dinsdag 29 december 2020

Prikkelbaar

Tja als ik te weinig prikkels krijg word ik prikkelbaar. Te veel tijd om te zimmen en dan ga ik klagen en zeuren.

Er is niks op tv, waarom zou ik eten? Ik proef toch niks, het waait te hard, het leven is zinloos (en dat is het ook, ik geef er zin aan, als ik niet zit te zeuren tenminste).
Zit je in een existentiële crisis, wilde Rick weten.
Nou uh nee, maar ik vind het gewoon saai. Ik weet het: het is een oordeel, maar daarmee was er niks te bloggen. 

Dus wat deed ik de afgelopen week?

Ontelbare keren swiffelen want wat er zitten heel veel haren op een hond die nu allemaal gewisseld worden voor het winterdek.



En dan te weten dat ik een uur eerder dezelfde hoeveelheid had. Het lijkt trouwens inmiddels wat af te nemen.

De kerstdag was om voordat we het wisten. Heerlijk weer en ik deed niets anders dan wat lezen, puzzelen en in de zon zitten. Het kerstdinner, hachee had ik al eerder gemaakt, bestond verder uit rode kool en gebakken aardappels. Uiteraard smeuïg gemaakt met Helmann’s mayonaise.

Waarom er trouwens maar een kerstdag is in Spanje weet ik niet. Maar echt erg vind ik het niet, want zaterdag was weer lekker gewoon zaterdag en kon ik nog wat plantjes kopen. 



Een breedbeeldfoto van de werkzaamheden van de afgelopen tijd. De nieuwste plantjes zijn de paarsbladige, Tradescantia pallida, Pelargonium, Spaanse margrieten, Phormium en Callistemum. De laatste drie zijn niet te zien, maar je kunt niet alles hebben in deze wereld.

Helemaal tevreden.


Ja, ik weet het: ik ben zuinig en nee: ik spoel geen koffiefilterzakjes uit om ze nogmaals te gebruiken. 

Omdat ik hier in Spanje alleen maar van die gebleekte witte filters zie die eindeloos langzaam verteren tot compost, neem ik de laatse keren steeds ongebleekte mee uit Nederland. Maar hoeveel neem je er dan mee? Tja, dat hangt af van hoe lang we hier blijven. 
Ja en dan wikt de mens en beschikt COVID.
We lieten de retourtickets naar Nederland van 14 december ongebruikt en daarmee kom ik nu dus in de problemen met die filterzakjes.
Omdat Rick geen koffie drinkt zet ik normaal gesproken een filter op een beker en zet een mok voor mezelf. Dat drie keer per dag. 
Malle Pietje moest er aan te pas komen voor een oplossing ook al denk ik niet dat die voldoende is om het tot maart vol te houden.


Een klein theezeefje en een gefileerd filterzakje. Dat is een filterzakje dat eigenlijk alleen bestaat uit een van de twee kanten. Net voldoende om een beker sterke koffie te zetten. Maar dan moet ik wel voorzichtig zijn en in kleine beetjes opgieten. Dat lukt dus niet altijd.

De snijplank is dan mijn uitkomst want die kan ik ff lekker snel afspoelen. 
Dat moest sowieso gebeuren want ik had de groenten gesneden voor ‘roostergroente’ en die snijd ik altijd uren van tevoren en laat ik wat drogen zodat ze  in de oven lekker knapperig worden.



Waar ik al een tijdje mijn bedenkingen over had is het stoken van de kachel. 
De as zou mooi wit moeten zijn net als de wanden van de stookruimte. Wel mag er tijdens het aansteken wat zwart ontstaan omdat zowel de ruimte als de verbrandingsgassen nog niet heet genoeg zijn. Dat moet zich snel herstellen en dat deed het naar mijn idee net iets te laat en te weinig.
Dan is het www een bron van informatie: de Zwitserse manier. 



Normaal gesproken leg ik een aanmaakblokje neer en stapel daarop een piramide van kleine houtjes waarna ik het blokje aansteek. Gaat als een tierelier maar wel met wat roet en soms dus zelfs een beslagen ruit.
De Zwitserse manier werkt precies andersom. Grotere houtstukken op de grond en daarboven een piramide van kleine stokjes en als sluitstuk, helemaal bovenop, een aanmaak blokje.



Geweldig. Geen rook, geen roet en schone ruiten. Het gaat wellicht iets langzamer in het begin, maar met vijf minuten is daar niets meer van te zien. 

Met groeten Ton

18 opmerkingen:

miekequilt zei

Wat heerlijk, zon én een houtkachel. Volgens mij is Nederland één van de weinige landen met twee kerstdagen ( en Pasen enzo) en heeft ieder land gewoon maar één feestdag.

Emie zei

We hadden je al gemist, Ton. Ja, het leven is momenteel een beetje saai, alle dagen lijken op elkaar, hè? Wat een vernuftig systeem met dat aanmaakhout. Gaan we onthouden. Ik herinner me van vroeger een soort nylon koffiefilter dat je eindeloos kunt hergebruiken. Ideetje?

ella zei

Hoi Ton, fijn om te lezen dat het goed met jullie gaat. Je hebt me trouwens wel op een idee gebracht, de koffiefilter op een mok zetten. Manlief drinkt geen koffie en om nou een hele pot te maken vind ik ook niets. Nu drink ik Senseo maar vindt het helemaal niet lekker. Ik ga het proberen.
Groetjes Ella.

Ton zei

Hoi Mieke, De kachel is ‘s avonds wel nodig en als het bewolkt is ook overdag. Het is altijd heerlijk. Er zijn in Spanje trouwens best veel feestdagen.ze komen niets te kort. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Emie, Het is aan ieder om er het beste van te maken en soms lukt het me even niet. Ik mag dan een paar dagen zwelgen in mijn eigen leed. Klinkt zwaar maar dat is het niet. Zo’n plastic filter heb ik jaren geleden gehad maar deed hem weg omdat er stoffijne koffie doorheen ging. Net als die doordruk koffie potten. Wel dan voor de tip natuurlijk. Met groetenTon

Lot zei

Kerst was saai met als hoogtepunt zelfgemaakte ragout in pasteibakjes op 2e kerstdag.
Onze buren zijn nogal gereformeerd en die vieren ook geen 2e kerstdag, ook geen boom en geen tv, maar wel internet dat mag kennelijk wel. En ze gaan nog steeds op de normale zondagmorgentijd naar de kerk die trouwens wel behoorlijk is uitgebreid de afgelopen weken.

Ton zei

Hoi Ella, Nee, die Senseo is echt niet lekker. Er gaat niets boven een ouderwets gezet kopje filter koffie. Succes. Met groetenTon

Adelheid zei

Nog een tip: van een lapje katoen kun je naar het model van een papieren filter heel makkelijk een wasbare filter maken. Dat laat geen fijne koffiedeeltjes door, zo nu en dan even uitkoken, evt. in soda, en je hebt geen papieren filters meer nodig. En je hebt minder afval!

Ton zei

Hoi Adelheid, Dank voor de tip. Ga ik proberen. Volgens mij waren er vroeger ook herbruikbare filters die bestonden uit een soort van sokje. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Lot, Nou is ragout in echte bladerdeegbakjes altijd een hoogtepunt maar in deze tijden staat het wellicht ook voor hoop op betere tijden. Met groetenTon

Francien. zei

Hoi Ton, ik kan me nog herinneren dat mijn schoonmoeder de filters uitspoelden en ze dan aan de waslijn hing te drogen.
Verleden jaar een heel klein koffiezetapparaatje gekocht voor twee kopjes. Voor de vakanties. Dat apparaat had ook een vast filter. Alleen heb ik na twee keer koffiezetten het kannetje laten vallen. En niet meer bij te krijgen uiteraard. En het vaste filterje weggegooid.
Ik zet 's morgens vroeg ook voor me zelf een mok koffie met een losse filter. En wel met een heel bruin zakje!!
Gisteren had ik een baaldag. Was ook alles even zat. Maar heb maar eens een lekkere stevige ruzie gemaakt en ben daarna, zwelgend in medelijden, in de regen gaan fietsen naar de supermarkt. Kwam doornat maar opgefrist thuis. Is wel eens nodig na 51 jaar huwelijk.
Heb een goed oud en nieuw. En denk er aan, we kunnen wel tegen iemand aan zeuren hè, of hij het nou leuk vindt of niet. Groet, Francien.

Ton zei

Hoi Francien, Stoom afblazen is heerlijk maar als het te erg wordt zegt Rick: Maar ik ben wel je liefste, dus nu is het klaar. Soms sputter ik dan nog wat na maar meestal is het dan gewoon over. Zonde van het kannetje en dat is iets waar ik enorm van baal: dat er geen reserve onderdelen meer zijn. Gooi maar weg en koop wat nieuws is het devies, als er iets aan mankeert. Met groetenTon

Petra1945 zei

Ton, ik had het me al afgevraagd, maar je smaak is dus nog steeds niet terug? Balen. Wat zijn de vooruitzichten, komt het nog goed? Of weten ze dat niet?
In elk geval: de beste wensen voor een beter 2021.

Kitty zei


Deze vind ik ook heel leuk. Wat is de zin van het leven? Een zinvol antwoord op een zinloze vraag: je moet er zin in hebben!
Alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar.
Wij hebben net een paar heerlijk oliebollen op.

Ton zei

Hoi Petra, Dank je wel. Soms komt smaak en geur terug ook al kan het lang duren maar of het altijd terugkomt?
Met groetenTon

Ton zei

Hoi Kitty, En......meestal heb ik zin in. Dank je wel en hier zijn de oliebollen inmiddels gebakken en gekeurd. Heerlijk. Met groetenTon

Anoniem zei

Hoi Ton,
De zweedse methode vevalt mij ook goed. En soms de hulp van een scheutje spiritus. Ik heb oliebollen gebakken volgens jouw recept. Goed gelukt alleen wat weinig smaak. Heb je nog tips daarvoor?
Groetjes
Christine

Ton zei

Hoi Christine, Leuk om te horen dat je ons familierecept gebruikt. Eigenlijk zit aan oliebollen ook niet zo heel veel smaak. Het is eigenlijk gewoon gefrituurd witbrood. Het zou kunnen dat je olie iets heter moet zijn want tijdens het bakken ontstaat het typische frituur smaakje. Je zou andere ingrediënten kunnen toevoegen maar dan zou je voor je eigen smaak op www kunnen zoeken.En soms kan een beetje vanille aan het deeg het verschil maken. Met groetenTon