donderdag 6 juni 2024

De ontmaskering van het vermomde-eiken mysterie

De oplettende lezers zagen in het jong opgekomen eikje een hulst.

En dat klopt. Het lijkt ook op een hulst maar is het niet.

In het mediterrane gebied zijn twee soorten eiken dominant. De kurkeik, in het Spaans Alcornoques terwijl de steeneik hier Encina heet.
De kurkeik heeft de Latijnse naam: Quercus suber en groeit hoofdzakelijk in het westelijke deel van het Iberisch-schiereiland.
De steeneik heet: Quercus ilex en groeit meer in het zuid-oostelijke deel. Het deel waar wij zitten. De steeneiken worden voornamelijk gebruikt voor de eikels. Die worden gevoerd aan de varkens die gehouden worden voor de Iberico- en Serrano-ham. 

Het tweede deel van de Latijnse naam heeft vaak een wat meer beschrijvende betekenis. 
In het geval van de Quercus ilex zegt het tweede deel iets over de verschijningsvorm van deze eik. Namelijk: lijkend op Ilex. En Ilex is de Latijnse naam voor hulst. Dus eigenlijk is de steeneik een eik met blaadjes die op een hulst lijken.



En dat doen ze.
De hele jonge blaadjes zijn witviltig aan de onderkant. Het rechterblaadje is een jaar oud en gewoon groen. Ze prikken nog wel en dat is om begrazing tegen te gaan. 


Anyway. Dit boompje is dus een maand of drie oud.



Dit exemplaar staat er al een jaar of zeven en is 90 centimeter hoog. Het is ook eigen kweek. Opgegroeid in een pot en daarna in de volle grond gezet. En dat verplanten geeft vaak problemen. De groei staat dan meestal een paar jaar stil. Er gaan er ook veel dood omdat dan b.v. blijkt dat het wortelgestel niet optimaal is uitgegroeid in een pot. 



Donderdag 7 maart, tussen Málaga en Almogia, zagen we deze minstens honderd jaar oude steeneiken. Zo zie ik ze graag maar weet dat ik ze zo groot nooit in onze tuin zal zien worden. Boompje groot, plantertje dood.


Vandaag werd wel heel heet.



Ineens eigenlijk want tot nu toe waren de temperaturen heel aangenaam tussen de 20 en 25 graden. Morgen wordt het ook heet en komt er Saharastof. Zaterdag wordt het weer een stuk prettiger. Wel met kans op regen en dat geeft met het stof modder. 

We gaan het zien. Dat het koeler wordt is wel fijn want we krijgen gasten.

Dus morgen wordt het poetsen geblazen.


Met groeten Ton

4 opmerkingen:

Charlie zei

Ik dacht ook al dat het een steen eik was want die ken ik vanuit ons huis aan de Costa Brava, dat we gehad hebben en dit type huis heette Encina, zo genoemd door de bouwer. En onder ons huis en in de omgeving stond het vol met steen eiken, maar meer van struikachtige grootte. Ik was er dol op. De foto van Rick is prachtig bij de grote eik.

Charlie zei

Mochten jullie Tijd Voor Max kunnen zien in Spanje: gister was in het programma prins margarita, ontwerpster juwelen met eikenblad, die een goed woordje deed voor de Spaanse steeneik.

Y. Schoutsen zei

Wat een leuke en informatieve blog. Dankjewel. Ik moest erg lachen om : boompje groot, plantertje dood

Anoniem zei

dank voor deze opheldering, weer wat geleerd!
Janny