dinsdag 18 oktober 2022

Valfruit

Nee, regenen wil het nog steeds niet.
Toch ben ik me aan het voorbereiden op betere tijden.

Mulchen doe ik al jaren maar in het droge klimaat verteert die mulchlaag zeer langzaam. Mocht het dan regenen en dan ook nog in de geringe hoeveelheden die het steeds doet, blijft het beetje water dat valt in die laag hangen. Het komt dus niet in de aarde terecht. 
De mulch beschermt de aarde tegen de hitte en uitdroging van de zon en is dus zeker in de zomer van groot belang. Nu het allemaal wat milder wordt kan ik de inmiddels te dikke mulchlaag weghalen zodat de regen meteen op de aarde valt en de grond kan intrekken. Maar eerst strooi ik er een laagje compost op die ik in het voorjaar maakte. De voedingsstoffen uit de compost lossen op in de regen en trekken dan de grond in om de planten te voeden. Daar overheen een dunne laag mulch terug aanbrengen om het vocht langer vast te houden. 

Dat is waar ik me nu mee bezighoud.


Met mulch.



Zonder mulch met links nog net een stukje verse compost.



En hier is de compost bedekt met het nieuwe laagje mulch.

Aan het einde van het voorjaar strooi ik er dan een dikkere laag mulch over om het geheel tegen de extreme hitte te beschermen.

Vroegûh teelde men hier hoofdzakelijk druiven, amandelen en olijven. Gewassen die geen extra water nodig hadden. Met de huidige droogte die al jaren toeneemt worden deze gewassen trouwens wel geïrrigeerd voor een grotere oogst.

Tegenwoordig wordt er veel tropisch fruit geteeld zoals avocado’s en mango’s omdat die meer winst opleveren en ook hier zijn de boeren niet gek. Zeker omdat er ook al jaren een Europese subsidie op zit om deze gewassen aan te planten.

Anyway. Alle fruitbomen hebben last van vruchten die afvallen voordat ze volledig rijp zijn. Het zogenaamde valfruit.
Nu wordt Malle Pietje altijd blij van valfruit. Zeker omdat het gratis is maar voor afgevallen amandelen of olijven is er geen warmte genoeg.

De mango’s zijn bijna rijp en wat zag MP vorige week langs de weg liggen? 

Een stuk of tien mango’s. Hij twijfelde nog wel even: ga ik nu echt fruit dat langs de weg ligt meenemen?
Nee, was de eerste gedachte. Dat is te gek.
Maar de tweede gedachte was: maar je kunt ook gewoon bedenken dat het valfruit is. En wat is daar nou eigenlijk mis mee?
Dus trapte hij op de rem en stapte de auto uit, liep terug en raapte een stuk of tien mango’s op. Natuurlijk waren sommigen wat beschadigd en nog net niet helemaal rijp.
Een paar dagen op het aanrecht en ze zijn eetbaar.

Drie dagen later lagen er op een andere plek meer vruchten en die waren veel rijper. Dat werd duidelijk omdat de boer aan het oogsten was en er tijdens het plukken vruchten langs de heuvel naar beneden rolden tot in de goot langs de weg.
Tja en die waren dus voor mij.



Gisteravond maakte ik ze schoon, schilde ze en sneed het vruchtvlees in stukjes. Kookte het geheel met verschillende kruiden tot mango chutney.



Heerlijk is het geworden.

Nog even een reactie op blog van afgelopen zondag. De paar spetters die zondagnacht nog vielen zorgde er voor dat de auto maandagochtend een schoonmaakbeurt nodig had.



Met groeten Ton

10 opmerkingen:

Mevrouw Niekje zei

Ik zou geen seconde twijfelen en al het valfruit oprapen. Ik vind het altijd heerlijk en een sport om - meestal in het buitenland - van bomen en struiken fruit en noten te plukken. Vaak staan dit soort bomen ook langs de weg en zijn ze van 'niemand'. Lekker, mangochutney. Met kaas op een broodje, of bij een hete Indiase curry. Krijg er echt zin in!!

Petra zei

Hoi Ton, wat een mazzel ben jij met dat val fruit lijkt mij heel erg lekker geworden. Voorheen als ik naar mijn werk reed was er een mevrouw die een doos met val appels langs de weg zette en die mocht je dan gratis meenemen, Ik heb daar altijd gretig gebruik van gemaakt heerlijk voor appelmoes. Maar er wonen nu andere mensen, en die doen dit niet zo jammer. Maar jij kan weer vooruit met veel lekkers genieten.
En je schreef over de compost, dat is dus uiteindelijk wel gelukt ? Ik kan mij herinneren dat je er over schreef dat het toen niet zo wilde lukken met die compost je heb er toen nog water bij gegooid als ik me goed herinner. Maar nu dus mooie compost, wij gaan ook een compost hoop maken nou ja wij 😇 lief wil dit graag gaan doen. En ik laat hem lekker studeren we gaan het zien wat het gaat worden.
Groetjes Petra.

Emie zei

Je zou wel gek zijn om dat fruit te laten liggen. Je bent weer lekkere voorraden aan het aanleggen! Smul ze.

miekequilt zei

Ik geef Malle Pietje groot gelijk, valfruit verwerken tot iets heerlijks. Je hebt groot gelijk.
Het mulchen lijkt me heel veel werk, maar ik ben dan ook geen tuinier.

Ton zei

Hoi Mevrouw Niekje, Wij zijn het wel eens geloof ik. Ook al staan er hier best veel fruitbomen die van niemand lijken te zijn en waarvan niet wordt geoogst, durf ik daar dan toch niet van te plukken. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Petra, Ook in Heiloo was er een boerderij waar je gratis valpruimen van kon meenemen. Het is natuurlijk ook zonde om goed voedsel verloren te laten gaan. De compost is uiteindelijk gelukt ook al is het wel wat te grof. Dat heeft te maken dat ik geen machine heb om het groenspul fijn te maken. Maar ik ga er vanuit dat het voor de rest goed bruikbaar is. In Nederland gaat het composteren wel eenvoudiger omdat het vochtiger is. Succes in ieder geval. De tuin is het waard. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Emie, Het verbaasd me altijd dat er zo weinig mensen gebruik maken van wat ‘De Wereld’ biedt. Zeker in deze wonderlijke tijd. De kast kan me niet vol genoeg zijn. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Miieke, Chutney maken van valfruit is een stuk minder intensief dan dat gedoe met compost en mulch maar de tuin vaart er wel bij en ik doe het graag. En dat is ook wat waard. Met groetenTon

schrijfselsvanmij zei

Je zou hier in onze wei je hart kunnen ophalen: tamme kastanjes, walnoten en appels genoeg …..

Ton zei

Hoi Inge, Dat zou ik zeker maar…..het hart zit hier. Met groetenTon