donderdag 12 augustus 2021

Balkonboon

Ook op een balkon kunnen groenten gekweekt worden.

Op de zakjes waarin zaden worden geleverd staat het aantal dagen dat het duurt tussen het tijdstip van zaaien tot de eerste oogst.
Bij de bonen die ik kocht werd van 100 dagen gesproken. Tja. Half juni gezaaid en 4 september weer naar Spanje. Dat wordt krap. Maar een paar dagen geleden kwamen de eerste bloemknoppen tevoorschijn. 



En wat zag ik vandaag?



Een iniminiminiboontje. Met nog krap drie weken hier kunnen we waarschijnlijk wat bonen eten. De rest is voor buurvrouw want zij geeft de planten water tijdens onze afwezigheid.

Voor de tomaten geldt ongeveer hetzelfde. De eerste tomaatjes kleuren.



De planten hebben wel last van Phytoftera. De aangetaste bladeren knip ik er steeds af zodat de planten er niet te veel last van krijgen maar de groei is er wel uit. 

De gember planten heb ik gerooid. Daar zat spint in en dat kreeg ik niet weg met huis tuin en keukenmiddeltjes.



Ik rooide meer knollen op dan dat ik twee jaar geleden plantte dus dat is wel fijn. Toch viel het me iets tegen, zeker met de spectaculaire groei van vorig jaar.

Wat een gedoe met die groenten, zei Rick vanmiddag.
Klopt. Je hebt niet zomaar een hele wintervoorraad.

Ben benieuwd of er in Spanje nog wat tomaten en bonen te oogsten zijn.
Ik ben er bang voor.


Met groetenTon

8 opmerkingen:

Emie zei

Gember, goed idee! Dat wil ik ook wel kweken. Ik ga eens nakijken hoe dat moet. Leuk dat je ook op het Helderse balkon aan het tuinieren bent geslagen, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, hè?

Marjorie zei

Groente kweken en regelmatig weg zijn is een lastige combinatie. In mijn tuin zijn tijdens mijn vakantie verschillende groentes zoals de courgette volledig opgegeten door slakken. Ook de boontjes zijn grotendeels verdwenen. Toch weerhoudt het mij niet om én een groentetuin te hebben én drie weken op vakantie te gaan. Het blijft allebei leuk om te doen.
Ik ben benieuwd naar de oogst in Spanje.

Francien. zei

Je hebt zeker wel de temperaturen in Zuid Spanje gezien hè? Het hangt er vanaf of ze water gekregen hebben.
Wij gaan zo naar Frankrijk. De caravan staat al naast het huis. Even alle werkende mensen naar huis laten reizen en dan gaan we. Als wij terug komen, half september, zitten jullie alweer in Spanje. Dus goede reis en schrik niet van je tuin in Spanje.
Groet, Francien.
En de bonen haal ik wel bij de groenteboer.

Ton zei

Hoi Emie, Ja, ik moet toch wat. Gember is niet echt moeilijk maar het houdt wel van warmte, vocht en een lange zomer. Miet lukken in Italië. Met groetenTon.

Ton zei

Hoi Marjorie, Het op twee plaatsen wonen heeft nadelen. Zeker voor dingen die aandacht vragen. Ik denk niet dat er nog iets te oogsten valt in Spanje dus daar zullen de bonen en tomaten wel bij de LIDL vandaan moeten komen. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Francien, De hoge temperaturen maken het overleven van planten die aan hun lot zijn overgelaten wel heel lastig. Ik verwacht ook helemaal niets dus kan een enkele boon of tomaat me al blij maken. Jullie een veilige reis en een fijn verblijf in Frankrijk. Met groetenTon

Mevrouw Niekje zei

Hoi Ton, wij hebben een peer, appel en een pruim in kuipen op ons dakterras. Vorig jaar 2 peren, 1 appel, dit jaar niets! Ook hebben we ieder jaar druiven van een rank die tegen het huis groeit, dit jaar 1 trosje! Soms zit het mee, soms zit het tegen.

Ton zei

Hoi Mevrouw Niekje, Klopt helemaal. En toch gaan we door. Met groetenTon