zondag 14 november 2021

Soms is het me te veel

Dat klinkt wat dramatisch, zeker in het licht van wat anderen te verwerken krijgen.

De rat/ratten knaagden vannacht vrolijk een gat in een leiding die hoog in het pomphuisje loopt. Tja, in het kader van het universum moet ik me afvragen wat die beesten nu eigenlijk willen. Willen ze gewoon knagen of zoeken ze water?
Dus zette ik vanmorgen een bakje water op de grond en….. legde er ook, och twijfelaar, een blokje gif naast. Want mijn geduld is wel op. Ik blijf leidingen vervangen.

Na de lunch wilde ik even op een bedje in de zon gaan liggen. Ik had mijn hoofd nog niet op het kussen gelegd of mijn aandacht werd getrokken door een donkere vlek op een plant.
Ik stond dan ook abrupt op.
Das snel, zei Rick, je kunt ook geen twee tellen rustig liggen.
Maar ik zie een donkere vlek op die plant, riep ik.



Nou, het zijn er wel meer en het zijn geen vlekken maar gaten.

Afgelopen week was er via de gardenclub een lezing over de bestrijding van de Rode palmkever die in Andalusië huishoudt onder de dadelpalmen. Op die kever ben ik al jaren erg alert. Als ik ze hoor en zie, sla ik ze met een tennisracket uit de lucht en daarnaast heb ik een val staan met feromonen. Die val werkt goed en elk jaar vang ik er wel een stuk of honderd.
Eigenlijk zou iedereen een feromonenval moeten hebben, raadde de spreker aan, dat zou een groot verschil maken in het terugdringen van het aantal kevers.

Maar het is niet alleen de Rode palmkever die rondwaart, vertelde de man enigszins triomfantelijk (hij heeft een bedrijf dat de verschillende kevers bestrijdt). Er is ook een kever die zijn eitjes legt in agaves en een die de voorkeur geeft aan Yucca’s en daar werkt die fermonenval natuurlijk niet voor. Die worden bestreden met gif.

Dus zit ik met de gebakken peren.


Gaten.


De kevers leggen hun eitjes in het binnenste van de plant en spuiten ook een enzym in waardoor het weefsel afsterft en eetbaar wordt voor de larven.


Het afstervende weefsel is donkerbruin van kleur en heeft een wat nare geur. Een beetje kuilgras achtig.


Ik zaagde het bovenste deel van de plant af in de hoop dat het deel er onder onaangetast zou zijn. Meteen kwam er een zwarte kever naar buiten kruipen.


Maar nee. Ook al zaten er geen gangen meer het enzym deed er al wel zijn werk in het onderste deel.


Pas tien centimeter boven de grond was het weefsel onaangetast.

Denk je dat hij weer gaat uitlopen, wilde Rick weten.
Geen idee. 

En dan opnieuw een verstopte riolering. Dat probeerde ik natuurlijk eerst zelf te verhelpen maar nee: het zit echt potdicht. Het probleem blijft dus terugkeren en we denken dan ook dat de weg opengebroken moet gaan worden om de verstopping te verhelpen.
Genoeg dus om zeer ernstig uit mijn humeur raken en dat is niet fijn voor de omgeving.


Gelukkig was het wel mooi weer, aten we heerlijke geroosterde groenten en zette ik de kast in de olie.


Met groeten Ton.

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Zonde van de plant, rot kevers.
Als de rioolering buiten hersteld moet worden, denk je dan dat je dan ook een of ander waterpijp/geul richting tuin kan maken voor het waterwat naar beneden loopt? Als je snapt wat ik bedoel.

Ton zei

Hoi Renske, Dank je. Dat is een goed idee van je. Ik had daar nog niet aan gedacht. De riolering ligt wel lager dan de tuin rond het huis maar voor het lagere deel is er zeker winst te behalen. Met groetenTon

Jan Fr zei

Goh Ton een ongeluk komt nooit alleen zeggen we dan.
Zonde van die mooie plant. een paar jaar geleden waren bij mij bijna alle Agaves dood door die beestjes gelukkig stonde er nog genoeg kleintjes waar ze schijnbaar geen zin in hadden ze zijn toen vertrokken en ik heb ze tot nu toe niet meer gezien.
Succes met de riolering misschien hebben de ratten er een nest in gemaakt.

djaktief zei

De titel van je logje is maar al te begrijpelijk. Oplossingen weet ik niet. Ik stuur alleen een bemoedigende groet, Dorothé

Ton zei

Hou Jan, Hier zie ik ook de jonge agaves staan. Die komen wel door de crisis heen denk ik. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Dorothé, Dank je. Uiteindelijk komt het gewoon weer goed. Met groetenTon

Anoniem zei

You can’t win all of it, thats life. Die riolering lijkt me het belangrijkste, gelukkig bestaan daar specialisten voor. Sterkte!

Ton zei

Hoi Vlasje, En daar ben ik me vaak genoeg van bewust. Deze dingetjes zijn natuurlijk niet leuk maar vallen eigenlijk gewoon onder ‘luxe problemen’. Met groetenTon

schrijfselsvanmij zei

Hè bah, soms zit het tegen ….

Ton zei

Hoi Inge, En vandaag zitten ze gelukkig weer mee en daar ben ik dan weer extra dankbaar voor. Met groetenTon

Henk zei

Hi Ton, Verstopte riolering in Spanje wil nog weleens veroorzaakt worden door de wortels van vijgenbomen. Op zoek naar water boren zij zich dwars door PVC pijpen heen.
Dus, heb jij daar een vijgenboom in de buurt staan?

Ton zei

Hoi Henk, Nee, er staat geen vijgenboom en dat is meer geluk dan wijsheid hoor. Wel staan er cipressen en een Bougainville. De laatste zou een probleem kunnen zijn zeker als die heel uitbundig groeit, meestal een teken dat ze aan veel water kunnen komen, maar dat doet hij niet. Met groetenTon