maandag 24 oktober 2016

Mopperdemopper

Maandag 24 oktober

Ik kan nog van alles vertellen over de minshuku waar we gisteravond sliepen. Over hoe klein en laag alles is: de toiletpot met zijn elektrische verrassingen zoals brilverwarming, douche mogelijkheden voor de achterkant en de bij behorende föhn, de lage wastafel, de schuifdeuren in het huis, de tatamimatten op de vloer, sowieso lagen er overal matten en kleedjes, de lage tafeltjes, de kleine krukjes en dan overal slippers. Slippers voor in huis, slippers voor het toilet, slippers voor buiten, in ons geval voor gebruik onder het afdak waar de wasmachine stond. 


Slippers voor onze kamer.

De meeste huizen in Japan zijn van hout gemaakt en dit meer traditionele huis ook. Het was wel wat gehorig door de krakende vloeren en dunne wanden. De fijne houten schuifdeuren met geblindeerd glas zorgden ook niet echt voor optimale privacy. Maar alls was mooi ambachtelijk gemaakt en zorgvuldig onderhouden.


Hier liggen onze slaapmatten en dekens nog lekker op de vloer.

Zoals gezegd bracht de eigenaar ons vanmorgen naar de plaats waar hij ons gisteren had opgehaald.
We wandelden nog een kilometer of tien langs de Stille oceaan en toen rondden we kaap Muroto.


Ons ontbijt bestaat over het algemeen uit yoghurt met fruit en dat is met twee uur wandelen 'op'. Opeens zag ik een bord met Bar en besloten we naar binnen te gaan. Konden we daar ontbijten voor 250 yen. 


En ziet dit er niet prachtig uit voor € 2,50. De barvrouw keek wel heel raar op toen we dit buiten wilden opeten. Er zijn niet veel terrassen in Japan omdat ze niet zo van zon en bruin worden houden. Maar wij als Gai- jin, buitenlanders die de Japanse fijnheden toch niet kennen, mogen een beetje raar doen.
Nu begrijpen we ook waarom men hier zo slank is: als dit het normale portie is zou ik binnen een maand graatmager zijn. Zeker nu we zo veel calorieën verbranden met wandelen.

Later nog een stevige klim naar tempel 24. Om het ons wat gemakkelijker te maken lieten we onze rugzakken aan de voet van de berg achter. In Nederland beslist een verzoek tot plundering en diefstal maar in Japan kan dat nog gewoon. 
Ook voor tempel 26 was een behoorlijke klim noodzakelijk maar die deden we wel met rugzak omdat we via de andere kant van de berg naar beneden wilden. Dat ging niet lukken en we moesten toch dezelfde weg terug. Dat was wel even een mopperdemopper moment op zowel het boekje als de slechte bewijzering, onze onkunde van de Japanse taal en de onkunde van het engels van de Japanners. 
Nou ja, neem een snee brood, zei mijn moeder dan, je lijkt wel op Dik Trom. Die werd ook sacherijnig als ie honger had. In ieder geval kwamen we al heel snel een restaurant tegen waar we dit overheerlijke menu voorgeschoteld kregen.


Omdat het vandaag super heerlijk en zonnig weer was wilden we opnieuw proberen buiten te slapen. Op het moment dat ik dit schrijf zitten we nog op het strand om zodirect achter de betonnen wal, bescherming tegen tsunami's, ons nacht kwartier te maken.  Met groeten Ton

Wat we vandaag gewenst hebben.

Tempel 24 Hotsumakiji

Dat het terreur geweld mag stoppen.
Voor een succesvol en tevreden business team.

Tempel 25 Shinshoji

Voor gezondheid voor een hele familie

Tempel 26 Kongohoji

Dat alles goed komt met een oudste dochter

Geen opmerkingen: