dinsdag 27 oktober 2020

De klok is niet alleen terug gezet


maar ook afgevoerd.


Het is nooit een op een te vergelijken. Trouwens vergelijken heeft geen zin. 
Het lijkt wel voorjaar, zei Rick vanmorgen toen we lekker buiten in de zon aan de koffie en thee zaten, maar je ziet herfst.
En dat klopt. Het is vanwege de lagere temperaturen heerlijk fris en helder. Ongeveer zoals in Nederland in mei maar je ziet dat de bladeren aan de bomen oud zijn. 

Omdat het zo helder is zijn soms ook ‘s morgens de bergen van Afrika te zien. Ook vanmorgen, maar voor het fototoestel toch net iets te wazig.
Wel zagen we Fuengirola duidelijk liggen.

Onze nieuwe huisgenoot slokt, zeker zo in de eerste weken, veel aandacht op maar vanmorgen was het toch even tijd voor de tuin.


Omdat we zo lang niet in Spanje waren hebben veel onkruiden de volledig levenscyclus kunnen doorlopen. En dat resulteerde in veel zaden die met de laatste regens lekker aan het ontkiemen zijn. Grind is een geweldig medium om in te ontkiemen, lekker vochtig en luchtig.
Tijdens het koffie rondje viel het oog op de groene sprietjes die boven het grind uitkwamen.
Die sprietjes kan ik niet uit het grind trekken zonder dat ze afbreken dus daarom moet ik eerst wat grind wegschuiven.


Daarna kan ik het piepkleine plantje uittrekken.

"

En dan zien ze er zo uit. Moeder natuur zit goed in elkaar. De zaden van dit gras zijn als een soort wigje gevormd en als die op het grind vallen zorgt de wind ervoor dat ze zichzelf de aarde of het grind inboren. Daarom zijn ze ook zo lastig uit te trekken.


Tja wat is dit nu weer? Dit is de achterkant van de klok die ik als insectenhotel had omgebouwd. Maar een kamerklok is natuurlijk niet gemaakt om in weer en wind aan de stam van een boom te hangen.
Door vocht en wind is ie inmiddels helemaal uit elkaar gevallen.



De klok is afgevoerd. De bamboestokjes liggen ergens op een beschut plekje in de tuin om eventuele insecten nog te laten uitkomen.


Met groeten Ton


2 opmerkingen:

Emie zei

Onkruid en grind.Grind en onkruid. Ik droom er zelfs over. Maar jullie hebben toch zeil onder het grind liggen?

Ton zei

Hoi Emie, Zijn het dromen of nachtmerries? Het is een misverstand dat worteldoek onkruid tegenhoudt. Het meeste onkruid komt van boven en valt dus gewoon in het grind waar het zal ontkomen. Het worteldoek houdt wel, ten dele, wortel onkruiden tegen zoals kweekgras of zevenblad. Bamboe en wilde venkel groeit er gewoon doorheen. Worteldoek zorgt ervoor dat het grind niet mengt met de onderliggende aarde maar daarentegen valt en waait er veel stof zand in net als blad resten en zaden. Je kunt dat op de foto zien als het donkere spul tussen de stenen. Nee, ik moet het onkruid ook gewoon handmatig uittrekken. Met groetenTon