vrijdag 31 januari 2025

Bitter

Het is hier heerlijk, is het meest verstuurde bericht van buuf naar het hoge noorden. En dat zelfs ondanks het wat instabiele weer. Af en toe wat wolkenvelden en de temperaturen liggen wat lager dan de afgelopen weken.



Zo werd er dinsdag aan het einde van de middag om pannekoeken gezeurd vanwege de regen.
Welke regen? Vroeg ik.
Nou die vanavond gaat vallen.

En er viel regen. Zes millimeter.


Gisteren zaten we relaxed in het groen rond het huis en ontstond er een lichte kleur op het gezicht van buuf. Maar vandaag was er genoeg gerelaxed en wilde ze wat doen. 

Vanmorgen eerst naar Cómpeta. Rick had daar een vergadering met het koorcommitee. Buuf en ik gingen voor een rondje winkelen. Dat is sowieso niet Rick’s hobby, maar ik vind het zo nu en dan wel te doen. Zeker met een gast want het dorpje is best aardig en er zijn ook leuke kleine winkeltjes.



Maar ook zijn er rustige plekjes om te zitten.
Ach, riep ik naar buuf: het is toch verschrikkelijk. De jeugd zit maar op dat scherm te turen.

Nadat de vergadering was afgelopen trakteerde buuf ons op een lunch. Zoals altijd heerlijk en gezellig.
Dank.


Eenmaal thuis wilde ze een klusje.
Dat werd snijden.
Ik kreeg een hele zak bittere sinaasappels en die wilde ik verwerken tot marmelade.
Nu is dat best veel werk, zeker het fijn snijden van de schil


Het hield ons een stief half uurtje bezig. Intussen stond de pan met het vruchtvlees rustig te zimmeren op het vuur. Dat kan vervolgens een nacht staan waardoor de pectine goed uit de vezels kan trekken.
Morgenochtend het geheel opnieuw aan de kook brengen en daarna zeven. Dan de suiker en de schillen toevoegen en nog een uurtje laten pruttelen.

En dan ben ik wel nieuwsgierig naar wat het verschil is tussen de bittere- en de zoetesinaasappelmarmelade.


Met groeten Ton 

Geen opmerkingen: