zondag 1 augustus 2021

Door de bomen

Donderdagochtend is hortus ochtend.

Vanwege vakantietijd, een verhuizing en een klein ongelukje in een thuissituatie, waren er afgelopen donderdag maar drie vrijwilligers in de Japanse tuin.

Wel kwam de hoofd tuinopzichter langs om ons een paar klusjes op te dragen waarna we zelf onze gang konden gaan.
Uh, vroeg Natalja later aan mij, wat kan ik morgen doen? Ik ben dan helemaal alleen want Jeroen is nog ziek.

Oei, denk ik dan als eerste, heb ik hier zin in? Ik wil wel vrijwilliger zijn, maar ik heb een hekel aan verantwoordelijkheid. Daarbij komt natuurlijk dat het  niet míjn tuin is.
Het kostte me een paar seconden. Je bent ooit hovenier geweest en de opgedragen klussen zijn nog niet allemaal klaar dus kom op en ga morgen met Natalja aan de slag. 
En nadat ik dat had gezegd zei de andere vrijwilligster dat ze dan ook zou komen.

Kijk, hoe leuk is dat?

De grootse klus is het uitdunnen van een bamboebos. De laag groeiende soort moet er uitgeknipt worden en van de hoge bamboe de oude en de té dunne stokken zodat het weer transparant wordt.



Natuurlijk was ik alweer te laat met het maken van een foto en een deel van de lage bamboe is hier al weggeknipt. Het zag er uit zoals helemaal rechts.
We begonnen als eerste met het wegknippen van de lage soort zodat we later de hoge stengels zo dicht als mogelijk bij de grond zouden kunnen afknippen.



De stengels van de hoge bamboe zijn alleen aan de buitenkant eenvoudig weg te knippen met een takkenschaar. Maar hoe doe je dat binnenin het bosje?
Behoorlijk prutsen om de bek van de schaar tussen de stokken te manoeuvreren waarbij de stokken die je wilt laten staan tussen de armen van de schaar zitten.


Na twee uur kan ik tussen de bomen het bos, uh, Natalja weer zien.



Een voordeel van ‘extra’ werken is dat we net iets meer konden praten en dat is wellicht nog het leukste van vrijwilligen. De klus is nog niet klaar maar we zijn tevreden met het resultaat.
Wel nieuwsgierig wat de baas er donderdag van vindt.


De jonge meeuw op het dak tegenover ons appartement is bezig met zijn vliegoefeningen. Wij vonden het eigenlijk best raar om te zien dat het kuiken al na een paar dagen alleen gelaten werd door de ouders om voedsel te zoeken. Maar dat schijnt dus gewoon te kunnen.


Nog een weekie en vliegt hij of zij wel van het dak af waarna een veel gevaarlijker tijd aanbreekt want op de grond zijn ze nogal kwetsbaar.

Met groeten Ton

2 opmerkingen:

Francien. zei

Hoi Ton, bij ons laat de pruimenboom zijn vracht vallen. Jammer genoeg zijn dit jaar de pruimen niet zo lekker. Te waterig. Maar wat mij opvalt, alle vogeltjes (en wespen) pikken aan de pruimen of eten ze, alleen de duiven laten ze mooi liggen. Lopen er met een boog omheen. Kieskeurige vogels hoor.
Heb gisteren de sering en een es gesnoeid. Ik weet het, niet de tijd van het jaar, maar ik heb ook geen zin in een oerwoud. Alles groeit zich te pletter.
Groet, Francien.

Ton zei

Hoi Francien, Ha, vogels hebben dus echt wel smaak. De sering geeft misschien wat minder bloemen komend jaar maar controle over het oerwoud is ook wat waard. Wel fijn dat het goed groeit in de tuin. Met groetenTon