woensdag 13 oktober 2021

Ieder mens heeft recht op een uitje

De titel was hét standaard zinnetje van de manager van de smaakstoffenfabriek waar ik werkte.
Als er een recept werd gemaakt waar uienolie in verwerkt moest worden en als gevolg waarvan bij alle medewerkers de tranen in de ogen sprongen.
Krachtig spul was het.

Anyway: niemand heeft recht op uitjes maar leuk zijn ze wel. Ik schreef me dan natuurlijk ook meteen in voor een bezoek met de gardenclub aan Vivero el jardin de las Orquídeas de Málaga. Wellicht kon ik wat leren om de zieltogende orchideeën sneller aan de beterende hand te krijgen.

En ja. Lucht willen ze. Bewegende lucht rond de wortels. Ongeveer als mijn tenen dat willen na 40 km wandelen. En natuurlijk vocht, voeding, licht en dat het liefst in de goede verhoudingen passend bij de verschillende soorten.

Dat vroeg dus vandaag om actione. De groeiomstandigheden zijn hier volgens de expert eigenlijk heel goed. Zorg voor een lichte plaats, zonder direct zonlicht, en dan kan er eigenlijk niet zo heel veel fout  gaan. Er is voldoende vocht in de lucht en de temperaturen zijn gedurende het hele jaar goed. Dat laatste is dan weer wel alleen aan de kust. Het zou hier op 500 meter hoogte net iets té koud kunnen worden dus dat vraagt nog om een oplossing. Wellicht een broeikasje.

Een ander probleem is dat de orchideeën ook tijdens onze drie maanden afwezigheid in de zomer verzorging nodig hebben. Dat probleem is al opgelost. Het voordeel van een tuinclub is dat alle leden min of meer plantengek zijn en tijdens de bijeenkomst bood een van de leden aan dat ik mijn orchideeën tijdens onze afwezigheid bij haar mag brengen. “ Of ik er nu dertig of vijfendertig verzorg, maakt niet zoveel uit.”
Hoe leuk is dat.

Nu wel zorgen dat ik die dingen aan de praat krijg.

Lucht dus.

Ik zag allerlei leuke mandjes waar de orchideeën stonden of hingen, gemaakt van gaas, plankjes, takken e.d. Ook waren er veel op stukken schors en hout gebonden. 
Dus nadat ik vanmorgen al het hout in het houthok had gestapeld 



kon ik aan de slag met de aanmaakhoutjes die in de plastic kratten zitten.

En dan is dit het resultaat.


Ziet er meteen een stuk professioneler uit.

Wel knipte ik eerst alle bruine wortels af. Dat moest volgens Gustavo. Zelfs als zit er nog maar één goede wortel aan is er gerede kans dat de plant herstelt. Met bovenstaande zit dat sowieso wel goed maar….



aan de plant met het verschrompelde blad zit echt nog maar een worteltje. Wel staan de planten in een luchtig frituurmandje dat net als de planten gered is uit een vuilcontainer.  

Nog een tip uit de koker van de expert: afstervende bladeren kunnen pas worden afgeknipt als die werkelijk volledig verdroogd zijn. De plant heeft dan alle bruikbare stoffen uit het blad opgenomen. 


Met groeten Ton

Geen opmerkingen: