vrijdag 29 maart 2024

Caminho Portugues, dag een

Van Lissabon naar Verdelha de Baixo, 28 km, 36795 stappen.

Op het kaartje is dat tussen Alverca en Azambuja.

Verschillende keren werden we gewekt door de regen die op de dakramen kletterde. Zelfs toen we rond zes uur de rugzakken inpakten hing het water nog los in de lucht. Maar mazzel als altijd was het droog, windstil en niet koud toen we aan de nieuwe camino begonnen.


Er is veel verval in de stad en dan halen muurschilderingen het grauwe wel wat op. Beslist moet dit Vasco da Gama voorstellen want die is nogal populair hier. 


Voor een voorspelde zware regendag is het toch verbazingwekkend zonnig. 


Zo vervallen als de binnenstad is zo verzorgd, modern en ruim de buitenwijk. Met kunst. Hier een beeld van Robert Panda, The stupid people project.
Maar wat is stupid? 


Wij waren sowieso in ons element zo langs de waterkant. En misschien omdat het een feestdag is, was het zeer rustig.


In de buurt van de Expo van ‘97.


En wat een verschil met drie dagen geleden toen we in een halve storm en met zwiepende regen de Vasco da Gamabrug overkwamen. 


Waren we al in onze nopjes werd dat alleen nog maar beter. Vanwege het bezoek van de paus vorig jaar is er een wandelpad gemaakt over een slikkengebied. Dit zes kilometer lange plankier is tevens de nieuwe route naar Fatima en Santiago de Compostela waarmee die ongeveer twee kilometer korter is geworden.



Het leek niet alleen op het waddengebied: het rook ook naar.


Ook al is het gebied smal en was de bebouwing steeds in het zicht, het gaf het gevoel om ver van de bewoonde wereld te zijn. Het werd gedurende de ochtend trouwens wel steeds drukker met hardlopers en fietsers waarvan de laatsten zich keurig gedroegen.

De twee dagen rust deden de voeten zeer goed. Ook het mooie weer en een twee km kortere route deden ons besluiten om toch maar 10 km verder te gaan. Dit deel van de route ging ook over dat slikken gebied maar de plankieren zijn hier al een paar jaar eerder aangelegd.



In Portugal kun je je goed in het Engels redden. We hadden gehoord dat je er zelfs beter geen Spaans kunt spreken. Dus deden we krampachtig ons best om niet steeds gracia en buenas dias te zeggen. 

We legden dit voor aan twee dames die we spraken, zij verzekerden ons dat dat niet het geval is. Natuurlijk wordt het gewaardeerd als je wat Portugees probeert maar je mag gerust je Spaans gebruiken. Ook verzekerden ze dat het tegen 15.00 uur zou gaan regenen. En het werd inderdaad behoorlijk bewolkt en kouder maar het bleef droog tot een uur of vier.

Tegen 13.00 uur in het hostal. Na de dagelijkse beslommeringen van douchen en wassen eerst maar eens wat eten. Dat werd het restaurant van Pingo doce. Een supermarkt. Heerlijk was het en dat was niet omdat we honger hadden. Nee, het was echt lekker.
Trouwens, ook de pastel de nata is er verrukkelijk.


Met groeten Ton 

7 opmerkingen:

Mevrouw Niekje zei

Prachtig beeld! En ja, ik herinner me de heerlijke pastel de nata tijdens onze vakanties in Portugal (altijd in de herfst en winter). Iedere ochtend eentje bij ons eerste kopje koffie op een terras om een uurtje of 11 's ochtends.

Petra zei

Hoi Ton, wat fijn als je een mooie droge dag krijgt als er eigenlijk regen is voorspeld heerlijk lijkt mij. Die houten brug wat is dat mooi gedaan echt SUPER, en zo houdt je mooi de voeten droog. Weer heerlijk mee gewandeld met jullie, hoeveel km gaan jullie in Portugal eigenlijk lopen? Groetjes Petra

Emie zei

Wat een totaal ander landschap dan waar jullie in Spanje liepen. Prachtig! En drink je koffie met een pastel, dan voel je je helemaal Portugees!

Anoniem zei

Prachtig weer om mee te mogen lopen in dit totaal andere gebied ! Het weer is ook anders hier … fijne stllle zaterdag !hartelijks vosje

miekequilt zei

Wat een mooie dag voor jullie. Prachtige foto's, zo anders dan de vorige dagen.

sjannesblog.com zei

Prachtig gebied, waar jullie ook mooie foto's van hebben gemaakt.

Bettie zei

Oh ja, die pastel... je kunt ze hier ook best vaak krijgen. Maar dat is toch anders