woensdag 10 november 2021

Aan de zaden herken je de boom

Het voordeel van hoog wonen.



Het zeewater oppervlak ziet er altijd anders uit. Vanmorgen zag ik deze golvende strepen.


Hieronder de hele oogst van de curcumaplanten op 18 November vorig jaar.


Hieronder slechts de helft van de curcumaoogst van vandaag. En nee, ik plantte niet twee keer zoveel want ik gebruikte dezelfde grote plantenbak.


Wel een groot verschil. Mooie stevige dikke rhizomen. Tja, maar wat ga ik er mee doen? De gedroogde oogst van vorig jaar is nog niet eens op. Iemand interesse?


Dan nieuws over de griezelig snel groeiende boom in de voormalige vijver.



Na onze thuiskomst van de pelgrimage naar Rome was die boom ongeveer drie keer zo groot gegroeid. En dat dan in vijf maanden. Omdat ik niet zo precies ben en bijna altijd nalaat om de zaden die ik verzamel te beschrijven weet ik eigenlijk nooit welke boom of plant ik aan het opkweken ben. Dus ook niet met deze boom. Gelukkig was er een lezer van het blog die met de goede naam kwam: Chinese vernisboom.

Helemaal goed.

Een paar weken geleden zag ik ineens zaden aan de boom en meteen dook ik het internet op om meer te weten te komen over het zaaien van deze boom want van bomen heb je er nooit genoeg. Zeker niet als ze ook nog eens lekker snel groeien.
Maar er klopte iets niet. De zaden aan de boom in de vijver zien er heel anders uit dan de zaden die ik op het internet zag. Dus ff flink verder zoeken blijk ik geen Chinese vernisboom te hebben maar een Chinaberry tree. Wel Chinees dus en met nagenoeg hetzelfde blad.


Geen Koelreuteria paniculata maar een Melia azedarach




Voor de duidelijkheid hieronder nog de zaden van de Chinese vernisboom.




Met groeten Ton

4 opmerkingen:

djaktief zei

Wat leuk van die kurkuma. Wij hebben wel een aantal vaste kruiden in de tuin maar ik weet niet of het hier zou groeien. Ik volg je blog al een tijdje met interesse. Je inspireert me om dingen ook op te pakken in en rond huis. Ik reageer meestal niet omdat dat lastig is tussen Wordpress en Blogger. Als ik dat via mijn smartphone doe dan valt de reactie vaak weg en dat is dan frustrerend en zonde van mijn tijd. Achter de pc lukt het wel maar daar zit ik weinig meer achter.

Ton zei

Hoi Djaktief, Ja kunt curcuma kweken in Nederland wel in een pot op een warme plek. Dank voor je compliment en ja, ook ik vind het nu niet direct makkelijk om reacties te plaatsen. Dat zou eenvoudiger moeten kunnen. Met groetenTon

djaktief zei

Dan gaat het niet lukken met die plant hier denk ik. Ik heet overigens Dorothé maar de reactie is nu geplaatst via mijn Google account.

Ton zei

Hoi Dorothé, De groei van tropische planten in Nederland vraagt wel wat. Zelfs hier in Spanje waar het weliswaar warm genoeg is maar de atmosfeer veel te droog. Met groetenTon