woensdag 14 september 2022

Purrepurrepurrrrr….

Dat er ‘s nachts van alles rond de woning kruipt, sluipt en vliegt weten we en toch is het leuk om een dier te zien dat we niet eerder zagen.

 Foto van internet.

Een bunzing. Ik ben er blij mee. Het betekent in ieder geval dat die dieren hier nog zijn maar misschien ook dat mijn tuin aanpak werkt voor ze en dat ze hier iets te zoeken hebben.

Het zijn de kleine positieve dingen waar ik kracht uit put.

Nou zijn er best veel zaken waar ik kracht uit haal. 

Maandagochtend wilden we nog even snel naar de kust rijden om fotokopieën te laten maken voor de koorrepetitie. Er hebben zich namelijk 8 nieuwe zangers aangemeld en die hebben bladmuziek nodig.
Zodoende stapten we al om negen uur in de Panda: start, purrepurrepurrrrrrrr.
Lege accu.
Wat nu?

Ik ga de planten water geven als ik het ff niet weet maar Rick gaat bellen en appen.
Mazzeltje, onze garageman had een thuiswerkdag en kwam met een kwartiertje om onze auto te starten om vervolgens achter hem aan te rijden voor een leenaccu. 

Kopieën op tijd in huis dus all was well.

Altijd fijn als er zangers komen die zang ervaring hebben of zelfs noten kunnen lezen en daar zaten er een paar van tussen. Helemaal goed. 

Beter werd het zelfs toen het tijdens de derde helft van de repetitie begon te spetteren. Iedereen opgewonden.
Maar pas in de nacht werden we wakker van het ruisen van water.
Vier en een halve millimeter zat er in de regenmeter. Weliswaar een druppel op een gloeiende plaat maar het rook allemaal lekker fris en de temperatuur was naar een aangename 20 graden gezakt. 

Dinsdag had ik het maandelijks uitje van de Gardenclub. Met de bus naar Mijas om Hacienda Los Arcos Vineyard te bezoeken. Een wijngaard waar men op natuurlijke wijze wijn maakt. Ze hangen het permacultuurprincipe aan. Gebruiken dus geen chemische middelen en proberen het ecosysteem zoveel mogelijk te herstellen. 



Er hingen onder andere nestkasten voor vleermuizen, op de paal links van het midden.



Ze hebben bepaalde plantsoorten geplant die insecten aantrekken die dan weer luizen eten. Er staan vijf soorten druivenstruiken in de gaard die om de vier rijen afwisselend staan geplant. Ook staan er rijen met Vetivergras dat gebruikt wordt om erosie tegen te gaan.



De wijngaard bestaat al een jaar of zeven en er is nog geen fles verkocht omdat de wijn in terracotta vaten rijpt en dat duurt wat langer. En mijn hemel: wat rook het heerlijk in de kelder. 

We kregen tijdens de rondleiding trouwens hapjes en wijn aangeboden, allemaal heel lekker, maar dus niet van eigen teelt. 

Ik werd er helemaal blij van. Grappig was dat het Vetivergras dat gebruikt werd, was gekocht bij een van de leden van de tuinclub. Nu volg ik al een  jaar of twee het wel en wee van Granja Caimito. Dat is een boerderij die met dezelfde principes werkt en hetzelfde Vetivergras gebruikt dat hij kocht bij de gatdenclubbers, maar dan om varkens te houden die de beroemde Iberische ham Pata Negra produceren. 

Na een heerlijke en aangename lunch terug op huis aan.



Daar kwam nog een prachtige toegift.

Vandaag en rustig daggie. Alleen een ritje naar de garageman. Nieuwe accu zit erin en Panda loopt als een zonnetje.


Met groeten Ton

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk om te weten wat er terwijl je slaapt allemaal in de tuin rondscharrelt. Zo hebben we al een ree en een vos op de wildcamera zien voorbij komen. Hopelijk komen er nog meer wijnboeren die natuurlijke wijnen op de markt gaan brengen. Lijkt me niet simpel maar ziet er veelbelovend uit. Bernadette

Y. Schoutsen zei

Wat leuk om te zien hoe jullie thuis zijn daar, zangkoor, garden club en die bunzing is mooi!!!!! Dat je hem zo goed op de foto kreeg. Of is het een foto van internet?

Ton zei

Hoi Bernadette, Zo’n wildcamera lijkt me wel leuk. Het zou inderdaad mooi zijn als er op grote schaal op natuurlijke wijze producten verbouwd gaan worden. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Yvonne, Oeps; vergeten te melden maar ja, de foto is van internet. Deel nemen aan clubs in ‘je eigen dorp’ maakt een groot verschil in het thuisvoelen. Met groetenTon

Anoniem zei

Wat een prachtige foto van die zonsondergang. Ik kan daar zo van genieten, het is iets wat zich natuurlijk elke dag voordoet, maar er even bij stil staan en zien wat moeder natuur en in dit geval de hemel ons te bieden heeft is waarlijk een schitterend schouwspel. Dank je voor het delen van de foto. Groetjes, Elisa.

Ton zei

Hoi Elisa, Dank je voor het compliment aan Moeder Natuur en een beetje aan mij. Ik drukte slechts af maar wel nadat ik het had gezien en het me was gewaar geworden. De tijd van de mooie zonsondergangen komt eraan want daar vormen wolken een belangrijk deel van. Met groetenTon

Jan zei

Goh Ton masselaar hier niets gevallen alleen wat druppels zand, in Canillas zag het er veel belovend uit maar hier zo goed als niks.
Misschien heb je het dubbel binnen gekregen maar er ging iets mis met de naam.

Ton zei

Hoi Jan, Ja een mazzeltje. Het wil niet zeggen dat ik het irrigatiesysteem heb uitgezet hoor daar was het te weinig voor. Ik kreeg het bericht maar een keer binnen. Met groetenTon

Bertiebo zei

Dat lijkt op een dag met een sterretje

Ton zei

Hoi Nertie, Dat was het zeker. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Bertie, Dat was het zeker. Met groetenTon