maandag 28 maart 2022

Gemist

Ik zag een aanplakbiljet dat in de kerk van Cómpeta het requiem van Faure ten gehore gebracht zou worden samen met antiek religieuze liederen. Nu is dat niet mijn favoriete soort muziek dus las ik de poster met een half oog. Gisterochtend dacht ik dat het misschien wel eens goed zou zijn om over de grenzen van mijn smaak te stappen. Dus ff WhatsAppen naar een zangeres van het koor. Meteen kreeg ik antwoord: 13.00 uur.
Snel mijn werkkleding uit, wat stijlvols aan en op weg naar ons dorp.
Wel rustig hier, dacht ik toen ik een keur aan open parkeerplaatsen zag.
Eenmaal bij de kerk hoorde ik iemand mijn naam roepen. 
Sorry, zei degene die mij had geAppt: Toen ik bij de kerk aankwam zag ik dat het concert gisteren was.
Nu had ik ook de gedachte dat het op zondag zou zijn dus had ik het sowieso gemist. Nou ja, het universum heeft me misschien wel behoed.
In ieder geval kletsten we samen gezellig een uurtje op het dorpsplein.

Wat was ik aan het doen voordat ik naar het gemiste concert ging? Ik was een Hügelbed aan het maken.

Daar heb je stukken hout voor nodig en takken en compost en aarde. Nu heb ik dat niet op voorraad liggen en daarom deed ik een vraag uit bij het universum en die werd gehoord.



Het begint met het graven van een sleuf.



Leg daar eerst wat grote stukken hout in.



Vul de gaten op met fijner materiaal en vul de sleuf verder op met takken. Strooi daar wat compost en of aarde over. Daarna weer takken enz. 



Graaf een nieuw stuk sleuf en dek met de aarde die daarbij vrijkomt het geheel af. 

Dan nog wat compost


En als laatste een laag mulch.



Het is nu de bedoeling dat het hout en de takken langzaam door het aanwezige bodemleven omgezet wordt tot compost. Zo komen de voedingsstoffen langzaam vrij, verbetert de bodemstructuur en het verterende spul werkt als een spons die het regenwater vasthoudt.

Ik heb voldoende grondstoffen om nog twee meter te maken maar dat is waarschijnlijk pas voor donderdag. Het gaat weer regenen met, volgens de weersverwachtingen, opnieuw saharastof. In ieder geval kunnen de Hügelbedden lekker nat worden en dan kan ik er ook planten in zetten.

De regen met het saharastof van vorige week ging gepaard met een storm.



De jonge uitlopers van de sinaasappelboom zijn tot snot gewaaid. Ook is de helft van de bloemen verdwenen. Gelukkig is de natuur krachtig en zal zich wel herstellen maar het ziet er troosteloos uit.



Ook kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de fotosynthese met die dikke laag stof op een laag pitje staat.


Met groeten Ton

Geen opmerkingen: