vrijdag 20 september 2024

De enige

Ook hier zijn de zwaluwen uit het zwerk verdwenen. Ik hoorde eergisteren nog wel een paar bijeneters, maar ik denk dat dat de laatsten wel zijn geweest.

Het is en blijft wonderlijk. De laatste echte regen viel rond pasen en na ruim vier maanden droogte zag de tuin er bij onze aankomst eind augustus heel droog uit. Veel planten zijn in zomerslaap gegaan en zien er dan uit of ze zo dood zijn als een pier. Het was eind augustus nog gewoon 30 graden dus volop heet. En toch. Toch verandert er dan iets. Het ruikt anders. Wat vochtiger en soms is er zelfs wat dauw te zien. Onmiskenbaar sluipt er dan nazomer in en komen de planten zonder broodnodige regen toch uit de zomerslaap.

Eindelijk kun je dan beginnen met tuinieren. Wat snoeien en zelfs wat verplanten. Ook al ben ik met dat laatste wel terughoudend, want het vraagt een lange tijd voordat de planten hier weer goed geaard en geworteld zijn.


Anyway.

Na de sloop van de boom was het tijd om het plantvak onder handen te nemen.


Voor de werkzaamheden.


Na het los maken en egaliseren van de aarde. Niet te zien maar hier heb ik de grond nat gemaakt. Daar deed ik meer dan een uur over. Steeds vijf minuutje sproeien en dan wachten tot het vocht was ingetrokken. 


Vanmorgen dan eindelijk planten. Er kwamen behoorlijk wat planten uit de kweekbakken dus daar ruimt het op.


Zo ziet het er vanonder de Acacia uit.



Dit is de enig overgebleven, van de tien, Cycas die ik ooit, nog in Heiloo, opkweekte van zaad. Het begin van de stam is ongeveer acht centimeter hoog. Het is dus een zeer trage groeier en dat maakt het ook begrijpelijk dat deze planten zeer prijzig zijn de de tuincentra.

Met groeten Ton

P.s. Nog een antwoord op de vraag wat ‘ringen’ betekent in verband met de omgezaagde boom.

Ringen is als je rondom de hele stam ongeveer 10 centimeter schors weghakt. Daarmee onderbreek je de sapstroom en gaat de boom dood. Dit gebeurt soms in bossen om invasieve soorten weg te krijgen en soms doen ze het zodat er dood hout in bossen komt waar dan allerlei vogels, insecten en schimmels in en van kunnen leven.



1 opmerking:

miekequilt zei

Het ziet er weer mooi uit. Alleen nog regen!!