zaterdag 14 november 2015

Dingen die niet werken

Natuurlijk heb ik geen antwoord of pasklare oplossingen voor de problemen die in de wereld spelen. Een ding weet ik, en iedereen inmiddels, zoals het nu gaat, werkt het niet.

Vandaag nieuw  protest tegen de zwarte pieten en 'De Nederlander' staat weer op zijn achterste benen. 
Bemoei je niet met ons feest. 

Hoe moet het zijn voor Syriers, Afghanen, Irakezen als ze beschoten worden door westerse mogendheden die 'verlichting' (lees olie veilig willen stellen) komen brengen omdat wij vinden dat 'het' er niet goed gaat?
Bemoei je met je eigen kippen, zou mijn moeder zeggen.

Vreselijk voor de slachtoffers in Parijs. De hele ochtend liep ik verslagen door mijn huissie. Maar loop ik ook verslagen door mijn huis als ik heb gelezen dat er zo'n honderd, dagelijks dan zo'n beetje, doden zijn gevallen in een of ander Arabisch land? Nee.

In ons dikke Christelijke boek staat dat we wereld kunnen verbeteren door met onszelf te beginnen.
En ons westers superieuriteits gevoel verplicht ons dat: Stop met interveniëren  en bombarderen. 
Laten we duidelijk maken aan onze regeringen dat we, met in hun ogen legitiem geweld, echt geen einde  aan terreur kunnen maken. Door elke dode onstaat juist meer en meer haat en die zal door terroristen terug de wereld in geslagen worden.
Maar, en nu word ik ook een beetje onredelijk: de echte gekken zitten in de door ons gekozen regeringen.
De honderd en nog wat omgekomen Parijzenaren staan in een schril contrast met de doden die door de bevelen van George dubbel W B zijn gevallen.
En die doden zijn juist de  gewone mensen. 
Net als in Parijs.


Stoppen met interveniëren en bombarderen. Niet met de reden van: laat ze verrekken maar met het idee dat ze het zelf tot een goed einde zullen brengen ook al duurt dat nog decennia. En al zal het er misschien nooit zo uit gaan zien als wij dat willen.

Misschien net als met de afschaffing van de apartheidspolitiek in Zuid Afrika. Het was niet onze boycot van Outspan sinaasappelen die daar een einde maakte. Het was o,a het bedrijfsleven dat meer goed opgeleide mensen nodig had. 
Verandering komt van binnenuit.


Met groeten Ton