woensdag 5 oktober 2022

Door een wesp gestoken

Zo aan het einde van de zomer ontstaat er meestal behoorlijk wat overlast van losgeslagen wespen.
Zeker van wespen die in kolonies leven zoals de limonade wesp in Nederland.Liet ik wat eerder deze foto zien van het papierwespennest op een palmblad. Echt last hadden we niet van de beestjes.

Dat in tegenstelling tot gisteren. Tijdens de lunch werden we omringd door wel een stuk of tien wespen. Nog nooit eerder gebeurd. We waren wel oplettend om de wespen niet per ongeluk klem te zetten en dat was soms best wel ff oppassen geblazen. 

Pas tijdens de koffie werd ik echt belaagd en wilde een wesp steeds in mijn handpalm zitten en dat vond ik toch net even te veel van het goede en blies het beestje steeds weg. Niks aan de hand. Totdat ik, denk ik, iets te hard blies en de wesp tegen mijn onderarm aanblies. Pats, daar had ik een steek te pakken. Het brandde een beetje maar niets onoverkomelijks.

Maar waarom werden we nu ineens omringt door zoveel wespen?Het nest is verlaten. De koninginnen zijn uitgekomen en bevrucht door de mannetjes en beginnen in het voorjaar met het maken van nieuwe nesten.
De overgebleven wespen die nu hun levensdoel kwijt zijn maakten het ons gisteren wat lastig. 

De steek op mijn arm doet geen pijn maar jeukt als een gek.

Vanmorgen hadden we met het kleine committee van het koor overleg met de plaatselijke pastoor. Die had na het Kerstconcert gevraag of we komend jaar tijdens een mis de vaste gezangen wilde zingen.
Natuurlijk wilden we dat wel maar toen kwam er een beetje als een duveltje uit een doosje nog achteraan: graag de Missa de Angeles.

Onvervalst Gregoriaans.
Tja.
Tijdens navraag in het koor bleek al snel dat daar niet echt animo voor was. Wel voor wat moderner getinte gezangen en die boden we de pastoor vanmorgen aan. 
Hij gaf zich niet zomaar gewonnen maar ging uiteindelijk wel akkoord. Wel wilde hij als we de liederen hebben ingestudeerd komen luisteren.

Bij het afscheid liet hij zich nog wel ontvallen;: maar de Missa de Angeles zou mooier zijn.


 Met groeten Ton

4 opmerkingen:

Marleen zei

Oh, wat apart dat die steek geen pijn doet. Wespensteken staat er toch om bekend dat je ze echt voelt. Waarschijnlijk een zachtaardig Spaansvolkje ;)
En jaaa, Gregoriaans is toch wel erg mooi en imposant! Maar de vraag is ook: kunnen de leden van jullie koor dat wel?
Groet vanuit winderig maar zwoel Nederland!
X Marleen

Ton zei

Hoi Marleen, Nee over pijn van de steek kon ik echt niet spreken. Inmiddels wel over veel jeuk. Het blijft brandend aanvoelen. Smaken verschillen duidelijk. Zo is Gregoriaans aan mij niet besteed. Te eentonig. Ik word warmer van de Russisch Ortodoxe-kerkmuziek, die zijn wortels duidelijk in het Gregoriaans heeft. Het koor zou het zeker kunnen zingen. Met groetenTon

Willem zei

De wespen die nu nog in je omgeving rondvliegen zijn werkeloze werksters die op zoek zijn naar zoetigheid. Tijdens het verzorgen van de het kroost, scheiden de larven een zoete zeer calorierijke vloeistof af die de werksters oplikken. Hun beloning als het ware.
Als je dus tijdens het eten of drinken 'belaagd' wordt door de wespen; gewoon een schoteltje zoetigheid op gepaste afstand neerzetten en de wespen talen niet naar wat er op jullie tafeltje aan mensenvoedsel of -drinken staat.
Inmiddels zullen ook in Spanje de nog rondvliegende wespen wel het loodje gelegd hebben, maar de tip is ook bruikbaar voor het volgende seizoen.

Ton zei

Hoi Willem, De wespen hebben het nog zeer naar hun hier. Het barst er van zogezegd. Dank voor de tip. Met groetenTon