dinsdag 20 september 2022

Ingenieus

Van speeksel en fijngemalen plantendelen maken de papierwespen hun ingenieuze nesten.


Ik vind ze eigenlijk wel te pruimen ook al kunnen ze venijnig steken. Ze vliegen vlak om ons heen als we buiten eten en laten zich met rustige bewegingen zonder probleem weg wuiven.




Nog zo’n mooi soort bouwsel. Er worden eitjes in gelegd. Geen idee van wat soort insect het is maar we komen deze modderklontjes al jaren tegen. Maar altijd solitair en dan onder een uitstekend randje of in een hoekje. 
Toen ik afgelopen week het terras schoonmaakte en ook het afdak eens beter bekeek zag ik ineens een heel conglomeraat van die adobehuisjes. Ik vind dat wel leuk al dat spul rond huis en tuin.
Nu nog een paar zwaluwen want dat zou toch ook mooi onder dat afdak kunnen.

En nog iets.



Een stukje stengel. Ongeveer twee centimeter lang en haaks op de muur geplakt. Moet beslist met opzet gedaan zijn. Ook een insect? Lijkt me wel maar die zet dan wel heel kleine eitjes af.

Met groeten Ton

6 opmerkingen:

Emie zei

Ook wij hebben weinig hinder van de papierwespen in een buitenlamp maar kijken wel in grote bewondering naar hun bouwsels. Laat het ons weten als je er achter bent wat dat stukje stengel daar doet, zo bijzonder! De natuur blijft je verbazen, hè?

Anoniem zei

Oeh, daar hou ik dus helemaal niet van, beestjes die zich in of rond het huis nestelen. Zelfs niet als ze nuttig zijn. Vogeltjes, dat gaat nog wel, maar het kleine ‘spul’, nee, niet mijn ding. Groetjes, Elisa. ps, ik zit momenteel op Aruba, ook erg mooie aloe’s en agave’s hier. En heel veel steel-, bol- en bladcactussen.

Ton zei

Hoi Emie, En ze eten veel andere insecten en rupsen. Ze hebben daarmee ook een aandeel in plaag bestrijding. Het stengeltje is al weer van de muur gevallen dus zal ik op je vraag niet kunnen antwoorden. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Elisa, nou zie ik ook liever vogels dan stekende insecten maar met deze voorkeur houdt het universum zich niet mee bezig. Wat fijn op Aruba en de natuur is er prachtig. Met groetenTon

Marjorie zei

Ooit een keer een wespennest in de compostbak gehad. Maar die stond helemaal achter in de tuin dus we hadden er weinig last van. Later in de herfst vol bewondering gekeken naar het lege nest. Zo precies en knap in elkaar gezet.

Ton zei

Hoi Marjorie, Kunstwerkjes zijn het en superlicht. Met groetenTon