maandag 4 juni 2012

Bullshit

Het is beter een kaars aan te steken, dan om de duisternis te vervloeken .

Trust is like a broken glas, once  broken,  it will never be the same again.

Dit soort uitspraken komen nogal eens voorbij op FaceBook. Ze zijn bedoeld om te inspireren maar te vaak zijn ze, bij nadere beschouwing, negatief van aard en bevestigen zij vooroordelen en veronderstellingen. 
De eerste zin is prachtig maar de tweede is een voorbeeld van pure bullshit.
Op het eerste klinkt ie redelijk, toch? Het glas is inderdaad veranderd. En als je vertrouwen recent is geschaad voelt het als een waarheid.
Maar is het een waarheid? Valt er nu echt niets te herstellen? Een antiek bord heeft toch ook vaak een barstje maar blijft niettemin een mooi bord en gekoesterd.

Ik heb zelf ook wel eens iemands vertrouwen beschaamd. Toen dat gebeurde, begreep ik dat ik een fout had gemaakt en wilde het weer goed maken. Vervolgens hield de ander de boot af met: eens beschadigd altijd beschadigd.
Als de ander dat doet is het inderdaad onherstelbaar, maar dat heeft meer te maken met de koppigheid van die ander.
Soms beschaam je vertrouwen zonder dat dat de bedoeling is of zonder dat je weet dat je iemand teleurstelt. Heel vaak is dat omdat het vertrouwen, waar dan ook in, niet is uitgesproken.
Als ik niet weet waarop de ander mij vertrouwt, hoe moet ik dan weten waar ik me aan moet houden. Het is dus zaak om afspraken te maken.  Net als in een huwelijk. 
Als je met elkaar afspreekt niet vreemd te gaan is dat een duidelijke afspraak die je zult moeten houden. Toch worden al te vaak dit soort belangrijke afspraken niet gemaakt maar slechts aangenomen, verwacht.
Onuitgesproken verwachtingen  leiden bijna altijd tot teleurstelling. Tot beschaamd vertrouwen.

Vertrouwen kan alleen maar gegeven worden, niet afgedwongen. Net als liefde.
Er is er maar een die het vertrouwen weer kan herstellen en dat is degene die is beschaamd. En het is aan de ander dat vertrouwen niet meer te beschamen. Zeker als er duidelijke afspraken zijn.
Zonder te vergeten dat we mensen zijn die fouten maken. Maar als je vervolgens je afspraken niet nakomt zul je wel de consequenties daarvan moeten aanvaarden.


Met groeten Ton

1 opmerking:

Yvonne zei

Ja wat zal ik hier nu eens op zeggen?
Mijn en Hubs vertrouwen is enorm beschaamd in de tijd die achter ons ligt, en geloof me.....dat is niet meer te herstellen.