vrijdag 12 november 2021

Heeft Leo daar gepiest?

En nu sta ik in dubio.

Ik heb ik het altijd maar over het universum en dat je daar allerlei dingen aan kunt vragen en dat dat universum daar dan eigenlijk altijd voor zorgt. Moet dat natuurlijk wel vanuit liefde komen en niet ten koste gaan van anderen.

Twee weken het probleem van de door een rat doorgeknaagde leiding van het watersysteem. Slang gerepareerd en gif in het pomphuisje neergelegd want ja, ratten wil ik niet. Ook zette ik een apparaatje in het pomphuisje dat een ultrasonoor geluid maakt waar dieren niet zo van houden.
En klaar was Kees.


Dacht ie.

Want wat zag ik eergisteren?


Een nat plekje bij het de deur van het pomphuis.
Weet jij of Leo daar misschien heeft gepiest? vroeg ik tegen beter weten in aan Rick.
Niet dat ik weet.

Nu gaat het systeem om de dag aan dus was ik er vanmorgen als de kippen bij om te zien of er opnieuw een natte plek zou zijn. 
Ja dus. Fijn natuurlijk dat Leo daarmee was vrijgepleit maar toch: Groaarrrrr.

Bij de reparatie van vorige week deed ik een extra slang om de leiding heen om die te beschermen.



Dat deed ik door een slang van hetzelfde formaat in de lengte open te knippen en die over de leiding heen te schuiven. Natuurlijk is er dan een strookje slang onbeschermd (rechts) en dat is dan ook precies de plaats waar er opnieuw was geknaagd met lekkage als gevolg.

Enigszins mopperend dook ik het kleine pomphuisje in om de boel los te halen en dan staan er altijd wel een paar harken, spades en scheppen in de weg. Die dan maar eerst buiten zetten. Laat ik een schep uit mijn handen vallen die, hoe is het mogelijk, precies op het elektriciteitssnoer van de pomp valt. Kortsluiting. 
Nadat dat was verholpen, vernieuwde ik opnieuw een leiding maar schoof die wel eerst in een grotere en dus dikkere pijp (links). Waarom niet meteen die dikker pijp gebruikt? Omdat ik daar niet zo heelveel van heb en ze liever gebruik voor de regenwaterwerken.

Nu dus het dilemma: grijp ik opnieuw naar gif of vraag ik met liefde aan het universum om de ratten naar een fijnere plek te dirigeren?


Met groeten Ton

9 opmerkingen:

schrijfselsvanmij zei

In gedachten ver, ver, heel ver wegsturen …..

Willem zei

De wet tot behoud van het chagrijn zegt nou eenmaal dat je de spade op die e-leiding moest laten vallen. Daar helpt geen lieve moedertje aan. Geen enkel reden dus om je er schuldig over te voelen.
Kun je jullie 'waakhond' niet africhten op het opsporen van ratten, of anders een kat nemen. Daar zit als regel meer jacht in dan een hond en die vindt het ook niet erg om 's nachts buiten te zijn. Want dat je geen ratten bij of in huis hebben wilt, is zeer begrijpelijk en ook heel legitiem dat je voorzichtig bent met gif. Voor je het weer doet het de ratten niks meer en dan ben je nog verder van huis.

dufraing marc zei

vangen die dingen! ik had onlangs een hele nest in een schuif van een kast in de schuur....

Ton zei

Hoi Inge, Dat moet dan wel heel ver zijn want van de klusjes man hoorden we dat er op het ogenblik veel overlast is van ratten in de campo. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Willem, Tja, als er iets fout kan gaan gaat dat ook. Nou ja, de rust is weder gekeerd en vanmorgen geen nieuwe vraatplekken. We willen geen kat en er zwerven ‘s nachts voldoende zwerfkatten en genetkatten rond het huis. Leo blijft ‘s nachts lekker binnen dus die is van geen waarde in deze. De klusjesman raadde gisteren een ratten lijmmat aan. Hoe werkt dat, vroeg ik. Nou een rat loopt dan op zo’n mat en blijft dan met zijn poten aan de lijm op die mat plakken. Ze kunnen zichzelf niet lostrekken. En dan? Nou dan sla je ze dood of je gooit de mat met rat en al de helling af.
Nou een rat doodslaan kan ik niet en een mat met een levende rat de helling afgooien is misschien nog wel vreselijker. Het dier moet dan van hinger en dorst omkomen. Ik kijk het dus nig wel even aan en anders toch gif en een val. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Marc, Gelukkig hebben we ze niet in huis. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Marleen, Ik denk niet dat het universum daar aan voldoet. Met groetenTon

Marjorie zei

Blijft lastig met "ongedierte" bestrijden. Als er één dood gaat maak je plaats voor de volgende is mijn ervaring. Wij hadden mollen in de tuin, grote bulten in het gras. De mollenvanger is geweest, heeft klemmen gezet en er zijn twee mollen weggevangen. Een paar maanden later hadden we weer mollen in de tuin ! Want ja, er was ruimte voor ze. Mijn dochter noemt het karma, want die vond het verschrikkelijk dat we de mollenvanger hadden laten komen.
We laten het nu maar want eigenlijk is het ook best gek dat we in principe al het leven verwelkomen in de tuin maar dan weer moeite hebben met mollen.
Nu zijn mollen wel anders dan ratten maar toch. Als je ze bestrijdt is er dus wel ruimte voor nieuwe ratten, want blijkbaar zitten die daar bij jullie.

Ton zei

Hoi Marjorie, Ik ben het helemaal met je eens. Ik probeer het leven in het pomphokje minder fijn te maken voor ratten door beschermende buizen rond de leidingen die dicht bij de grond liggen te maken. Maar vanmorgen was er op een plaats hoger ineens geknaagd. Is het nu gewoon lekker om te knagen of zijn ze op zoek naar water? Dus staat er nu een bakje met water op de grond. Kijken of diet werkt. Met groetenTon