijn man haalt ook nog wel eens planten en boompjes bij het vuil vandaan en lapt ook deze op... vorige week nog een bonsai (ficus) in een mooie pot. Hoe kan je nu een plant bij het vuilnis zetten vragen wij ons dan af! Zing ze!

Emie zei

Hardop zitten lachen om de stimulans van een knappe bloempot!

Ton zei

Hoi Mevrouw Niekje, Mooi zingen. Ik luisterde mijn zangles terug en was niet echt onder de indruk van mezelf maar het gaat ook om het plezier en ik kom na de koorrepetitie of de zangles altijd vrolijk thuis. Das al een vette winst en wie weet wat deze lerares uit me naar boven weet te krijgen. Tja, ik vraag me ook altijd af waarom mensen planten bij de vuilnis zetten. Maar er zijn redenen zat: geen zin in planten want gedoe, geen tuin, planten van overleden oma, niet meer in de mode, etc. Maar ik ben er blij mee en je man dus ook. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Emie, Altijd goed om flink te lachen. Het kost niks. Ik hoorde mijn ouders toen ik die zin intikte. En….eigenlijk weten we niet wat schoonheid met planten maar ook in het algemeen doet. Ik zou er graag een universele positieve wet in zien. Met groetenTon

miekequilt zei

In ieder potje past een plantje. Ik zou gewoon kijken naar wat het mooiste staat en die combi doen.
Zingen: ik breng er niet veel van terecht, maar ik doe het wel graag. En ik kan me voorstellen dat je na een repetitie of zangles helemaal vrolijk bent.

Y. Schoutsen zei

Leuk: zangles! En wat ben jij toch goed voor de aarde en jouw plantjes.

Anoniem zei

Of in het geval van de Calathea .. barsten de koppijn. De winkel waar ik werkte had er een paar in wat ik noemde de hoofdpijnhoek. Na 3 uur werk begon de hoofdpijn sowieso.. en in geval van in die hoek komen binnen 10 minuten.