dinsdag 1 december 2020

Als ik wat wil

wil ik dat eigenlijk gisteren.

Zonder palmen geen nieuw perk. Ook niet een ‘ik ga alvast maar beginnen en dan zien we wel perk’. Nu vind ik het trouwens niet echt vervelend om leuke dingen drie keer te doen, maar ik besteedde mijn energie aan het veranderen van een bestaand perk.




De stenenrand heb ik beslist al wel vier keer aangepast of opnieuw gelegd. Het is dan ook een van de oudste perken. Alhoewel ik tevreden ben met de rand staat de beplanting er te stijf in. Het wil eruit, als in ‘overkoken’. Zeker de Irissen. Het is te veel.

Daarbij komt dat ik het nieuwe palmenperk niet zo afgebakend wil hebben. De overgang van grind naar aarde mag wat losser. Wel een uitdaging voor me want ik heb eigenlijk een schuwe hekel als grind de border inloopt, of dat aarde tussen het grind komt. Die stenenranden zijn er dan ook niet voor niks gekomen.
Maar het oog wil ook wat.

Omdat we nog geen palmen kunnen aanschaffen, maar ik er al wel opgewonden van ben en ik mijn energie kwijt moet begon ik dus aan het bestaande perk want het nieuwe lossere perk moet natuurlijk niet uit de toon vallen. Bijkomend voordeel: oefenen.




De Palm flink snoeien, de oude beplanting voor een groot deel uitgraven, het grind naar achteren harken, de randen weghalen en de aarde loshalen.



En door met het leggen van losse stenen, allemaal in een richting en van dezelfde soort, worteldoek openknippen waar nodig voor de te planten planten. Ach en het fijnst vind ik om dit te doen zoals het komt. Het ontstaat organisch zal ik maar zeggen.

En dan is dit het resultaat.



Wat het werk ook nog plezierig maakte was de zachte aarde vanwege de recente regen en de mulchlaag die zorgt voor meer bodemleven.

En na de regen springen de paddenstoelen met bossen tegelijk uit de grond. Ook die paddenstoelen zijn pas verschenen nadat ik ben gaan mulchen.





Zo, nu eerst de haard aansteken.


Met groeten Ton

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Wauw..tophovenier!

Ton zei

Hoi Vlasje, Dank je. Ik had mooi materiaal om mee te werken. Met groetenTon

Marjorie zei

Mooi om te zien hoe je de grond heb kunnen verbeteren door het mulchen. En alleen maar met materiaal dat anders weggegooid zou worden.
Het perk ziet er ook weer goed uit, hoewel ik het daarvoor ook prima vond. Ik houd wel van een beetje wild.
Ben benieuwd hoe het nieuwe perk gaat worden.
Groet,

ella zei

Goed bezig. Ik vind dat lossere leuk. Veel natuurlijker. Groetjes Ella.

Ton zei

Hoi Marjorie, Ik denk dat ik honderd jaar geleden al had gehoord van mulchen maar het kwartje is nooit gevallen. Tot een jaar of vier geleden en wat een verschil maakt het voor de bodem en de beplanting. De keuze tussen wild of strak, traditioneel of modern etc, vind ik altijd lastig te maken. Beiden hebben hun eigen aantrekkelijke kanten. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Ella, Dank je. In ieder geval natuurlijker voor het oog. Met groetenTon

ben van bommel zei

.......ook jij Antoine mag wat mij betreft nu wel erelid worden van de 'Association des Fous de Palmiers', want met boeiende begrippen als bijvoorbeeld 'schuwe hekel' buiten de perken gaan door er tóch binnen te blijven gaf 'zuks' (West Fries) weer een uitstekend hoveniers-resultaat. En nu maar hopen dat de porte-monnaie het jullie ná de huidige 'perimetrale lock-down' gaat toestaan dat er op de bedoelde 'ex-tuinset'-plek een flink-hoogstaande 'Roystonea Regia'(Koningspalm) geplant zal worden, jullie kroondomein waardig! Groetjes y hasta proxima, Ben (lid van die stichting: www.ladomaine.fr)

ben van bommel zei

en dan nog even dit: www.fousdepalmiers.com , voor goede raad en daad. Dag hoor boys, Ben van Bommel.......

Ton zei

Hoi Ben, Ben vereerd. We gaan voor versoepeling op 9 december en anders verzuurd het niet in het vat. De baas, lees Rick, wil Washingtonia palmen dus niks Roystoneas. De tuin is er klaar voor. Met groetenTon

Jan Fr zei

Mooi gemaakt Ton

Ton zei

Hoi Jan, Dank je. Met groetenTon