zondag 24 augustus 2014

Zandkasteel

Vaak zijn we er overheen gewandeld en gefietst. Zes saaie kilometers met slechts aan een kant uitzicht: op zee. Maar als we volgend jaar van Hoek van Holland naar Den helder wandelen zal het er totaal anders uitzien.


Met de uitvoering van het plan Kust op Sterkte wordt de Hondsboschezeewering versterkt door een gigantische  zandsuppletie. Voor de dijk komen er ondiepe vooroevers en tegen de dijk aan worden duinen opgespoten. Ach niets lijkt de Hollanders te gek om dat lage stukje land bij de zee te beschermen.


Dit is het land direct achter de dijk.

Ik was al een eerder keer wezen kijken maar had toen geen fototoestel mee. Trouwens op de foto kan je niet inschatten wat de werkelijke omvang van de werkzaamheden is.

Gisteren met zus en Rick opnieuw een bezoek gebracht en wat een verschil. Waar je eerst het wrak van de Prince George zag liggen en de zee tot aan de dijk kwam ligt nu een soort van Maasvlakte. 
Een zandvlakte die bruist van activiteiten




Op zee zie je verschillende sleephopperzuigers die om de beurt hun lading rainbowen voor de aanleg van de vooroevers.


Dit is nog maar een stukje van één kilometer.


De werkzaamheden trekken behoorlijk wat toeschouwers zeker gezien het enigszins onvoorspelbare weer.


Het ziet er nu nog een beetje troosteloos uit maar onderstaande foto geeft een impressie van hoe het er in de toekomst uitgaat zien. Bovenop de duinen komt een wandelpad en tussen de duinen en de dijk een ruiterpad. Aan de zuidpunt van de dijk wordt het strand verbreed waardoor er ruimte onstaat voor een lagune.


Over een paar weken maar weer eens kijken. Al was het maar voor de heerlijke bittergarnituur en rode wijn in strandpaviljoen Struin.


Met groeten Ton

Geen opmerkingen: