dinsdag 11 februari 2020

Onderhoudend

Natuurlijk is het heerlijk dat het hier naar Nederlandse begrippen gewoon zomers is maar dat de haard niet meer gestookt hoeft te worden vind ik wel een dingetje. Staren in de vlammen levert zoveel meer op dan kijken naar kwaliteits TV met Patty en Gordon. 


Anyway. Ik verdiep me wat in het gedachtengoed van Iceman Wim Hof. 
En wat levert me dat op?
 
We douchen al bijna anderhalf jaar met koud water en mijn hemel: het lijkt nooit te wennen. 
Wat ben je al weer snel uit de douche, roept Rick geregeld.
Klopt, ik sta er nu eenmaal niet voor mijn plezier maar haal het ‘plezier’ uit het zo efficiënt mogelijk schoon worden. En ik denk dat er een vermakelijke video van gemaakt zou kunnen worden. Met een natgemaakt sponsje en zeep de meest kritische delen inzepen en dan afspoelen onder een straaltje water waar ik net nat van wordt. Wat me wel altijd opvalt is dat, hoe warm een badkamer ook is, het altijd koud aanvoelt als de warme waterstraal wordt uitgezet. Na een koudwaterdouche voelt een koude badkamer nog aan alsof je in de tropen bent.

Inmiddels stelt de Wim Hofman ademhalingstraining me zonder dralen en stokkende ademhaling in staat om onder een flinke en koude waterstraal mijn poppenlijfje schoon te spoelen waarna ik na een minuut of drie geheel fit en opgefrist denk: zonde van al dat water. Want zuinig blijf ik natuurlijk wel.
Maandag bij het Coro de Cómpeta was ik de enige Bas en zong zonder probleem tegen 24 zangers en zangeressen op. Volgens mij is dat alleen al een doorbraak.

Wat doen we zoal nog tijdens de laatste dagen voordat we af reizen?


Nu is niet een jaar hetzelfde qua weer en voor mij komt daar ook nog bij dat we elk jaar op een andere tijd in Spanje zijn maar wat is nu de beste tijd om te zaaien? 
De pijnboompitjes zijn allemaal opgekomen. Blijkbaar heb ik voor goede omstandigheden gezorgd. Of was het gewoon de goede tijd om ze te zaaien?


Blijkbaar ook het laatste want de Pijnboompitten die in het grind zijn gevallen zijn ook opgekomen. Ook al zien ze er wat verkreukeld uit, ze zijn zeer stevig. 
Morgen plant ik ze op de helling.

Zondag hadden we een Lekkerste taart afspraak met een Nederlands echtpaar dat we hier twee jaar geleden ontmoette en waar we tijdens de wandeling naar Rome konden overnachten. Altijd leuk.




Onderweg plukte ik peulen van de Johannesbroodboom. Ik heb Clarien van Moeskers Moestuin beloofd haar wat van die peulen te sturen.
Twee vliegen in één klap dus.

Vandaag nam ik deel aan een excursie van de tuinclub. We gingen naar een rumfabriek. Suikerrietteelt was tot een jaar of twintig geleden belangrijk in de kuststrook en waren er dus ook suikerfabrieken en rumstokerijen. Interessant om wat van te horen wel zou ik meer van de teelt hebben willen horen ook al smaakte de rum wel heel lekker.
Na de excursie lunchte ik met een stel van de tuinclub waarbij Rick ook aansloot. 
Afwisselende en leuke dag.

Met groeten Ton

10 opmerkingen:

Marthy zei

Ik douche altijd koud na maar een hele douchebeurt met koud water, dat is me te gek.

Ton zei

Hoi Marthy, ‘Gewoon’ koud na douchen geeft al een gezondheids effect. Met groeten Ton

schrijfselsvanmij zei

Wim Hof is trouwens ook ‘eine Zittesje Sjnaak’ :-) maar dat kan mij echt niet verleiden tot koud douchen ....

Clarien zei

YESSSS!! :))

Enne .... ga je nu ook suikerriet telen? In jullie tuin? Ik heb hier vorig jaar zoete Sorghum proberen te telen (ook zoiets als suikerriet) maar dat was géén succes. De plant groeide als een tierelier maar zoet, ho maar. Te weinig zon hier, denk ik.

Heb net ook even gegoogeld op pijnboom .. dat is dus dezelfde als onze Grove Den? Ik wist helemaal niet dat die van die lekkere zaden had! Meteen in het bos kijken, volgende keer!

Nou weer veel geleerd van en via jou! Dank! :))

Petra zei

Hoi Ton, jeetje wat doen die pijnboompitten het goed, nooit geweten dat daar van die sprieten uitkomen. En wat ik nog vragen wilde, ben je met al die eikels (die je geplant heb) niet bang dat je dan straks ook opgescheept zit met de eikenprocessierups?🐛🐛🐛 Of komt die in Spanje nog niet voor? Sprak de sopraan jullie vakantie zit er al weer bijna op begreep ik. Nou voor het weer hoeft je echt niet deze kant op te komen, voor komende zondag weer dikke wind 💨🌬💨Dennis geheten deze kant op. En voor morgen natte sneeuw❄️❄️ en hagelbuien 🌨🌨hoe vind je hem🥴. Dus geniet nog maar even van het heerlijke weer daar, en snel tot ziens. Groetjes Petra.

Ton zei

Hoi Inge, Mijn eigen Zittesje Sjnaak, doucht ook koud. Met groeten Ton

Ton zei

Hoi Clarien, Nee geen suikerriet hier. We zitten te hoog en dus te koud voor een goede suikerproductie. Daarbij eet ik tegenwoordig zo weinig mogelijk suiker. De zaden van de pijnboom zijn van de parasolden, Pinus pinea en is niet vorstbestendig . De grove den is Pinus sylvestris en hebben kleine zaden met een vlies en kunnen temperaturen onder nul weerstaan. Met groeten Ton

Ton zei

Hoi Petra, Die Pijnboompitten doen het zeker goed. Tja net zoals de Denneprocessierups naar het noorden oprukt rukken de eikenrupsen naar het zuiden. Nou ja, we gaan het zien. Voordat de eiken groot zijn gaat er wel honderd jaar overheen. Dat slechte weer kunnen we wel aan denk ik. We zijn maar zes weken in Nederland en zijn zontechnisch gezien wel opgeladen. Met groeten Ton

Sylvia Theresia Yvonne Van Der Heijden 29716 Canillas de Aceituno zei

Goh jullie gaan alweer waar blijft de tijd mist net mijn verjaardag.
Zien jullie wel weer als jullie terug zijn.

Ton zei

Hoi Jan, De tijd neemt geen pauzes dus ja: het zit er hier weer op. 1 April zijn we weer terug e;dan gaan we elkaar natuurlijk weer zien. Met groeten Ton