vrijdag 9 december 2022

Weet je nog….

hoe blij we waren met de eerste regen?

Je ziet het wel eens in films. Mensen die blij zijn met de eerste regen na een periode van droogte. Maar als toeschouwer hoor je de verontrustende muziek want wanneer stopt die regen? Wanneer slaat de vreugde om in verdriet na verwoesting van huis en haard.

Vandaag kwam voor ons die gedachte even naar boven.

Vannacht had het al behoorlijk lang maar rustig aan geregend. Vanmorgen zat er 27 mm in de meter. Mooi resultaat. Zeker omdat er voor vandaag maar 16 in de verwachtingen stonden.

Met tussenpozen was het ‘s morgens droog afgewisseld met een drizzel. Totdat het ineens als een gek te keer ging. Harde wind, onweer en een stortbui  van jewelste.
We werden er gewoon bang van. Want als het hard regent raast het water als een snelstromende rivier over de weg. Modderbruin water met een berg zand en gruis vanwege de erosie van de doodgespoten berghellingen. 

Het ging zo hard dat het water over de rand van de dakgoten naar beneden kletterde.


Helemaal rechts op de foto is net links van het witte kozijn het water te zien.
Das raar, dacht ik: het regent weliswaar als een gek, maar ik zag net toch nauwelijks water door de regenpijp de arroyo inlopen. 
Dus snel de trap gepakt om de goot te inspecteren en ja: afvoer verstopt. Snel de takken en blaadjes weggehaald.



Rick maakte snel een foto van de uitloop.

Nu duurde die hoosbui gelukkig maar een minuut of tien en ontstond er geen schade. Toch zat er net na de middag nog eens 36 mm in dus in totaal meer dan 60 mm. En de hele komende week staat nog in het teken van depressies.

In ieder geval had ik een heerlijke dag met veel getut aan slangen want die raken soms verstopt door zand en ze moeten steeds op andere plekken in de tuin uitstromen.

Gelukkig is het morgen op een paar mm na droog. 
Hoop ik want ze zitten er wel eens naast en we hebben het kerstconcert op de kerstmarkt in Torrox Costa en met slecht weer laten bezoekers het hier meestal afweten.

In ieder geval was er voldoende regen voor de pannenkoeken traditie. Voor Rick dan, want ik kan me steeds makkelijker aan de koolhydraatarme lifestyle houden en at bloemkool curry.


Met groeten Ton

8 opmerkingen:

miekequilt zei

Wat een bui! Voor jou heerlijk om te rommelen en van te genieten. Succes en veel plezier vanmiddag.

Ton zei

Hoi Mieke, Het was heerlijk. Dank je. Ik hoorde de boeren een zucht van verlichting slaken. En niet alleen de boeren. Ook ik. Met groetenTon

Johanna zei

Wat een cadeau al dat water! Je had er zo lang op gewacht. En mooi hoe je al die systemen gemaakt hebt, opdat het grotendeels goed gebruikt wordt!
Wat zullen de planten en bomen genieten. Net zoveel als hun baasje😀

sjannesblog.com zei

Het is ook hollen of stilstaan met die regen!

Mevrouw Niekje zei

Fijn dat er nu regen is en ik hoop dat het morgen dan niet regent. Maar hoe zit het met die pannenkoekentraditie???

Ton zei

Hoi Sjanne, Het is zeker hollen en stilstaan maar het ging gelukkig nog net goed. Hier althans want las net een bericht over schade iets verder weg in de omgeving. Vandaag droog maar morgen opnieuw regen. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Mevrouw Niekje, Ach: omdat ik pannenkoeken geen maaltijd vind maar Rick ze heel graag eet hebben we een afspraak dat ik ze alleen bak als het regent. Wel zat er in mijn gedachten dat het hier niet zo vaak regent. We eten ze trouwens staande aan het aanrecht op. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Johanna, Vanmiddag was het concert van het koor in Torrox. Het gesprek was natuurlijk: de regen. Iedereen blij. Wel even in perspectief: de regen heeft het percentage van de capaciteit van het nabijgelegen stuwmeer opgekrikt van 9,17 % naar 9,19 %. Er mag dus nog wel wat bij. Maar niet in een week a.u.b. Al het water dat van de weg afstroomt leid ik naar vier verschillende plekken. Daardoor ontstaat er geen erosie schade maar heb ik wel extra water. Met groetenTon