maandag 25 maart 2024

Camino Mozárabe, dag twintig.

Van Medellín naar Torrefresneda, 16 km, 22039 stappen.

Een vroege post want 16 km wandelen geeft heel veel tijd in de middag. Zeker in een dorpje, gesticht in 1995, waar niet zoveel te doen is.

Eerst wat antwoorden op vragen.



Landkaart met de meeste etappeplaatsen. Morgen is trouwens de laatste dag want dan komen we in Merida aan.

De Pelgrimsgroet bestaat uit de woorden Buen Camino. Soms wordt dat zelfs vanuit een auto geroepen, maar ook in dorpen en steden zeggen mensen dit in het voorbijgaan. Regelmatig is er dan ook een kort gesprekje waar we vandaan komen en wat de volgende slaapplaats is.
De woorden betekenen niet alleen een goede wandeling, maar is ook een verwijzing naar een goed leven.

Nog even over gisteravond.
We sliepen in een keurig hotel met een prachtige kamer met heerlijke bedden en echte handdoeken. Niks mis mee.
Toch sliepen we heel rommelig want zo’n hotel is gehorig met zijn lange stenen gangen. En dan doen klemmende deuren, ruisende waterleidingen, laat arriverende gasten en schreeuwende kinderen geen goed voor de rustende pelgrim. En natuurlijk begrijpen we dat er geen stilte kan heersen om negen uur ‘s avonds, maar daar heeft een pelgrimsherberg dan wel weer een voordeel.

Vanmorgen om half zeven in hotelbar voor een ontbijt. Heerlijke tostada met tomatenpuree en ibericoham en een kopje koffie en thee.

We zouden vandaag in Merida kunnen aankomen, maar dat vraagt een dag van 41 km wandelen en daar heb ik niet zo’n trek in. We kunnen het wel in tweeën splitsen door bijvoorbeeld vandaag 25 km te doen en morgen 16. Maar dan moeten we overnachten in een hotel. We kozen er dus voor om vandaag 16 km te doen en in de herberg van Torrefresneda te slapen en morgen, de laatste dag van onze route, de resterende 25 km te wandelen.

Er stond regen in de voorspellingen en het is al twee dagen meer of minder bewolkt, dus waren we mentaal voorbereid op regen. Maar mazzel als altijd bleef het de hele wandeling droog.



De route liep wat zigzaggend door de velden waar nu niet echt veel moois te zien was.

Er was nog wel een hoogtepunt.



Dit ieniminie schildpadje liep op het midden van de weg en we zetten hem/haar ongedeerd aan de overkant in het gras. Hopend dat we hem daar een plezier mee deden en hem voor een mogelijke voortijdige dood hebben behoed.

Daarna twee km op een drukke doorgaande weg voordat we in het slaapdorp aankomen.

We werden zeer vriendelijk welkom geheten en geholpen in het gemeentehuis. 



De herberg is in een verlengstuk van de kerk en lekker knus. 
Er kwam na een kwartiertje een dame om nog wat te poetsen, maar toen zaten wij al in de bar voor een koffie en een thee.
We kunnen daar vanmiddag vanaf een uur of drie een plato combinado eten voor 8,50 euro en internetten en we mogen de hele dag blijven zitten zei de aardige vrouw achter de bar.



Hier zitten we lekker in het keukentje bij de kachel te genieten van een glaasje thee.

Met groeten Ton

Geen opmerkingen: