dinsdag 26 maart 2024

Camino Mozárabe, dag eenentwintig

Van Torrefresneda naar Mérida, 25 km, 37299 stappen.

Week vier. Het gaat razendsnel. De lijven zijn inmiddels een goed geoliede machine en de voetjes, waar ik zeer dankbaar voor ben, geven geen enkel probleem.

Het is geen heel druk bezochte herberg, zagen we gisteren in het grote boek in het gemeentehuis. Wij bleven dan ook wederom de enige pelgrims en sliepen in weldadige rust en stilte. 
Omdat we al zo vroeg op de slaapplek waren hadden we aan het einde van de dag het gevoel dat we een complete rustdag hadden. Ik hield zelfs een siësta van een uur.

Vanmorgen om 07.00 uur op pad. Met jas aan. De eerste keer deze tocht. Wat was het koud. Koelkasttemperatuur en de jassen bleven bijna de hele dag aan. Maar, het was droog dus niks te klagen.



We begonnen met hetzelfde landschap als gisteren: veel kale landerijen maar hier gaan we langs een natuurpark. Blij werd ik ervan. En dan ook nog een foto van de pelgrims in een bleek zonnetje.


Rick wil altijd een ‘Nijmeegse’ momentje. En terwijl ik sta te klooien met ijskoude vingers om de IPhone te ontgrendelen toeterde de voorbij razende vrachtwagen. Hier een fake foto want er is geen vrachtwagen te zien.


In Andalusië zijn deze cactussen bijna volledig verdwenen door de cochenilleluis. Hier staan ze er prachtig bij.
We zien hier trouwens wel veel palmen die door de larven van de palmkever zijn doodgegaan.


Even een foto van ‘terug’.


De bloemen passen wel bij het behalen van, bijna, het eindpunt: gladiolen. Of iets dat er op lijkt.


De meidoorn staat in volle bloei. Zoek het schaap.

Die meidoorn valt behoorlijk op in het landschap en slechts een paar honderd meter verder stond er weer een. Nu met een wat wonderlijke man die met bebloede handen vanwege de doornen de bloesem stond te plukken. 
De bloemen worden gedroogd en gebruikt in een kruidenthee voor de spijsvertering.


Na vier uur wandelen komt het eindpunt in zicht. Mérida..



Inchecken in de herberg. De eerste waar hospitaleros aanwezig zijn. Hospitaleros zijn vrijwilligers die de herberg beheren. We werden vriendelijk welkom geheten en er werd ons een bed aangewezen. Het is een flinke zaal. Dat wordt wel wennen denk ik vannacht. De oordoppen zullen wel nodig zijn.


Zoals zo vaak zijn we weer mazzel: vijf minuten nadat we binnen waren kwam er een hoosbui naar beneden.



Na het installeren eerst de brug over naar het busstation voor een ticket naar Lissabon. Morgenmiddag om14.00 uur vertrekken we.


De oude brug.


Zo tegen het einde van een Camino ontstaat altijd het gevoel van’o help, het is bijna over’. Hebben we er wel bewust genoeg van genoten? Wat gaan we nu doen? Maar nu is er ook spanning en verwachting voor het nieuwe. Want een camino in Portugal zal beslist andere uitdagingen en inzichten geven.
De camino vanaf Lissabon heet Camino Lusitania. De camino Portugues begint in Porto.

We zijn de Spanjaarden dankbaar voor de vriendelijkheid die we al wandelend ontvingen en de welkome gastvrijheid die we kregen in de herbergen.
Ook dank voor alle leuke reacties op dit deel van onze tocht.


Met groeten Ton 

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Proficiat met de aankomst in Mérida en het behalen van deze eerste etappe 👏🏻 👏🏻
Ben benieuwd hoe deel 2 zal zijn! Portugal, daar weet ik niet zoveel van maar misschien gaat dat nu veranderen! Goede reis morgen en een goede start met de tweede etappe. Groetjes uit Wijchen … bij Nijmegen

miekequilt zei

Jammer, het eind is bijna in zicht. Ik vond het heerlijk om mee te wandelen ( gelukkig wel op afstand, want wat jullie deden zal mij niet lukken.)

Francien. zei

Het eerste deel afgesloten. Gefeliciteerd. Ook met het niet krijgen van mankementen.
Op naar het tweede deel. Ik hoop dat het net zo fijn lopen wordt als het eerste deel.
Dank voor alle foto's en het leuke reisverslag.
Goede reis. En in gedachten reizen wij weer een beetje mee.
Groet vanuit de Liemers. Francien.

Marthy zei

Een beetje weemoedig na het afronden van een Camino maar op naar de volgende. Gek hè, nu een poos lopen ga je zelfs wennen aan die zware rugzak.
https://heenenterugnaardeardeche.blogspot.com/

Thérèse zei

Onvermoeibaar zijn jullie! Dappere mannen.

Petra zei

Jeetje wat is deze eerste etappe omgevlogen zeg, voor jullie minder natuurlijk want jullie hebben al die km’s in de benen maar ik heb wel de indruk dat het redelijk goed verlopen is met weinig ongemakken. Veel succes met de reis naar Lissabon en een hele mooie tweede etappe gewenst. En ja ik zie het schaap leuk gevonden groetjes Petra

An uit de Zaanstreek zei

Met recht omgevlogen voor de volgende lezers! Inderdaad een Nijmegen momentje, moest er gelijk aan denken. Nog veel succes gewenst.

Emie zei

Onze ervaring in Portugal is dat iedereen er uiterst vriendelijk is, het viel ons echt op. Alleen de taal, hè? Het was heerlijk om het verslag tot nu toe te lezen. Heel veel genoegen met deel twee van jullie voetreis.

Charlie zei

Helaas het schaap zag ik niet! Maar zoals ik al schreef heb ik erg genoten vanjullie verslag en wat fijn dat het lichamelijk zo goed gaat! En het weer zit mee! En Portugal zal ik wel erg mooi zijn! Goede vervolgreis! Charlie.

sjannesblog.com zei

Wat blijft is de herinnering. Op naar de volgende uitdaging!

robert zei

I´ve been interested to read about how all the food you have eaten en route has been so tasty and enjoyable. I´m sure it has been good, but I also think that the huge amount of energy you have been spending really sharpens the appetite too!
It´s been wonderful reading about your travels, and great to see how much you´ve both been enjoying your long trip. I´m amazed that you keep getting stronger as the very arduous days go by. I would have been flat on my back and out for the count many, many days ago. Well done guys. What an inspiration!