donderdag 4 november 2021

Het luistert nauw

Eindelijk was het zover: gistermiddag daalde de kamertemperatuur onder de 20 graden en stak ik het hout in de haard aan.
Nu had dat niet perse in de middag hoeven te gebeuren ware het niet dat het bewolkt en winderig was en we dus binnen zaten. Nu heb ik sowieso een broertje dood aan wind zeker als die ook nog eens niet gepaard gaat met de beloofde regen. 


Vandaag was het een stuk prettiger. Nauwelijks wind, een zonnetje maar wel met lagere temperaturen en zodoende gaf Leo de voorkeur aan een zonnig plekje in huis. Het is tenslotte een Spaanse hond. In de Sierra Nevada is de eerste sneeuw gevallen dus de winter is ook hier in aantocht. Meestal gaat het skigebied begin december open.


Omdat de wind na een dag of vier was gaan liggen deed ik weer een buitenklus. 

De offerte voor de terras overkapping is binnen. Het viel ons mee: het was 400 euro duurder dan twee jaar geleden. Wel wat zuur dat we de twee jaar geleden de uitgebrachte offerte te duur vonden. Maar goed, we hebben de opdracht inmiddels officieel gegeven. En als het meezit wordt het werk  nog voor half december gedaan.

Daarom haalde ik draden die ik over het terras had gespannen weer weg en monteerde ze boven de oprit. Tja, het nadeel van veranderende plannen is dat je sommige dingen twee keer moet doen. 


Voldoende draden voor klimplanten met hopelijk als resultaat dat de auto over een jaar of twee in de schaduw staat.

Van een vriendin kreeg ik in augustus compost wormen die we in september meenamen naar Spanje.
Nu is dit de eerste keer dat ik compostwormen heb maar heb me goed ingelezen over de verzorging ervan. Toch zag ik dat het aantal dieren afnam. Dus gezocht naar problemen en wat blijkt: ze kunnen slecht tegen hitte. Tja, das wel lastig in Zuid-Spanje. Ik kan het wormenhotel wel in de schaduw zetten, waar het trouwens ook staat, maar het is ook daar gewoon 35 graden. 



Nu waren die hoge temperaturen er alleen nog in september en inmiddels gaat het goed, zie ik meer wormen en ook jonge exemplaren.
Wel is het tijd om het wormenhotel naar een meer beschutte plek te verplaatsen want met de naderende winter waar soms wat nachtvorst in kan zitten, zijn ze ook niet blij.


Met groeten Ton

2 opmerkingen:

Emie zei

Ook wel weer gezellig hè om bij de haard te kunnen zitten? Leo pakt het trouwens ook slim aan.

Ton zei

Hoi Emie, De haard is de beste investering die we hebben gedaan. Leo is een slimme hond. Met groetenTon