donderdag 16 februari 2023

Het stond duidelijk in de mail

Dinsdag was de maandelijkse bijeenkomst van de gardenclub. Een rondleiding over een Aloe-kewekerij met 5000 planten.
Ik zag mezelf al met verschillende bijzondere soorten thuiskomen en het leek me ook leuk om een foto te laten zien van mijn eigen opgekweekte zaailingen. 



Afgelopen zondag maakte ik in Torre del Mar dan ook een paar foto’s van de planten waar ik vorig jaar de zaden van had afgenomen zodat de kweker mij precies kon vertellen welke soort het betrof.

Nou, niets van dat alles.

De kwekerij had maar twee soorten Aloës: Aloë vera en Aloë arborescens. En die werden alleen maar gekweekt voor de medicinale eigenschappen.
Goed. Dat maakte de excursie er niet minder leuk en interessant door. Wel goedkoper want ik kocht geen enkele plant want beiden staan in de tuin rond Los Zuecos.

Ik lees best veel over eetbare en medicinale planten maar om er nu ook echt van te eten? Daar heb ik dan moeite mee. 
Maar na een duidelijke uitleg hoe te plukken, schoonmaken en bereiden van de bladeren durf ik het met mijn eigen planten wel aan. Maarrrrrr het maken van een smoothie van de gel is een nogal slijmerig werkje en het drinken…..ach dat is ook niet echt minder slijmerig.

Ik zou het nu dus wel durven eten maar ik denk nog niet dat ik het wíl.


Een paar weken geleden schreef Rick zich in bij de Gemeente Cómpeta. Na twee weken kon hij zijn padron ophalen om daarmee naar de Policia Nacional te gaan om het residentschap te krijgen. Dat deden we vanmorgen. Of eigenlijk alleen Rick want ik bleef wachten in de auto. 
Met een uurtje kwam hij weer terug met het groene kaartje. Een beetje een dun papiertje waar hij vijf jaar mee moet doen voordat hij zijn permanente verblijfsvergunning krijgt.

Een bijkomend voordeel van ingeschreven worden in de gemeente is dat we na 18 jaar een adres hebben. En een adres met huisnummer vraagt om een huisnummer.
Dus kochten we bij de ceramica, aardewerk nummers.


En nog wat kleine potjes om stekjes in te zetten.


Alleen zit ik nog te dubben wat voor stekjes.


Met groeten Ton

18 opmerkingen:

Mevrouw Niekje zei

Hoi Ton, misschien heb je dit ooit als eens verteld, maar ik heb het dan gemist. Waarom schrijft Rick zich in en jij niet?

Ton zei

Hoi Mevrouw Niekje, Omdat we geen inkomen hebben kunnen we niet in het Spaanse ziekenfonds. Je moet een particuliere ziektekostenverzekering afsluiten, die verzekerings papieren moet je laten zien bij de inschrijving, maar omdat ik Hemofilie heb wordt ik geweigerd door de verzekeringsmaatschappijen. Ik wacht dus tot ik pensioen krijg waarmee ik een inkomen heb en in het Spaanse ziekenfonds kan. Nog twee en een half jaar wachten. Met groetenTon

Jan zei

En wie is nu jullie buurman met met Nr 140 bijvoorbeeld?

Anoniem zei

Geweigerd door het ziekenfonds omdat je een aangeboren ziekte hebt? Tjonge, daar schrik ik wel van. Voelt erg oneerlijk. Werkt het in Nederland ook zo? Groetjes, Elisa

Mevrouw Niekje zei

Hoi Ton, ik weet het niet zeker, maar volgens mij heb ik een reactie gestuurd vanaf mijn privémail. Wil je deze niet plaatsen, daar staat mijn naam bij en dat was niet de bedoeling. Ik plaatst dezelfde reactie nog een keer met mijn blognaam. dank je!

Mevrouw Niekje zei

Dank je voor de uitleg! Het is overal anders. Toen ik in Engeland woonde kreeg ik net als iedereen gratis zorg. Wil je er netjes bijliggen in een mooi ziekenhuis dan kon je je daar voor verzekeren. NHS ziekenhuis waren (en zijn) vaak erg armoedig. Gelukkig heb ik er nooit in eentje gelegen!

Ton zei

Hoi Jan, Geen idee. We zien nummer 137B en 025B langs onze weg. We zien geen logica. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Elisa, Het ziekenfonds in Spanje of in Nederland de basisverzekering mogen je niet weigeren maar het gaat bij mij nu om een particuliere ziektenkosten verzekering. Ze weigeren me niet maar sluiten de Hemofilie uit en dat is het risico dat ik niet kan dragen. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Mevrouw Niekje, Ik zie niets anders dan bij deze reactie dus ik neem aan dat je het goed hebt gedaan. In spanje wordt er naast het gewone ziekenfonds door veel mensen extra bij verzekerd.. Er is dan bv meer keuze in ziekenhuizen en behandelmethoden. Met groetenTon

Anoniem zei

Eigen risico eerst opmaken. Of wacht dit wordt niet vergoed, zelf betalen. Een. Dit heeft 75% eigen bijdrage. Ik stuur u door naar die arts, die is specialist. Maar daar hebben wij geen contract mee afgesloten, dat betaalt u maar zelf.

Jazeker word je genaaid als je iets hebt.

Jan zei

Wil even voor iedereen vertellen dat de ziekenfonds in Spanje prima is valt niets op aan te merken. Ook prima dokters en vriendelijke verpleegsters

Ton zei

Hoi Jan, Jij hebt genoeg ervaring en we hebben je er nooit over klagen. Van anderen horen we eigenlijk ook nooit klachten over het ziekenfonds hier. Als we gepensioneerd zijn gaan we er dan ook zonder probleem gebruik van maken. Met groeten Ton

Petra1945 zei

Ton, probeerde je te zeggen dat jullie je eigen huisnummer niet wisten c.q. te horen kregen? Of is dat nu pas toegekend?

Ton zei

Hoi Petra, Het volledige verhaal vertellen wordt te lang maar het huis was en is eigenlijk nog steeds niet volledig legaal maar met een officieel ingeschreven bewoner wordt er dus wel een nummer aan het huis gegeven. Het nummer is dus net toegekend. Met groetenTon

Petra1945 zei

Nou je het zegt... dat volledige (of grotendeels volledige) verhaal heb je in het verleden al eens gedaan. Kun je nagaan hoe lang ik je al volg! Maar dat van "geen huisnummer" herinnerde ik me niet meer.

Ton zei

Hoi Petra, Dat is zeker al een lange tijd. Ik denk niet dat ik gezegd zal hebben ‘geen huisnummer’ maar ‘geen adres’. Ook nu hebben we geen adres. Er wordt gesproken over ‘pareja’ en dat betekent zo iets als gebiedje met een nummer dat ze het huis gegeven hebben. In de huisnummers bij de verschillende buren is dan ook geen lijn te ontdekken. Met groetenTon

Johanna zei

Gefeliciteerd mannen met het groene papiertje! Memorabel moment!
Ik vlieg donderdag weer naar mijn plantjes en levensgezel die er gebleven is.
Was even offl line maar volg nu weer en heb heerlijk wat teruglees- en -kijk werk te doen.
NB wandelend door Jordanië zag ik vele Spaanse beelden op mijn netvlies. Aloë’s genoeg!

Ton zei

Hoi Johanna, Dank. Altijd weer extra genieten als je pas terug bent. En Jordanie. We hebben vrienden die er ook net waren. Zag er prachtig uit daar. Genoten? Met groetenTon