zondag 5 augustus 2018

Nabijheid

Rick was twee middagen gastheer in Hortus Aan Zee in Den Helder.




Terwijl Rick zijn vrijwilligers verplichtingen deed struinde ik wat rond. Genoot ik van de hitte in de cactuskas, van de vlinders en de planten in de tropische kas, de dennengeur in de Japanse tuin en de stekjes in de tropische kas. Daarmee dwaalden mijn gedachten af naar de tuin in Spanje. De zaailingen? Hoe zou het daarmee zijn? Zouden alle waterslangetjes nog functioneren? Hoe is het met de Ginko’s? Is het insectenhotel al volgeboekt?

Dwalend door de tuin viel het me pas na een tijdje op: De Stilte. Geen rumoer van een snelweg, geen bulderend overvliegende vliegtuigen, geen voorbij denderende goederentreinen. Wat een voorrecht.

Anyway. Wat mijn dagen bijzonder maakte waren de gesprekken die ik zo links en rechts had met bezoekers en hortus adepten. Over de tuin en planten, over permacultuur, over alternatieve energie, over de positieve effecten van ‘groen’ op de mens en nog wat van die zaken. 
En wat maakte die gesprekken dan zo bijzonder?
Dit citaat vond ik op de site van de Soefi beweging Nederland.


Mooier kan ik het niet zeggen.

Ook kreeg ik nog een paar tips om te gaan zien in de ‘meest onderschatte’ stad van Nederland. Dat laatste werd door iemand gezegd die gistermiddag vanuit Ermelo naar Den Helder was gekomen om de stad weer eens te bekijken.

Dus bezocht ik vanmiddag ook het voormalige V&D pand in de Beatrixstraat dat prachtig is beschilderd.


Onderstaande even van een site geplukt.

De internationaal bekende Nederlandse street artist Leon Keer heeft zich laten inspireren tijdens zijn verblijf in de marinestad. En het resultaat is van ongekende grootte.

Publiek kan langs een 100 meter lange gevel met verbazing elementen uit de forten van Stelling Den Helder gadeslaan. Zo komt onder meer het skelet van Chris de Potvis uit Fort Kijkduin er bijna tot leven. Het is de grootste 3D mural in Nederland. 







Naast het werk van Leon Keer heeft de bekende Amerikaanse street artist Nate Baranowski een 3D street painting aangebracht op het trottoir van een brug, die geen brug meer is. Vanaf het aangebrachte viewpoint word je onderdeel van de schildering en waan je je naast het water of loop je over een touw naar je boot.




Met groeten Ton

4 opmerkingen:

Jan Wilde een Tuin zei

Bijzonder die tekening op het trottoir.
Wanneer gaan jullie weer naar Spanje , hier is het ook haast Spanje met deze temperaturen.
Gr Jan(Wilde een Tuin)

Ton zei

Hoi Jan, en dan te bedenken dat we de Spaanse hitte wilden ontlopen. Gelukkig kunnen we er goed tegen en hebben we genoten, en genieten we van deze bijzondere Nederlandse zomer. Eind augustus gaan we richting de hopelijk weer wat afgekoelde Spaanse residentie.
Met groeten Ton

Clarien zei

wow dat is echt mooi! Die laatste!

Ton zei

Hoi Clarien, Hij is zeker mooi en elke keer als ik er naar kijk zie ik weer wat nieuws. Beter nog dan in het ‘echt’ want toen keek ik toch te gehaast. Met groet Ton