maandag 12 mei 2014

Maar morgen gaan we weer lekker lopen

Van Zamora naar Zamora 0 kilometer

Nou ja, nul. Je loopt wat af zo'n dag.

De Nederlandse zusters gezien.

Een ijskoude verrassing.

Veel cultuur.

Tja, wat doe je eigenlijk met zo'n vrije dag? Uitslapen en wat zaken regelen. 
Eerst de was uitgezocht en toen de straat op. Wat was het koud. 12 Graden gaf de thermometer aan. De Zamoranen liepen in duffelse jassen, lange broeken en met sjaals voor hun mond en wij? Wij liepen in korte broek, shirts met korte mouwen en teenslippers. We kregen meewarige blikken maar al onze kleding zat in de waszak voor een goede reiniging.

Eerst maar aar een ontbijtbar voor toast met jam en hete chocolademelk. Na een half uur verder maar het was nog steeds koud.  Omdat de straten zo smal zijn komt er nauwelijks zonlicht in. Snel naar een plein. Welk? Die van de kathedraal, die natuurlijk dicht is op maandag. Heerlijk in de zon gezeten en wie komen daar langslopen? De Nederlandse dames. Zij waren gisteren toch naar Zamora gelopen. De gevallen zus had wel een paar blauwe plekken en wat ontvellingen maar voor de rest mankeerde ze niets en had ze haar enthousiasme ook nog.n
Blij dat we ze nog even zagen want we zaten toch wel een beetje over haar in.

De kathedraal is grotendeels in oorspronkelijke staat op het Classicistische portaal na.
Rick wil altijd ijs in zijn cola zodat hij de blokken kan opkauwen. Soms zijn die blokken zo groot dat hem dat niet lukt. Gisteren zag hij op het terras iemand met van dat geschaafde ijs in het glas. De ober zei dat dat 'hielo picao' was dus het volgende glas werd met picao besteld. 
Ook vanmorgen wilde hij dat hebben. Nee dat hebben we niet zei de bardame. Niets aan de hand maar later op de dag toch opnieuw geprobeerd. 
Nee dat hebben we alleen in la fin de semana.
Maar na de bestelling hoorden we de ijsmaalmachine ratelen en kwam er een glas picao. Is dat nou niet aardig?

Voor degenen die zich ongerust maken over het culturele niveau van deze reis.


Zover als ik heb kunnen zien zijn alle monumenten in perfecte staat van onderhoud. De kerken zien er prachtig uit en ook de stadsmuren staan voor een deel in de stijgers. We zijn zelfs weer een kerk in geweest waar de ribben van het gewelf niet overdwars liepen maar van voor naar achter. Dit heb ik nog  nooit eerder gezien.


Hier zie je het hoofdaltaar, dus niet een altaar in een zijbeuk. Voor het eerst zie ik verschil in stijl van beeldhouwwerk. In deze kerk niets van bijbelsevertellingen maar bloemen, sterren en arceringen als versiering.
We waren al een paar keer langs dit gebouw gelopen voordat bij het kwartje viel: zou dit een gevangenis zijn geweest? Bijna goed. Het is het gerechtsgebouw.
Tja daarmee hadden we vanmiddag toch echt wel weer een chinees buffet verdiend. De komende weken zullen we weer cultureel verantwoord menu's del dia eten.


Met groeten Ton

Geen opmerkingen: