dinsdag 22 september 2020

Fantoomreuk


Vanaf gisteren is onze noordelijke residentie bewoond. Een vriendin zal er drie maanden verblijven.
Het was wat onrustig. De vriendin polste een aantal maanden geleden of ze tijdelijk in ons appartement kon verblijven als we in Spanje zouden zijn. Dat vonden we geen probleem. Eigenlijk is het prettig als er iemand in de woning is als we er zo lang niet zijn, zeker nu er meer planten staan. Kortom: iedereen blij.
En ja, ook hier kwam de grote C er tussen: Spanje werd oranje dus oei, geen verblijf in Los Zuecos en moesten we de vriendin teleurstellen. Maar nadat we beiden het virus overleefden behoorde Spanje toch weer tot de mogelijkheden en kon vriendin alsnog in Den Helder bivakkeren.
Het is wel heel erg stil, appte ze vanmorgen, geen verkeer, geen treinen en geen vliegtuigen.



Net zo stil als hier dus.

Wij kochten gisteren een andere auto en worden Pandista’s. Vorig jaar, wandelend  door Italië zagen we zoveel Fiat Panda’s rijden dat we er van overtuigd raakten dat het wel een betrouwbaar en goedkoop autootje moest zijn. Weliswaar klein maar we zijn met zijn tweeën en wellicht comfortabeler dan onze ouwe trouwe Suzie. 

Aan het einde van de week kunnen we hem ophalen, mits al het papierwerk goed is geregeld.

Als Rick zich over iets heeft ontfermd krijgt het veel aandacht of wordt er gevraagd of ik er extra aandacht aan wil geven.


Het betreffende boompje hoort bij de snelle groeiers en is daardoor nogal wat slap in het jonge stadium. Omdat het scheef naar het huis dreigde te groeien moest het worden aangebonden en dat deed ik niet snel genoeg en dus deed hij het zelf. En..... helemaal goed. Draad gespannen tussen de palm en de yucca en vervolgens het boompje aan de draad vastgeknoopt. Staat als een huis.

En we hebben een nieuw, boeiend tv-kanaal ontdekt. Geheel ellende vrij. Geen Trump, geen Corona, geen complotten en geen gezeur.




Zou er ook zoiets zijn als fantoomreuk? Mijn geurvermogen is nog steeds helemaal weg en ook proef ik nog steeds niets, behalve zoet, zout, zuur en bitter. Maar soms is er tijdens de maaltijd ineens een vleugje chocolade of kaneel. En vanavond leek ik de smaak van champignons en roomboter te herkennen. Het zijn slechts micro seconden en als ik vervolgens bewust ga proeven is er echt helemaal niets om waar te nemen.

De Eleagnus bloeit. Niet dat ik dat rook, maar dat hoorde ik aan het gedroon van de bijen die met honderden gelijk in en om de struiken vlogen. Het was vandaag de eerste dag en het houdt wel een week of zes aan. Dus wie weet snuif ik er nog wat van mee.

Voor de rest is het hier natuurlijk heerlijk. De bijeneters, zwaluwen en roofvogels vliegen af en aan, de temperaturen zijn zeer aangenaam, de tuin ontwaakt uit zijn zomerslaap en voor begin oktober is er weer wat regen voorspeld.

Met groeten Ton

12 opmerkingen:

Lot zei

Morgen mogen wij met de teststraat kennismaken. Mijn partner Hans werd zaterdag schor, zondagavond koorts en algehele maillaise.
Ik heb een verstopte neus maar dat heb ik al heel vaak, en we zaten zaterdag en zondag lang in de wind. Verder voel ik me prima maar wel bezorgd en als je stil gaat zitten voelen of je al wat voelt ga je ook wat voelen meestal. Door verbouwing slechts een bed beschikbaar dus afstand houden is lastig.
We zullen het zien verder

Ton zei

Hoi Lot, Oei, ik kan me voorstellen dat je zorgen hebt omdat je niet weet hoe het ziekte verloop eruitziet. Ik schrok zelf ook nogal van de uitslag maar nu, na een mild verloop ben ik/zijn wij, opgelucht dat we het hebben gehad. Maar achteraf kijk je de koe in .......Ben benieuwd naar de testuitslag. Met groetenTon

ben van bommel zei

Ik kan het even niet laten, jongens.....maar "stop een panda in je tank" is een prima leuze bij jullie heugelijke keuze voor die zeer voordelig rijdende aanstaande Fiat!
O ja, enne, dé taalvondst van de week is toch wel Ton's 'gedroon van de bijen' bij zijn bloeiende Eleagnus; wat zeg ik: méér dan een vondst zelfs....pure poëzie namelijk.
Franse groetjes van Ben van Bommel.

Emie zei

Veel natuurprogramma's op jullie tv zie ik! De natuur werkt helend; ik hoop dat het ook snel werkt voor jouw smaak en reukvermogen.

Ton zei

Hoi Ben, Dank voor het compliment. En ik denk dat je me iets te veel eer doe toekomen. Wijlen mijn zus woonde aan de Droonecampstraat in Heiloo. De uitleg van de straat was ‘het veld waar de bijen droonden’. In het Engels wordt het woord dronen nog steeds gebruikt voor bijengezoem en met de uitvinding van de drones is er een nieuwe betekenis bijgekomen. Met groeten Ton

Ton zei

Hoi Emie, Het is een natuurkanaal. Het werkt niet alleen helend maar ook rustgevend maar misschien zijn deze twee wel aan elkaar gekoppeld. Met groetenTon

Lot zei

Gistermiddag getest en alles ging werkelijk van een leien dakje, vanmorgen de uitslagen al binnen en we zijn beiden negatief! Aan de ene kant natuurlijk fijn dat het bij H slechts een zware verkoudheid was, wat hij zelf al aannam opgelopen zondag te lang in de wind zitten, en aan de andere kant zou het ook goed zijn geweest als we het al hadden gehad.
En we zijn ons weer helemaal bewust van onze kwetsbaarheid en zullen alle richtlijnen weer 200% navolgen.

Ton zei

Hoi Lot, Ja, hier moeten jullie het mee doen en dan is de richtlijnen volgen een goed idee. Met groetenTon

Johanna zei

Hola Pandista’s welkom bij de club. Wees gerust jullie deden een geweldige aankoop. Ik rij in NL nu 8 jaar in mijn “ pinda” en heb er 160.000 opzitten zonder 1 probleem. Keurig de beurten, een nieuwe distributie riem een remblokje op zijn tijd en rijden maar. We begrijpen al jaren niet waarom ze in Spanje zo weinig rijden. Men heeft hier niet veel te besteden, maar een pinda past blijkbaar niet bij het imago!
Groeten Johanna

Ton zei

Hoi Johanna, Nee, ze zijn beslist niet zo populair als in Italië maar het is dan ook geen Spaanse auto. Natuurlijk zien we ze nu ineens ‘overal’.
Blij om te horen dat jij er na al die jaren nog steeds enthousiast over bent. Wij gaan het beslist worden. Met groetenTon

Johanna zei

Ha Ton, je hebt me weer aan het werk gezet, de Eleagnus!
Ik kende hem van in NL. Een stukje waar wat “ verruiging “ mocht plaatsvinden, daar kwam de eleagnus ebbingei in onze tuin. Prachtig en wat een kracht heeft die struik!
Hier ben ik na jouw verhaal vanavond gaan wandelen naar een struik waarvan ik nooit de naam wist. Nu denk ik: eleagnus, maar welke?
In het boekje over regionale flora en fauna hier vind ik: salix eleagnos. Tja nu is de verwarring compleet!
Welke eleagnus heb jij daar?
Groene groet, Johanna

Ton zei

Hoi Johanna, Moest er zelf ook weer even induiken. De Eleagnus die ik ooit heb aangeschaft is de Eleagnus pungens ‘Macculata’ . Maarrrrrrrr... die is geënt op een onderstam van Eleagnus ebbingei. En wat doen ze dan soms: de onderstam groeit sneller dan de erop geënte cultivar. Dat is bij mij het geval dus heb ik eigen alleen nog de sterk groeiende E ebbingei. De ebbingei heeft zilver behaard blad en de E pungens heeft gladgroen blad. Beide soorten ruiken heerlijk. De Salix eleagnos heeft niets met de Eleagnus te doen. Is een totaal andere soort. Ik heb inmiddels van de zaden jonge struikjes opgekweekt en die zijn dan gewoon weer van Eleagnus ebbingei. Hoop dat dit voldoende is en altijd leuk om te weten dat ik ‘mensen aan het werk zet’ ook al lees ik eigenlijk ‘ inspireer’. Met groeten Ton