donderdag 26 september 2019

Jullie komen uit Den Helder zeker he

Van Rome naar Vaticaanstad, 13 kilometer. 25709 Stappen.

Heerlijk geslapen en pas om zeven uur wakker.
De huisbaas was al op en bood koffie aan.
Willen jullie ook wat eten?
Uh maar uw zoon zei dat dat €5 is.
Ja normaal is dat zo, maar jullie zijn zo aardig dat ik het voor de helft doe.
Dat deden we dus en was er ook meteen een gesprek. Man had het niet makkelijk en was financieel verplicht het huis te verhuren en we bleken dan wel de enige gasten te zijn, maar een van de kamers was permanent verhuurd.


We zaten op de bovenste verdieping. Broer, zus en moeder woonden in de appartementen lager.


Tja, we liepen samen met die van gisteren al uren door de stad en vonden het er, eufemistisch gezegd, nogal deplorabel uitzien. 

Regelmatig werd er getoeterd dat we op de stoep moesten lopen.
Welke stoep? 


Om vijf voor tien stappen we Rome in en houden bij de bomen links achter een heerlijke lange pauze. We hebben tenslotte geen afspraak met de paus.


De Tiber vond ik als eerste weer fotowaardig. Wel valt op dat er veel groen in de stad is. Dat maakt het wat vriendelijker. 
Een algemeen idee is bij ons ontstaan dat ‘de auto’ eigenlijk heel veel woon- en verblijfsplezier en schoonheid vergalt. Alles lijkt ondergeschikt gemaakt aan de heilige koe.

Met het naderen van het Vaticaan zijn de straten zo vol met mensen dat de Nijmeegse erbij verbleekt.


Maar kwart voor twaalf lopen we het plein op. 
We zijn er. Geen bliksemschichten die de lucht doorklieven. Het voorhang scheurt niet in tweeën en wij zijn zo nuchter als pasgeboren kalfjes. Geen brok in welke keel dan ook.
Das raar want ik kan al geraakt worden van een dooie mug.


Een Amerikaanse man maakt een foto en we hebben met hem en zijn vrouw een gesprek.

Dan gaan we maar even zitten en laten op ons inwerken dat we het einddoel bereikt hebben.
You made it, vroeg een man.
Yes, antwoordden we.
Jullie komen uit Den Helder zeker he? Dat zie ik aan jullie gezichten en ja, ineens ben ik geraakt.
Blijkt het het echtpaar te zijn dat de fietspelgrims die we gisteren spraken, hadden ontmoet. 
We zouden vandaag het Pieterplein bezoeken, zei hij en keken dus wel uit of we ‘de mannen uit Den Helder zouden zien’.


En wat kan je dan veel vertellen en vragen. Je staat zo een half uur te praten.

Ze maakten nog een foto van ons met de gele brillen die we van Barry en Monique hadden gekregen tijdens onze ontmoeting in Duitsland.


Belofte ingelost.

En dan op naar onze Roomse residence. 


Daar worden we verwelkomd door Bernadetta. Ze is nog wat onwennig, want we zijn de allereerste gasten.
Het is toch een beetje spannend om je mooie net verbouwde appartement uit te lenen aan onbekenden.

Alles ruikt nog nieuw en is ook nieuw.
En wij zijn natuurlijk helemaal blij met de brownies die op tafel staan. De spaghetti met saus van de moeder van Bernadetta en tratatatatataaaaa een fles wijn.
Officieel pelgrim af.


Nou is een rondleiding in een appartement van 45 vierkante meter natuurlijk zo gedaan, maar het was zo leuk dat we wel een half uur spraken over muziek, ze is celliste, en Sacrofano waar ze woonde en we gisteren door wandelden en over Florence waar ze vandaan kwam net als de oude deuren die ze had omgetoverd tot headboards voor het bed.



Nou, wij zijn wel thuis een paar dagen.


Rick met de brownies.

Met groeten Ton

24 opmerkingen:

Marianne zei

Gefeliciteerd, doel bereikt! Petje af, geniet van Rome.
Groetjes, Marianne

miekequilt zei

Wat een prestatie!! Gefeliciteerd dat jullie er zijn. Nu even bijkomen.

Mldh zei

Geweldige prestatie, gefeliciteerd! Maar toch ook een beetje jammer dat jullie er zijn, want dat betekent dat jullie reis-dagboek, waarvan ik van begin tot eind heb genoten, wordt afgesloten 😉. Geniet van jullie mooie onderkomen en de stad!

Alexandria zei

Thank you so much for taking us along your journey and sharing your beautiful photos, thoughts, and insights about your pilgrimage from the Netherlands all the way to Rome. The way you triumph over challenges by looking inward, it's something we can all learn from. I admire your perseverance and resilience. Wishing you both continued happiness and blessings.

Petra1945 zei

Fijn dat jullie zijn aangekomen... en fijn dat wij mochten meegenieten. Ik denk zelfs, dat ik er wat van geleerd heb ;-)

Margriet zei

Geweldig...wat een prachtige avontuur hebben jullie beleefd. En wat mooi dat we een beetje mee konden lopen met jullie.
Nu even lekker bijkomen, veel plezier daar !!!
Groeten uit Friesland,
Margriet.

Anoniem zei

Wat fijn dat jullie er zijn, wat jammer voor ons, de lezers, dat het nu afgelopen is. Een diepe buiging. Heb nog een goede tijd in Rome en daarna weer veel plezier in de Klompen.
Elna Gooijaarts

Anoniem zei

Jullie pelgrimstocht is volbracht, de bestemming bereikt en de voldoening zal groot zijn. Geniet van de resterende dagen in Rome, heel veel plezier gewenst. Bedankt dat wij iedere dsg met jullie mochten "mee lopen".

sjannesblog.com zei

Fantastisch gedaan! Gefeliciteerd! En nu nog alleen maar genieten. Ik hoop dat het niet al te druk is, waardoor jullie nog wel wat zien van alle pracht en praal daar. Wij waren vandaag nog in Den Helder, is toch effe anders dan Rome.
Bedankt voor het enorm leuke reisverslag, het werkt aanstekelijk!

Anoniem zei

Geweldig dat twee mensen jullie ‘opwachtten’ op het bekende plein in Rome, waardoor je dan toch ineens de emotie voelde. Het wijntje zal ook wel heerlijk gesmaakt hebben: welverdiend mannen!
Ik heb elke avond het blog gelezen en zo zijn er heel wat uurtjes voorbij gegleden waarin ik me even in het buitenland kon wanen. Eigenlijk vind ik dat ook echt een pluim waard Ton, dat je dat elke dag kon opbrengen.
De routes werden voornamelijk door Rick voorbereid, een precies werkje en er moet ook maar telkens een slaapplek zijn aan het apeinde van de dag.. Ik vind jullie een top team samen. Geniet van Rome in een kakelvers appartement. Een nieuw hoofdstuk voor de celliste en eigenlijk ook voor jullie, Yvonne

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Hallo Rick en Ton,
Wij kennen elkaar niet, maar ik lees al jaren jullie blog.

Geweldig dat jullie je doel gezond hebben bereikt en dat we konden meegenieten van de mooie tocht met foto's.
Zo te zien hebben jullie nu een goed onderkomen gevonden om tot rust te komen en te genieten van de stad Rome.
Hartelijke groeten uit Julianadorp,
Elly Lumsch

schrijfselsvanmij zei

Yes, you made it, van harte! We hebben genoten, van jullie bezoek en van de vele reisverslagen.

Groetjes, Theo en Inge

Emie zei

Wat heerlijk dat jullie Rome zo fris en fruitig hebben gehaald. Ik vind het een wereldprestatie. Petje af en ook enorm bedankt voor het reisjournaal dat we mee mochten lezen.

Clarien zei

Top top top! Echt geweldig!!

Rust lekker uit. Brownies zijn al op zeker? :D

Petra zei

Top gedaan mannen zo genoten van jullie prachtige reis. En wat ik vast al eens eerder gezegd heb jullie zijn een SUPER team.Bedankt Ton 😊voor het elke dag schrijven van je zo fijne blogs. Ik heb er niet èèn gemist, wel eens een bericht èèn of soms twee dagen later gelezen maar niets gemist. Heb ik ook al eens gezegd, je schrijft echt heel leuk 👍ik word er blij van. Ik wens jullie nog hele mooie dagen/tijd in Rome, en straks in de Klompen. Geniet nog even na van deze prachtige pelgrimstocht, en van je mooie appartement#lekkerebrownies#enwijntjje 🍷die laatste heb je dik verdient proost op jullie geweldige prestatie.
Grote groet Petra.

Jan uit Perth zei

Wij hebben vanuit Australia jullie inspirerende tocht met grote belangstelling gevolgd, hartelijk dank voor de verslagen; ze waren een dagelijks genoegen! Je kunt ze wel bundelen en als een -zeer leesbaar- boekje uitgeven! Jan & Dean uit Perth.

Anoniem zei

Gefeliciteerd heren, diepe buiging voor jullie! Ook genoten van alle dagelijkse blogs. Wens jullie nog mooie (wandel)momenten in Rome.

Veronique.

Marleen zei

Gefeliciteerd heren! Veel respect voor jullie geweldige prestatie. Ik heb dagelijks genoten van jullie verhalen en foto's.
Geniet van Rome!

Von zei

Bedankt voor de blogs! Ik zal ze missen!

Kitty zei

Wat een mooie prestatie hebben jullie weer geleverd, weer een ervaring rijker!!! Nu lekker bijkomen van alle indrukken en de groeten aan de paus. Al een idee wat jullie volgende trip gaat worden?

Antoinette van Schaik zei

Wat een mooie prestatie, fijn dat jillie gezond en wel Rome hebben gehaald. Zo leuk om mee te reizen via jullie blog.

Griemmank zei

Het is volbracht! Geweldig gedaan! Bedankt voor alle verhalen en foto's zodat ik de hele tocht vanuit Friesland kon volgen. Ik neem aan dat jullie nog wel even in Rome blijven?

Marga zei

Super gedaan! Van harte gefeliciteerd,