zaterdag 9 maart 2024

Camino Mozárabe dag vijf

Van Villanueva naar Antequera, 18 kilometer, 27369 stappen

Echt diepe gedachten zijn er nog niet. Wel merken we dat er afstand komt tot het gewone leven. Wat meer meegaand met de omstandigheden. Zoals vandaag met de regen en kou 18 kilometer wandelen zonder gelegenheid voor een koffie of pauze. En….van de overnachtigsplek ook nog eens flink klimmen met de poncho’s aan. Zonder morren, ook al moesten we er ons wel een paar keer aan herinneren dat ‘we toch zo graag regen wilden hebben in droog Spanje’.

Ook beginnen we meer te genieten van de omgeving. Sinaasappelgeur, vogelgefluit want vogels hebben geen last van de regen, het gegorgel van water dat door de goten langs de weg stroomt. De mistslierten rond de bergen, de automobilisten die naar ons zwaaiden en waarvan sommigen ‘buen camino’ riepen, de verstilling die er toch altijd bij een regenachtige dag in de lucht lijkt te hangen en dan de kleuren die zo prachtig gedempt zijn op bewolkte dagen. Kortom: we beginnen er in te komen.

Vanmorgen vroeg op, 06.30 uur omdat volgens de regenradar de ochtend relatief droog zou zijn. En dat klopte ook wel, maar van gemiezer word je toch koud en heel errug nat. Het werd dus een echte natteponcho- en soppendeschoenendag.



Rick loopt hier nog met plasticzakken om zijn schoenen om ze zo lang mogelijk droog te houden. 



El Torcal is prachtig. Steile grijze rotswanden, maar al dat moois gehuld in mist. Trouwens: ook vanwege koude natte handen weinig foto’s. 



En dan een bijna grafisch plaatje. Gelukkig was het weer even droog. 
Nu was ik al bij met deze foto, maar een kilometer verder was er een heus restaurant. En ook nog open, dus dat werd een stop. 
Lekker koffie bij de haard, maar ondanks dat bleven we koud.


Zo tegen half elf waren we al in Antequera met het Alcazaba. 
Zeer snel gelopen. De conditie wordt rap beter en de rugzakken zitten als gegoten. Ook de voetjes geven geen problemen. Hoe dankbaar ik daarvoor ben zal de trouwe volger begrijpen.



De stad met de grote toren, waarvan we hopen en denken dat het de Jacobuskerk is want die staat naast de herberg.

We waren te vroeg bij de herberg die beslist niet naast bovenstaande kerk staat. Die was nog gesloten, dus eerst maar ergens wat drinken. Daar belde Rick met de pastoor en die deed de deur open.



Inmiddels in de herberg installeren, wassen, scheren en zo snel mogelijk de spullen laten drogen op het elektrische kacheltje.

Er zijn al drie bedden bezet dus we zijn nieuwsgierig wie de pelgrims zijn. Nou: twee Fransen en een Spanjaard. Heel aardig en ook zij zijn blij met andere pelgrims. Zodoende praatten we voor vijf kwartier in een half uur.
Ze lopen tot Baena en dat zou betekenen dat we ze een dag of vier kunnen ontmoeten. Ook pelgrim José is aangekomen. Die werd gisteravond pas om 22.30 enigszins aangeschoten door zijn oud-collega thuisgebracht. Zodoende vertrokken wij vanmorgen zonder hem gedag te zeggen omdat hij nog diep lag te slapen.

Dank voor alle leuke reacties ze worden zeer gewaardeerd. 
De dagmarsen zijn wat kort, maar worden bepaald door waar de herbergen zijn. Nu zouden we soms twee van die dagmarsen kunnen combineren, maar voor de eerste week is het beter wat rustig te beginnen.

Met groeten Ton 

9 opmerkingen:

miekequilt zei

Fijn dat het jullie zo goed afgaat. Succes morgen met een nieuw stuk mooi Spanje.

Marieke Competa zei

Wat leuk om jullie te lezen ! Heel veel succes en plezier , ik blijf jullie volgen. Wie weet word ik wel geinspireerd ..

Marthy zei

Geen zere voeten meer, wat een genot!

Y. Schoutsen zei

18 km zonder pauze en in de miezer. Ik ken het gevoel. Ik vind jullie wel dapper omdat jullie het samen doen. Ik zou met een ander erbij eerder sacherijnig zijn vermoed ik. Prachtige foto's!!!

Hetty zei

Maar 27000 stappen? Dat is toch prima. Het gaat om de tocht die je beleefd.

Frank en Johan zei

Hola amigos, heel fijn te lezen dat jullie nu boelen in het ritme te komen en dat het lijf goed mee werkt. Uit solidariteit hebben wij gisteren in de stromende regen een lange wandeling met onze 'webgirl' gemaakt. Het was fantastisch al dat water over vandaan te zien komen. Een riviertje oversteken werd een waar avontuur. Heel fijn om zoveel regen mee te maken. Veel plezier de komende dagen en lieve groet uit Cómpeta.

Emie zei

Zo mooi om te lezen hoe jullie meer en meer pelgrims worden.

Anoniem zei

I think you're doing amazingly well walking 30 kilometres on one particular day . And Rick's fashionable boot coverings - that's a first 😊
Saludos Máiréad

Anoniem zei

Ton good to see you're in your spare sandals . Saludos Máiréad