dinsdag 12 augustus 2014

De telefoon doet het

Hoe lang zou het duren voordat tappas weer gewoon tappas zijn in mijn beleving?

Nadat gisteravond de zon glorieus onder ging achter de boebies heb ik nog minstens twee uur buiten gezeten en later gelegen om Perseiden te spotten.


Op het hoogtepunt van de zwerm zouden er tientallen per uur waargenomen kunnen worden maar ik zag er maar één. (Hoogtepunt is pas morgenochtend.)
Om het goed te kunnen zien ga je op je rug liggen en kijkt recht omhoog naar de hemel. Dan focus je je je niet echt op een ster maar kijkt met wijde blik. De sterren vallen al of niet binnen je blikveld. Als je mazzel hebt vallen ze recht boven je zodat je ze goed ziet. Maar de meeste zijn niet meer dan een klein lichtgevend streepje dat eigenlijk al voorbij is voordat je je het gewaar wordt. Als een meteoor wat groter is kan je hem wat langer volgen. Gisteravond zag ik er dus maar eentje maar die trok een duidelijk vurig spoor en dat hele spektakel duurde daarmee wel een halve seconde. Maar wat kan een mens daar dan opgewonden van zijn.

Vanmorgen om vijf uur weer op mijn ligbedje in de tuin. Dat viel een beetje tegen want zag maar twee kleine meteoortjes.

Om een uur of tien kwam de ontstop meneer. Verbazingwekkend waren zijn hagelwitte katoenen schoenen. Ik zou denken; trek lieslaarzen aan. 

Eerst even polshoogte nemen: waar is de verzamelput?
Tja, niet goed opgelet tijdens de bouw dus geen idee.
Waar loopt de afvoerbuis naar de septictank?
Dat wist Rick. Ongeveer hier. Dat klopte maar was wel een half uurtje stevig graven want wat is 'hier'?
Inmiddels hoorde ik uit de badkamer verontrustende geluiden. Veel water en gesop om over de geur maar niet te spreken.
Maar alles wat de man ook probeerde, er kwam geen doorstoming tot stand.
Ik had de buis opgegraven en daar werd een gaatje ingemaakt om een soort van trekveer doorheen te duwen. De schoenen die de kleur hadden aangenomen van sterke thee werden in het zand volledig bruin.
Ook dit gaf geen resultaat. Wel konden we onder het terras horen waar eventueel een put zou kunnen zijn. Dus werd met brute kracht een gat in het terras gemaakt en ja hoor dit gaf toegang tot de verzamelput. Nu ging de sanitairspecialist helemaal los en na wat frutten en porren, met blote handen, wat met veel spetters gepaard ging, liep de afvoer weer als een zonnetje.


Wat was nu het probleem,vroeg ik. Ik had namelijk niets gezien van een prop of iets dergelijks.
Ja, uh, eigenlijk moet je elke paar jaar deze put flink doorroeren want anders onstaat er bovenin een tappa.
Een tappa?
Ja een dikke koek van vet en andere vaste bestanddelen.



Met groeten Ton

2 opmerkingen:

Marga zei

In Frankrijk deden we 1x in de week een zakje bacteriën in de wc en doorspoelen, nooit problemen gehad. En nu in Spanje hebben de vorige bewoners ook nooit problemen gehad. Maar misschien doen jullie dit al. Wel zonde van al dat graaf- en breekwerk.

Ton zei

Hoi Marga,

We hebben nooit van die zakjes gebruikt maar het lijkt me beslist een goed tip want ik heb ernstig het vermoeden dat onze septictank ook een tappa maakt. In het verleden is er door de schoonmaakster heel veel bleekwater gebruikt dus ik denk dat het met de biologische afbraak slecht is gesteld.

Met groeten Ton