zondag 4 oktober 2020

Het kan ook niet anders

Met dierendag gaat het alleen over de hond. 

Je klooit wat af zo’n eerste dag. Leo, onzeker en alert, liet ons geen seconde uit het oog en als een van ons naar buiten ging werd er na een minuut geblaft: waar is die ander?
Wij onzeker want wat gaat ie doen? 



Gisteren kochten we allerlei spullen inclusief een kooi, die wij bench noemen en de Engelsen crate. En eigenlijk is dat het ook. 

Vanmorgen om half elf konden we Leo ophalen. We werden zeer vriendelijk ontvangen. We kregen de halsband mee, voer en de papieren. We mochten een fee geven maar dat was niet verplicht omdat Leo al eerder was geadopteerd waarmee de fee dus al was betaald. 
OK. Maar wij hadden ons al ingesteld op de 100 euro en dat is volgens ons sowieso een klein bedrag, zeker omdat hij volledig is ingeënt en afgelopen donderdag ook nog is gecastreerd. Dus gaven we gewoon de fee die ze trouwens hard nodig hebben voor al het werk dat ze doen.
Na wat laatste knuffels kregen we hem mee. Hij keek natuurlijk nog wel een paar keer achterom waar de rest van de roedel bleef maar ging toch zonder probleem de auto in waar hij rustig in de achterbak ging liggen.

Volgens de forsterdame was Leo gewend om op de grond te liggen op een kussen en om de overgang niet te groot te maken besloten we het kussen ook maar op de grond te leggen.


Een kluif er bij en helemaal goed. 

We kregen van het asiel nog wel informatie over het laten wennen aan een kooi. Het is de bedoeling dat de kooi geassocieerd gaat worden met leuk, lekker en veilig. Dus speeltjes er in en lekkere dingetjes en ‘je kunt er ook zijn eten in geven’.



En een deken over de kooi geeft het gevoel van een hol maar toch, het bleef te eng.



Hij lag nog liever op de tegels.

Dus haalden we de deken er af en het lekkere zachte mandje er uit en zette dat voor het raam.



Eindelijk kwam ie na drie uur tot rust en viel uitgeput in slaap. En toen kon ook ik even de ogen sluiten op de bank want was op zijn minst net zo vermoeid.

Daarvoor hadden we een uur buiten gezeten maar ook daar zagen we hoeveel indrukken er zijn te verwerken. Vogels die overvlogen, wespen die om het koppie zoemden, geschreeuw van de wielrenners wat lager op de weg, blaffende honden wat verderop, vogel gefluit, de bazen die af en toe wegliepen. Eigenlijk te veel allemaal. Dus dat ie uiteindelijk in slaap viel waren we wel blij. 

En toen het dinner.

In de kooi.



Wel verleidelijk.


Toch maar even kijken of je er van de achterkant wel bij kan.


En ja, hij kiest eieren voor zijn geld.

Daarna ging het toch ff fout. De kooi was toch té eng en nadat hij zijn brokjes op had moest de spanning er af en piste hij op de vloer.
Oei, ik dus snel met hem naar buiten, waar hij zijn werk afmaakte, terwijl binnen Rick het plasje opdweilde.

Veel herinneren we nog van Egbert. De eerste natte neuzen zitten op de ramen en de druppels die na het drinken over de halve keukenvloer verspreid liggen, het aanstaren, het diepe zuchten, en zo gauw een van ons ging staan sprong ook Leo op om ons te volgen. Tja; de schaduw die je altijd achtervolgt en waarvoor je altijd moet oppassen er niet op te gaan staan. Zeker in de keuken zit ie ongeveer op de hielen.

De eerste dag is zonder onoverkomelijke problemen verlopen. We zijn wel nieuwsgierig hoe het vannacht gaat.


Met groeten Ton

23 opmerkingen:

Emie zei

Wat spannend voor jullie alle drie! Mooi beest om te zien en dat gaat vast helemaal goed komen met Leo want op wereld dierendag een nieuw tehuis krijgen, daar heeft Franciscus zelf de hand in gehad!

Kitty zei

Wat heb je dit weer leuk omschreven. Hopelijk kunnen jullie vannacht lekker slapen en anders beland de hond wel in je bed.

Petra zei

Hoi Ton en Rick hondje Leo is dus een feit, wat een ontzettend lief koppie heeft hij. Ik snap helemaal dat jullie voor dit hondje zijn gevallen.
En ja nu gaat het grote avontuur beginnen, voor beide partijen gaat het wennen worden. Leo aan jullie en jullie aan Leo, maar dat gaat volgens mij helemaal geen probleem worden als ik zie wat jullie allemaal al gedaan hebben om Leo het naar de zin te maken. Veel succes en ik denk dat hij zich heel snel bij jullie thuis gaat voelen. Lieve groet Petra.

Anoniem zei

Veel succes de komende met de wendagen. Wat is een fee? Is Feliway niet iets om de stress te verminderen.

Ton zei

Hoi Emie, Met de hulp, am Fransiscus erbij gaat het beslist goed komen. Trouwens snoepjes helpen ook goed. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Kitty, Dank je wel. Weinig kans dat hij in bed komt hoor. De slaapkamertjes blijft weliswaar open maar is afgeschermd met een rooster zodat hij niet binnen kan maar wel contact kan houden. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Petra, En wennen is het best wel. We waren de hele dag gefocust op Leo waardoor we ook uit onze routine waren. Maar het zal elke dag beter gaan verwacht ik. Men zegt dat er wel een week over heengaat. Nou dat is te doen. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Renske, Dank je. Omdat de kennel werd geleid door Engelsen werd het Engelse woord voor vergoeding gebruikt. Dank voor de stresverminderingstip. Als het morgen niet verminderd gaan we naar de dierenwinkel voor druppels of een pil. Met groetenTon

Bertiebo zei

Wat ziet hij er lief uit!!!

anja zei

Ai, niet gelijk beginnen met druppels of pilletjes, het is heel normaal dat er stress is. Vergeet niet dat je een hond hebt met een rugzakje, een verleden, en nu halen jullie Leo uit de vertrouwde roedel weg. Niet meer dan logisch dat Leo even tijd nodig heeft om te wennen aan de nieuwe roedel. Buiten betekent veel meer geluiden en beelden om in zich op te nemen, dus extra stress. Maar na 3 uur AL in slaap vallen is een teken dat Leo zich gemakkelijk aanpast.
Geef Leo gewoon de kans om te wennen aan de nieuwe omgeving. Als je de stress nu gaat onderdrukken met druppels of pilletjes, lijkt dat misschien nu te helpen, maar er komt dan later een moment waarop Leo zonder hulpmiddelen alsnog moet wennen aan al die dingen. Terwijl Leo waarschijnlijk zonder hulpmiddeltjes binnen een week bij jullie rond loopt, alsof ze vanaf haar geboorte bij jullie heeft gewoond, en haar nieuwe omgeving helemaal gewend is.

Lot zei

Leuk de eerste van vele Leoblogjes

Petra1945 zei

Is het een mogelijkheid om hem vanaf dag 2 te leren dat hij niet in de keuken mag komen? Scheelt een boel gedoe later...

Ton zei

Hoi Bertie, Dank, hij is ook lief en wil graag aangehaald worden. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Anja, Dank voor je info. Ik vind het lastig om te zien wat een normaal niveau van stress is bij een hond. Dat hij stress heeft begrijp ik. Goed om te horen dat jij inschat dat dat met een week wel weg is. Hij heeft vannacht heel rustig in zijn mandje liggen slapen en vanmorgen was er al meer van herkenning waardoor rust. Volgens mij gaat het zonder veel gedoe goed komen. De forsterdame zei dat het een leergierig hondje is en dat lijkt ook zo. Met groeten Ton

Ton zei

Hoi Lot, Ja, ik denk dat kattenliefhebbers hier de komende weken echt niets te zoeken hebben. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Petra, Dat wordt wat lastig met een open keuken. En er zijn al genoeg ruimtes waar hij niet mag komen, slaapkamers en badkamer, dus de keuken daar is ie welkom. Trouwens, met Egbert hebben we indertijd afgesproken dat ‘alles wat op de grond ligt voor Egbert is’. En daarmee blijft de keukenvloer netjes want. Met groetenTon

schrijfselsvanmij zei

Ik verheug me op de komende Leo-blogjes

Ton zei

Hoi Inge, das mooi want die gaan komen. Met groetenTon

Marthy zei

Ik vind het hele verhaal wel vertederend.

Ton zei

Hoi Marthy, we doen alle drie ons best om het zo te houden. Met groetenTon

Ton zei

Dank je Marleen. Met groetenTon

Anoniem zei

Nog even terug komen op feliway. Dat is alleen voor katten. Voor honden gebruikte je vroeger DAP. Nu heet het Adaptil Calm Verdamper. Je stopt dit in een stopcontact en dan komt er een synthetische replicatie van kalmerend feromoon DAP ® van teefjes vrij. Dit ondersteunt het welzijn en de gemoedsrust voor zachte gewenning aan nieuwe situaties, geschikt voor alle honden van elke leeftijd.

Verder wat Anja zegt. Ik zou zeker geen pilletje of druppels gebruiken.

Ton zei

Hoi Renske, Het zei me niks Feliway maar dacht: als het zo stressvol blijft ga ik naar de dierenwinkel voor een pil of druppel. Ik zou daar zelf nooit aan gedacht hebben dus was blij met je tip. Met groetenTon