vrijdag 31 augustus 2018

Oogst


De eerste dagen in de Klompen bekijken we alles met nieuwe ogen en verwonderen we ons over het prachtige uitzicht, de rust, het groen in de tuin, de bijeneters in de lucht en het heerlijke weer.

Misschien zie ik dit niet met nieuwe ogen maar dit is wel de eerste keer dat er zulke trossen druiven aan de struik hangen. En niet één, er hangen er wel een stuk of tien. Dat is dan een tegenhanger van de opbrengst van de amandelen want ik plukte niet meer dan honderd noten van de boom



Deze druiven ga ik drogen zodat we in de winter nog van ‘eigen’ tuin kunnen eten.


Bovenstaande druiven zijn om vers te eten. En dat doen we ook. Elke morgen zitten in ons portie fruit met yoghurt, vijf druiven. En ze zijn heerlijk.



Zo zagen de stekken en zaailingen eruit toen we in juni naar Nederland vertrokken.


Zo zag het eruit toen we gisterochtend een tuinrondje maakten.



Daar houd ik van: lekkere snelle groeiers. Vooral met die bomen rechts ben ik helemaal blij. Die zijn dus ongeveer 80 centimeter groter geworden.
Ik ben dan ook helemaal tevreden met de waterbak die ik speciaal voor de de stekken heb gemaakt. Het heeft goed gewerkt.



Gistermiddag gingen we op visite bij vrienden in Arenas. Met de auto reden we de nogal bochtige route door het binnenland. Niet mijn favoriete weg. Liever neem ik de route via Vélez Malaga. Dus toen ik zonder tegenwerpingen Rick’s vraag, doen we de toeristische route? Met ja beantwoordde keek ie wel een beetje verbaasd.
Maar........ De vrienden hebben hun huis verkocht en het was dus de laatste keer dat we de weg hoeven te rijden en daarmee de laatste kans om een foto te maken van dit Japans aandoend tafereel.




En jaaaaaa, ik kon vandaag weer gratis shoppen bij de containers.

Negen grote zakken met tuinaarde stonden naast de grote afval bak. 
Waarschijnlijk heeft iemand de aarde in een plantenbak vernieuwd en de oude dus gewoon weggegooid. Verspilling, denk ik dan. Natuurlijk moet je de aarde van een pot of plantenbak verversen of bemesten voor een goede groei. Maar de ‘oude’ potgrond is daarmee nog heel goed bruikbaar in de tuin.



Hier zit een kuil in de border. Ooit ontstaan toen we de overgang van de oude naar de nieuw tuin wat speels wilde maken. Maar er wil niks groeien omdat de ondergrond zeer rotsachtig is en er nauwelijks losse aarde op ligt.
Dus eerst het mulch materiaal weg geharkt.



De kuil gevuld met aarde en, tot groot verdriet van Rick, de boel weer afgedekt met het droge strooisel
.


Tja en dan zie je nauwelijks verschil maar wat kan ik dan tevreden zijn en zie in gedachten de toekomstige border al floreren.



Geen idee welke soort het is maar wat een prachtige vlinder.


Met groeten Ton

4 opmerkingen:

Emie zei

Wat heerlijk hè om weer zo lekker buiten te kunnen rommelen met aarde en groen. Die waterbak is wel een vondst zeg en wat een resultaat. Veel buitenspeel plezier gewenst!

Ton zei

Hoi Emie, Dank. Ik ben weer in mijn element. Het idee van de waterbak zag ik in het tuincentrum. Het resultaat is inderdaad geweldig. Er ontstaat een goed microklimaatje voor stekjes. Met groeten Ton

Clarien zei

Geweldig Ton wat ben je duurzaam bezig en ook nog zo'n professionele vlinderfoto!! Ik geniet van je blogjes en je humor.

En zo'n waterbak ... wow!

Ton zei

Hoi Clarien, Dan zijn we helemaal blij met elkaars blog want die van jou vind ik helemaal leuk en inspirerend. Met groeten Ton