woensdag 27 maart 2024

Inter caminos

Van Mérida naar Lissabon, 290 km en toch maar 2349 stappen.
Amazing how fast you travel by bus.

We hebben de overvolle herberg overleefd. Met oordoppen dat wel, want wat werd er gesnurkt.

Omdat we vandaag geen wandeldag hebben maar een reis dag, kwamen we pas tegen acht uur uit de slaapzakken. Acht uur, omdat volgens de info de herberg dan sluit voor de grote schoonmaak. Toch was er om half negen nog niemand te zien.

Wij vertrokken naar de bar voor een ontbijt.



Ook vandaag is het zwaar bewolkt, grijs, buiig en ijskoud. Oei, wij en de stad zijn geen perfecte match. We kunnen ons er met mooi weer al moeizaam vermaken laat staan met dit wat gure weer.

Toch een foto van de romeinseboog. Mérida is beroemd om zijn goedbewaarde Romeinse bouwwerken.

Omdat er veel ziek en zeer in de familie en vriendenkring is, wilde ik graag een kaars opsteken in de kathedraal. Dat bleek onmogelijk. Tijdens de mis mag je er niet in en na de mis is ie gesloten. 
Op naar een andere kerk. Gelukkig staan daar de deuren open maar is er wel een rood koord gespannen. 
Nee meneer, wij zijn aan het schoonmaken.
Zou ik wel een kaars mogen opsteken?
Nee, niet nu.

Dat schoot niet op.

Vervolgens naar het busstation, waar we eerst nog een plato combinado soldaat maakten. Daarna met goed gevulde buiken vier uur lang de bus in.

Waren we in Merida nog enigszins mazzel met het weer, was het tijdens de reis werkelijk een grote bui. Tot we in Lissabon uitstapten want toen werd het droog.

We werden zeer vriendelijk geholpen met vinden van de juiste stadsbus waarmee we naar het centrum gingen. Tegenover ons kwamen twee aardige Nederlandse dames zitten waar we gezellig mee kletsten.


Ons appartement voor twee nachten ligt vlak naast de kathedraal en toen we daar langsliepen stonden de deuren open, haalden we meteen een stempel voor het pelgrimspaspoort en brandden we twee kaarsjes.



Een voor de ouders van een van mijn beste vrienden. Zij overleden binnen twee weken na elkaar en aan hen heb ik heel goede en warme herinneringen.
Het andere kaarsje is voor mijn zus, broer en schoonzus. Alle drie tobben met hun gezondheid en ik spreek de intentie uit dat ze een goede kwaliteit van leven houden.

Daarna leek het geluk wel op. De code voor de het appartement werkte niet. Er werd ook niet gereageerd op bellen, sms of email.
Wat nu?
Iets nieuws boeken? Tja. Das ook zo wat.
Eerst maar wat drinken. Daar kreeg Rick het idee om via whatsapp te bellen en zowaar: hij kreeg een dame aan de lijn.
Nee hoor, er is geen reservering.
Wel hoor. Gisteren gemaakt via Booking.
Na nog eens ontkennen bleek er toch wat te zijn binnengekomen.
Kortom: na een uurtje zweten zitten we in een leuke kamer, zijn we lekker fris gedoucht en draait er een pelgrimswasje in de machien.

Het is hier een uur vroeger dus is het voor de lezers wat laat maar hier is ie.


Met groeten Ton


6 opmerkingen:

Marthy zei

Veel plezier op de Camino Portuguese.

Francien. zei

Voor ons gepensioneerden valt dat late wel mee.
En ook hier weer regen. Fietste vanmorgen in mijn flatteuze regencape en dat zal zo de eerste dagen blijven.
Hoop voor jullie wat beter weer.
Groet, Francien.

Y. Schoutsen zei

Wat een stroperige dag...
Maar de kaarsjes zijn aangestoken en doen hopelijk hun werk🕯🕯

Anoniem zei

Welkom in Lisboa! Mooie stad, veel te zien. Wij namen de hop on hopmoff bus een paar jaar geleden en kwamennzo bij het aquarium dat ooit werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling toen die in Lissabon was. Ik vond hem geweldig, nog nooit zoiets gezien. En goed oppassen voor zakkenrollers want ook die waren er veel. Hilde verijdelde er 1 en dat leverde wat problemen op met de heren in de vorm van een scheldkanonnade, die we niet konden verstaan, en gespuug. Beetje spannend vond ik het wel.

Mooi dat je toch nog de kaarsjes kon branden, heel herkenbaar om dat te doen. En ja, het weer …. Je moet het ermee doen, goed voor een oefening aanvaarden.

Sterkte met de family! 🙏🏻 en een mooi Paasweekend. Zijn er in Lissabon ook processies dezer dagen ….

Liefs van Math en moi! 💋

Anoniem zei

Goede paasdagen in Lissabon
Warme groet vosje

Frank zei

Als je een paar dagen niet leest zitten jullie zomaar ineens in Portugal! Wat fijn te lezen dat het jullie goed af gaat. Heel heel lang geleden zijn we, voorafgaande aan een groepsreis (Rota Vicentina), in Lissabon geweest. Ik herinner me het leuke tramlijntje en een geweldig groot plein vanwaar je de zee zag. Verder niets opgeslagen. Wij zijn ook geen stadsmensen. Naar te lezen dat familieleden en vrienden/vriendinnen met gezondheidsproblemen kampen. We kennen ze niet, maar toch van harte beterschap gewenst. Het regent hier in Cómpeta nog volop. Heel blij mee, hoewel.....vandaag voelde ik even 'nu is het genoeg'. Maar dat is eigenbelang, want ik wil naar buiten met het blafkind paden verkennen. 'Gelukkig' dat mijn voet dat nog steeds niet kan, dus laat het nog maar dagen regenen. De verwachtingen voor onze werkwandelweek in de Sierra de Espuña zijn (iets te) gunstig, maar liefst 26 graden wordt het die week. Afgelopen zondag weer een prachtig Flamenco voorstelling in Cómpeta bijgewoond. Tot mijn schrik hoorde ik dat de gemeente overweegt het klupgebouw te sluiten. DE 'spaanse' inwoners van Cómpeta schijnen niets om Flamenco te geven, je ziet ook maar 1 ½ spaanse toeschouwer tijdens de voorstelling... Volgens de organisatoren houdt de burgermeesteres niet van flamenco... Er is binnenkort een vergadering. Ik, en Duitse vriendin Tina, hebben op ons genomen degenen die wel flamenco houden op te roepen naar deze vergadering te komen en protest aan te tekenen. Heerlik, weer rellen, lang geleden....Jongens, blijf in goede vorm en ga zo door. Hartelijks