donderdag 18 november 2021

Er struint nogal wat rond het huis

We hebben er alleen niet altijd weet van.

Zo kwamen een aantal jaar geleden de inbrekers die het op de spullen van de buren hadden gemunt via onze tuin op hun werkplek terecht. Niks van gemerkt.
Katten, honden, ratten, uilen, zwijnen, herten, slangen en weet ik niet wat meer, van alles loopt kruipt en vliegt er rond. En meestal gaat dit ongemerkt voorbij ook al zie je pas later de sporen.
Uilen laten nogal wat smerigheid achter op het terras. Zwijnen laten diepe sporen na in de omgewoelde aarde. Ratten, muizen en gekko’s laten kleine keuteltjes achter waarvan de laatsten ze meestal op de muur plakken. Ook zien we donkere vlekken op de muren van de geursporen van de genetkat maar ook de hoeken van de muren die vuil worden van de langsschurende vacht. 
Kortom: we leven in een levendige omgeving.

We kregen bericht van de smid dat ze volgende week de overkapping komen plaatsen. Nu zet ik daar zelf een vraagteken bij want er is regen voorspeld en Spanjaarden houden niet zo van werken in de regen. 
Maar ik begon toch maar met de voorbereidingen. Ik wil de pergola waar de overkapping op bevestigd gaat worden eerst nog schilderen.
Eenmaal op de ladder, gelukkig niet zo hoog, keek ik over het dak.



Wat ligt daar nou? Blaadjes? 
Daar leek het me te zwaar en te compact voor.
Keutels?
Wie moet er daar nou keutelen?


Bezem gepakt en de boel naar beneden getrokken.
Toch keutels?



Nee. Ik houd het op braakballen. Ik zag veel haar, veertjes en stukjes bot. Omdat het best veel braakballen zijn denk ik dat steeds dezelfde plek wordt gebruikt om te ontbraakballen. Er zag trouwens drie van deze plekken op het dak.



Nou maar hopen dat de uilen, want die verdenk ik ervan, ratten op het menu hebben staan.

Anyway, de helft van de pergola is geschilderd.


Met groeten Ton

4 opmerkingen:

Jan Fr zei

Elk jaar in mei komt hier een marter op het dak en gooit pannen opzij om de vogelnestjes leeg te roven en op te eten, het lawaai maakt me wakker en moet ik er uit om `m weg te jagen.

Anoniem zei

Ontbraakballen. Geweldig woord!
Hartelijke groet
Christine

Ton zei

Hoi Jan, Gelukkig hebben we nog geen marter ontdekt. Misschien omdat we een betonnen dak hebben. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Christine, Dank. De woordinspiratie haal ik uit Woordhoek van Ewoud Sanders in de NRC. Met groetenTon